• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Meme estetiği yaptıranlar rahatlıkla bikini giyebiliyor

Meme estetiği yaptıranlar rahatlıkla bikini giyebiliyor
Ameliyatlarda simetriyi sağlamak amacı ile iki memeyi de mutlaka şekillendiklerini söyleyen Prof. Dr. Akın Yücel, `Kanserin ardından meme onarımı yaptığımız hastalar, rahatlıkla mayo ve dekoltesi olan...

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Prof. Dr. Akın Yücel, meme kanseri olan hastaların tedaviden hemen sonra estetik yaptırmalarından yana... Yücel, sorularımızı yanıtladı.


Kadınlardan meme estetiği yapmadan önce, mutlaka meme kontrolü yaptırmalarını istiyor musunuz?


Evet. Şöyle ki; meme estetiği yapılacak olan kadınlara ameliyat öncesinde mutlaka radyolojik inceleme yapıyoruz. Meme ultrasonografisini yaşı 40`ın üzerinde olanlardan talep ediyoruz. Akrabalarında meme kanseri olanlarda, inceleme daha dikkatli yapılıyor.


ESTETİK FARKI VAR!


Meme estetiği için gelip de göğsündeki kitleden dolayı kanser teşhisi koyduğunuz hastanız oldu mu?


Meme küçültme ameliyatlarında çıkardığımız parçaları, mutlaka patolojik incelemeye gönderiyoruz. Bir hastamda ameliyat öncesindeki radyolojik araştırmada hiçbir şey saptanmamış olmasına karşın, çıkan parçaların incelenmesi sonucu meme kanseri saptandı. Böylelikle kanser, erken evrede ortaya çıkarılmış oldu. Memesinin alınmasına, ışın ya da ilaç tedavisi uygulanmasına gerek duyulmadı.


Sizce kanser olmuş kadınlar için en sağlıklı meme estetiği hangisidir?


Meme kanseri sonrası meme onarımı yapılırken, seçilebilecek yöntemler hastaya göre değişir. Örneğin; radyoterapi görmüş, doğum yapmış ve karnında yeterli yağ dokusu olan bir hastada en uygun yöntem karından doku alınarak, memeye taşınmasıdır. Radyoterapi görmemiş, genç, zayıf, memesi ufak ve doğum yapmamış bir hastada ise silikon protez uygulaması tercih edilir.


EKİP KARARI


Kanser ameliyatından hemen sonra estetik yapmak daha mı iyi oluyor?


Meme alınırken aynı ameliyatla memenin yeniden oluşturulması, en çok istenen durumdur. Aynı anda yapıldığında hem cerrahi sonuçlar başarılı oluyor hem de hastalar memesiz bir dönem yaşamamış oluyor. Ancak bunun uygulanabilmesi için hastanın kanserinin ileri bir evrede olmaması gerekiyor. Meme kanseri olan her hastanın, ameliyatına mutlaka bir plastik cerrah da girmeli ve meme onarımı yapmalı.


Meme kanseri olmuş bir kadının memesini genel cerrahi uzmanı alıyor. Alırken çok mu kötü alıyorlar, tahribat çok mu oluyor, toparlaması zor mu oluyor?


Meme kanseri konusunda uzman genel cerrahlar, son derece iyi tekniklerle kanserli dokuyu çıkarıyorlar. Ortaklaşa çalışan ekiplerde hasta için ameliyat kararı verilirken, plastik cerrahın da görüşü alınıyor ve operasyon ona göre planlanıyor. Hastaların, ameliyattan önce mutlaka genel cerraha birlikte çalışabilecekleri bir plastik cerrahın olup olmadığını sormaları gerekiyor.


Hasta, estetik ameliyat olmayı ve yeni bir meme yaptırmayı istiyorsa, buna hangi doktorlar karar veriyor?


Genel cerrahlar, onkologlar ve plastik cerrahlar olarak biz toplanıp hastanın durumuna göre birlikte karar veriyoruz.


HASTA KENDİNİ BIRAKMAMALI!


Kanserli bir kadına, meme estetiği yaptığınız zaman eskisinden de güzel bir memeye kavuşması mümkün mü?


Meme onarımının estetik sonucu; kanserin evresine, meme alındıktan sonra kalan dokuların durumuna ve radyoterapi uygulanıp uygulanmamasına göre değişir. Meme onarımı yapılan hastalar rahatça mayo veya bikini giyebilir; dekolteli elbiseler kullanabilirler. Çünkü belli olmaması için çok uğraşıyoruz. Ameliyatlarda simetriyi sağlamak amacı ile diğer memeyi de mutlaka şekillendiriyoruz.


Operasyondan sonra göğsü alınan kadınlar mı size geliyor yoksa siz mi onları ikna ediyorsunuz?


Aslında hastalar, kendileri talep etmeli ama zaman zaman bizim de sorduğumuz oluyor. Kansere yakalanmış hastalar, genelde kendilerini bırakırlar. Ama bu çok yanlış. Tam tersi kendilerine daha çok bakmaları, vücutlarına gerekli onarımın yapılmasını sağlamaları lazım. Bu, cinsel yaşamlarından önce, sosyal yaşantıları için de şart. Eşi ne kadar yanında olursa olsun, sonuçta o da sorunlu bir insanla aynı evde yaşamak istemiyor.


KANSER OLDUKTAN SONRA GÖĞSÜME DÖVME YAPTIRDIM


58 yaşındaki S. G., meme kanseri olduktan sonra yaşadığı travmayı, kalıcı makyajını, olduğu estetik ameliyatları ve göğsündeki dövmeyi yaptırma hikayesini anlattı.


Ne zaman öğrendiniz kanser olduğunuzu?


2002 yılında, 50 yaşındayken göğüs kanseri oldum. Sağ göğsüm hemen alındı. Hastanenin Medikal Onkoloji Bölümü`nde tedavim devam etti. Sekiz yıldır da devam ediyor. Ama şimdi, eskiye oranla hem çok daha iyi hem de çok daha güzelim.


EKSİK HİSSETTİM


Neler hissettiniz göğsünüz alındığında? Göğsünün alınması bir kadında nasıl bir travmaya yol açıyor?


Hayattan kopuyorsun, Azrail beni bekliyormuş gibi geliyor. Göğsüm alındığında çirkindim; kaşlarım ve kirpiklerim döküldüğü zaman aynaya bakmaya korktum. Ama ilk iş olarak doktorlarımdan izin aldım ve kalıcı makyaj yaptırdım, o zaman moralim düzeldi. Travmayı bu sayede ucuz atlattım! Hatta Akın Hoca ameliyata girerken `Makyajınızı çıkarmayacak mısınız?` dedi, çok güldük.


Çocuklarınız, eşiniz nasıl karşıladı bu yaşadıklarınızı, size destek oldular mı?


Çocuklarım zaten doktor oldukları için her zaman başucumdaydılar. Eşim çok iyi bir insan, çok destek oldu ama ben o kadar alıngan bir dönem geçirdim ki; kendimi eksik hissediyordum. Bakışlarından beni beğenmediğini hissediyordum.


HER ŞEYE ALINIRDIM


Estetik yaptırmaya nasıl karar verdiniz?


Estetik yaptırmayı her şeyden önce kendim için istedim. Aynaya bakamıyordum. Moralim çok bozuktu. Her şeye alınıyordum. Ben kendimi eksik görüp beğenmezken, eşim niye beğensin ki? Şimdi eskisinden de güzel oldum. Keşke estetik yaptırmak için 50 yaşımı beklemeseymişim, gençken de güzel olsaymışım diyorum. Kendime bakmayı çok seviyorum, öleceksem de güzel güzel öleceğim. Göğsüme dövme bile yaptırdım.


Eşiniz sizi şimdi nasıl buluyor?


Estetik yaptırdıktan sonra tekrar beni beğendiğini hissettim. Bu çok hoşuma gidiyor.


13 AMELİYAT GEÇİRDİ!


BİRİNCİ AMELİYAT:


Karın ve göbeğin altında kalan kısım, damarlar korunarak, damarlarıyla birlikte alındı.


Göğüs kafesinden bir kaburga çıkarıldı. Kaburganın altından damarlar bulundu.


Mikro-cerrahi ile göğüs kafesinin altındaki damarlar ile karın dokusuna ait olan damarlar birleştirildi.


Sol meme dokusu şekillendirildi.


Karından doku alındığı için, estetik karın germe ameliyatı yapılarak kapatıldı. Bu operasyon, toplam altı saat sürdü.


İKİNCİ AMELİYAT:


Sağ ve sol göğüs arasında simetri sağlanması için sol göğse de estetik yapıldı. Sol göğüs dikleştirildi. Hacim ve şekil olarak iki göğüs eşitlendi.


Karındaki ve `love handle` denilen bel kısmındaki fazla yağ dokusu alındı. Karın ve bel estetiği tamamlandı. Bu ameliyat toplam iki saat sürdü.


ÜÇÜNCÜ AMELİYAT:


Sağ göğse, lokal anestezi ile meme başı yapıldı.


DÖRDÜNCÜ AMELİYAT:


Solunum problemi ve kemik eğriliği nedeniyle burna da estetik yapıldı.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8270 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim