• BIST 9438.91
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Meme ağrısının nedenleri nelerdir?

Meme ağrısının nedenleri nelerdir?
Meme ağrısı, kadınların önemli bir çoğunluğunda (en az %90’ında) sık rastlanan bir durumdur ve meme ile ilgili doktor ziyaretlerinin de en sık nedenidir...

Meme ağrısı, kadınların önemli bir çoğunluğunda (en az %90’ında) sık rastlanan bir durumdur ve meme ile ilgili doktor ziyaretlerinin de en sık nedenidir. Özel BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Emine Elmas Etiz, meme ağrısının nedenleri hakkında bilgiler verdi. Ağrı, bazen her iki memede, bazen bir memede, yaygın ya da kısmi olarak tariflenir ve çoğu zaman koltuk altına doğru yayıldığı ifade edilir.

Meme ağrısının en sık nedeni menstrüel siklus (adet döngüsü) ile ilgili meme değişiklikleridir.
28 gün süren her bir menstruel siklus boyunca vücutta östrojen ve progesteron hormonlarının düzeyleri sürekli değişir. Siklusun ortalarına (genellikle 12-14. günler arasına) denk gelen “ovulasyonun” (yumurtlamanın) hemen ardından, vücutta östrojen ve progesteron hormonları hızla yükselmeye başlar. Bu hormonların etkisiyle, süt oluşturan meme dokusu yapıları ve oluşacak süt salgısını meme başına doğru taşıyan süt kanalları hızla büyür ve çoğalırlar; süt salgılamakla görevli hücreler de “antrenman niteliğinde” ince bir sıvı salgılarlar. Bütün amaç, yumurtanın döllenmesi ile yola çıkması muhtemel bebeğe, beslenmesi için gerekli şartları hazırlamaktır. Bu süreçte ortaya çıkan değişiklikler meme dokusunda gerilmeye ve dolayısıyla ağrıya yol açar. Yumurtanın döllenmemesi halinde -ki belirtisi adet kanamasıdır- östrojen ile progesteron hormonlarının düzeyleri düşer. Böylece, memedeki değişiklikler de geri döner ve meme ağrısı sonlanır. Meme bezlerinde oluşan sıvı, lenf kanalları yoluyla koltukaltı lenf bezlerine yöneltilerek boşaltıldığı için koltuk altına yayılan ağrı birkaç gün daha sürebilir.

Bazen bir adet döngüsünde oluşan sıvının tümü boşaltılamaz. Bu sıvı kalıntısı, meme ağrısının adet kanaması sonrasında da devam etmesine yol açar. Bir sonraki döngüde oluşan sıvı ve diğer değişikliklerin de eklenmesiyle, memedeki gerginlik ve ağrı önceki döngüye göre daha fazla olur. Bunun nedeni, genellikle, yumurtalıklarda oluşturulan östrojen ve progesteron hormonlarının fazlalığı, duygusal stres ya da bazı içecek ve yiyeceklerin fazla tüketilmesidir (kafein, çay ve çikolata gibi..). Ayrıca doğum kontrol hapları, astım, mide, hipertansiyon ve kalp ilaçlarının bazıları memede sıvı toplanması yoluyla meme gerginliğine yol açabilmektedirler.

Meme ağrısının diğer bir nedeni ise boyun ya da omuz hastalıklarıdır (genellikle halk arasındaki tabiri ile kireçlenme).

Meme ağrısı kanser belirtisi mi?
Meme ağrısı, meme kanseri belirtisi değildir. Bir başka değişle, erken evrede meme kanseri ağrı yapmaz.

Meme kanserindeki meme ağrısı, hemen her zaman, memenin başta kemik, omurga ve akciğer zarı olmak üzere metastazlarında ve cilde taşarak oluşturduğu ülserlerde görülür. Söz konusu durumlar daima ileri evre meme kanseri ile ilişkilidir.

Meme kanserinde yaşam süresini ve yaşam kalitesini korumanın tek yolu erken evrede tanı konmasıdır.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 76333 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim