• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 9 °C

"Mekik çekerek karın yağı erimez"

"Mekik çekerek karın yağı erimez"
İki sporcu, en çok yöneltilen 100 soruya doğru cevapları vererek bir spor-yaşam kitabı çıkardı.

 

Ufuk Sönmez (31):

Spor ve kilo konusunda kadınlar mı yoksa erkekler mi daha çok soru soruyor?

Kilo verme konusunda kadınlardan daha fazla soru geldiğini söyleyebiliriz. Ama iş kilo almaya, yani kas yapmaya gelince, çok soru soran erkekler oluyor.

Spor salonuna bir heves başlanır ama çoğumuzun yanan üyelikleri vardır. Düzenli spor neden zor?

Spor, bir yaşam tarzı olarak algılanmalı. Ama çoğunluk, fazla kilolarından kurtulmak, sıkılaşmak, yaza hazırlanmak için spora başlar. Zevk almadıkları ve kendilerini spor yapmaya zorladıkları için motivasyonları çok düşük oluyor. En küçük fırsatta kaytarmaya, ertelemeye, çalışma süresini kısaltmaya başlıyor, sonunda da sporu bırakma eğilimine giriyorlar. İnsan bedeninin hareket etmek için tasarlandığını unutmamak lazım.

Nasıl bir disiplin gerekiyor?

Kişiye göre değişiklik gösterir. Ama ortalama, düzenli olmak şartıyla haftada 2 kez en az 30-45 dakika arasında olmalı. Eğer bu disiplini kendi kendimize uygulayamıyorsak, deneyimli ve eğitimli, bizi pozitif şekilde motive edebilecek bir eğitmenin yardımına başvurmamız en doğru adım olur.

Spor, mutlaka spor salonunda mı yapılmalı?

Kendi vücut ağırlığımız ile yapabileceğimiz hareketler için yaşadığımız çevre, yürüyüş alanlarımız, evimiz, hatta ofisimiz bile spor salonu gibi kullanılabilir. Açık havada yürüyüş de spordur ama belli bir tempoda, belli bir mesafe katedilmesi şart.

Spora yeni başlayacaklara önerileriniz var mı?

Sporu bir yaşam tarzı haline getirebilmeleri için konuya hakim olmalarını öneririm. Bedenlerine hak ettiği değeri vermelerinin her şeyin önünde olduğunu unutmamalılar. Bir de kendilerine tutkuyla yapabilecekleri bir doğa sporu bulmalarını tavsiye ederim.

Kitaptan merak edilen 100 sorudan birkaçı

Yağ kasa, kas yağa dönüşür mü?

Bu konu efsanedir ve cevabı elbette hayırdır. Vücuttaki yağ oranı azaldığında kaslar daha belirgin hale gelir. Bu, yağın kasa dönüştüğü algısını yaratır. Kas oranı azaldığında da vücuttaki yağ oranı artar, bu da kasların yağa dönüştüğü fikrine sahip olmamıza yol açar.

Sadece mekik çekerek karnımdaki yağları eritebilir miyim?

Sabaha kadar da mekik çekseniz, olmaz. Yağlardan bölgesel olarak kurtulmanın, estetik operasyon dışında yolu yoktur. Mekik çekmek, karın kaslarını güçlendirir. Çalıştırılan her kas, bulunduğu bölgenin daha fit görünmesini sağlar. Karın kaslarımız, tıpkı bel kaslarımız gibi, vücudumuzun denge noktası olduğu için, kuvvetlendirilmesi, daha dik durmamızı ve daha fit görünmemizi sağlar. Ama hepsi bu.

Sadece diyet yaparak kilo verebilir miyim?

Önemli olan kilo kaybetmek değil, fazla yağlardan kurtulmaktır. Egzersiz yapmadan, sadece diyetle belki daha hızlı kilo verilebilir. Ama metabolizma hızımız egzersiz olmadan artmayacağı için diyet kesildiğinde kilolar eski metabolizma hızına geri dönecektir.

Spor yaparken su içilir mi?

Sporda, kişiye kişiye değişiklik gösterebilecek şekilde, su kaybı fazlalaşır. Kaybolan suyu takviye etmek hayati önem taşır. Su kaybını önlemek için bir kerede bol miktarda su içmek yerine, kısa aralıklarla ve az miktarda su tüketmek çok daha doğru olur.

Aç karnına spor yapmak daha mı faydalı?

Hayır, değil. Spor yaparken enerjiye ihtiyaç vardır ve bu enerji besinlerden gelir. Yediğimiz besinlerin sindirilip kana karışarak enerji sağlayabilmesi için belli bir zaman geçmelidir. Bu süre de yaklaşık 2 saattir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8854 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim