• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Meme fibroadenomlarında ameliyatsız tedaviler

Meme fibroadenomlarında ameliyatsız tedaviler
Fibroadenomlar, sağlıklı kadınların %10’unda rastlanılan memenin iyi huylu tümörleridir. Çoğunlukla 15-30 yaşları arasında görülmektedir.

Östrojen etkisi ile büyüdükleri için hamilelik döneminde belirginleşir ve menapozda ise küçülebilir. Bağ dokusu ve salgı bezi hücrelerinde oluşurlar, tek ya da çok sayıda olabilirler. Fibroadenomu çok sayıda olanlar da meme kanseri riski daha fazladır. Fibroadenomlar, muayene esnasında sert, yuvarlak ve hareketli kitleler olarak ele gelirler. Muayene sırasında parmakların arasından kaçabilecek kadar hareketli oldukları için ‘meme faresi’ ismini de almaktadır. Hormonal değişikliklerden dolayı adet öncesi ağrılı ve şişkin olabilir.

Meme fibroadenomu ağrı yapmazsa yani küçükse ve takiplerde büyümüyorsa herhangi bir tedavi gerekmez, sadece ultrason tedavisi takibi yeterlidir. Fakat fibroadenomlar büyükse kesinlikle tedavi gerekir. Tabii ki kesin çözüm olarak fibroadenomlar alınabilir. Ancak her ne kadar kitle tamamen çıkarılsa da, fibroadenomların cerrahi yöntemle çıkartılması hasta açısından bazı olumsuzluklar yaratmaktadır. Bazı olumsuzlukları;

► Meme gibi estetik görünümün önemli olduğu bir yerde ameliyat sonrası dikiş izi olabilir

► Büyük fibroadenomlar cerrahi olarak alındığında, memede çöküntü meydana gelebilir

► Fibroadenomu olan hastalarda olumsuzluklar artış göstereceği için cerrahi operasyon mantıklı olmaktan çıkabilir.

Ameliyatsız fibroadenom yöntemi iki gruba ayrılır.

1-) Fibroadenomları meme içinde tahrip eden ve küçülten tedaviler ( Kriyoablasyon – Hayfu )

Kriyoablasyon, lokal anestezi altında ve ultrason denetiminde, cilde küçücük bir delikten girilerek fibroadenomun ortasına özel bir iğne yardımı ile yerleştirilir. Zamanla canlılığını kaybeden fibroadenom gittikçe küçülür ve kaybolur.

Hayfu, fibroadenomlar dışarı alınmadan tedavi uygulanan bir diğer yöntemdir. Yüksek frekanslı ultrasonik ses dalgaları ciltten geçerek vücutta bulunan fibroadenom içerisinde bir alana odaklanır ve yaklaşık 80-100 derecelik bir sıcaklık elde edilir. Bu odaklanma ile fibroadenom içinde gezdirilerek tümörün tamamen yakılması sağlanır. Meme fibroadenomlarında son yıllarda gittikçe artan oranda kullanılmaktadır.

2-) Fibroadenomları parçalayarak memeden dışarı alan tedaviler ( BLES, Vakum Biyopsi Sistemi )

BLES, lokal anestezi altında cilde birkaç milimetre kesi açıldıktan sonra radyofrekans ile dokuyu kesen tellerin bulunduğu özel bir iğne ile girilir. Ultrason ile fibroadenomun kenarına ulaşılır ve sistem çalıştırılır.  İğne içerisinden çıkan teller fibroadenom çevresinde bulunan dokuyu radyofrekans enerjisi ile yakarlar.

Vakum Biyopsi Sistemi, peruktan biyopsi sırasında fazla doku alabilmek için geliştirilmiştir. Bu sistemde iğne yoluyla şüpheli dokuya girildikten sonra doku vakumla iğnenin içine çekilir ve kesilir. Kesilen parçalar ince bir hortum yardımı ile emilerek dışarı atılır. İğne dışarı çıkmadan sürekli olarak bu işlem tekrarlanır ve parçalanarak dışarı alımı sağlanır. Birçok kez fibroadenomların tedavisinde başarıyla kullanılmıştır.

Ayrıntılı Bilgi İçin Prof. Dr. Cem Yücel’in sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Detaylı bilgi için: http://www.drcemyucel.com 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5511 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim