• BIST 9521.04
  • Altın 2779.511
  • Dolar 33.8889
  • Euro 37.5516
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

Medipol Sağlık Grubundan "çocuklarda ayrılma kaygısı bozukluğu"na ilişkin değerlendirme

Medipol Sağlık Grubundan "çocuklarda ayrılma kaygısı bozukluğu"na ilişkin değerlendirme
Medipol Sağlık Grubu’ndan Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız: - "Önceden haber vermemiz ve giderken de vedalaşmamız oldukça faydalı olacaktır"

Medipol Sağlık Grubu Klinik Psikoloğu Kübra Ekşi Yıldız, bakım vereninden ayrı kalan çocuklarda ruhsal ve fiziksel belirtilerin ortaya çıktığını ve bu belirtilerin sıklıkla ilkokula başlamalarından sonra kendini gösterdiğini bildirdi.

Sağlık grubundan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çocukların mutlaka ayrılık anlarında haberdar edilmesi gerektiğini belirtti.

Çocuklarda ayrılma kaygısı bozukluğunun çocuğun gelişim döneminde bakım vereninden ayrı kalmaya aşırı hassasiyet göstermesiyle başladığını aktaran Yıldız, "Ayrı kalma durumunda çocukta ruhsal ve fiziksel belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bozukluk sıklıkla ilkokula başlamalarından sonra kendini göstermekte ve çocuk okula gitmeye direnç gösterebilmektedir. Gece yatağında ayrı yatma, ebeveyn olmadan sosyalleşme, yemek yeme, üstünü giyinme şeklinde otonomi davranışlarında yaşından daha küçük özellikler gösterme gibi özellikler tabloya eşlik edebilir." açıklamalarında bulundu.

Bu tarz bozuklukların çocuğun bireysel özellikleri kadar ailenin yetiştirme tutumlarından da kaynaklanabildiğinin altını çizen Yıldız, "Özerkliklerine müsaade edilmeyen, aşırı korumacı tutumla yetiştirilen çocuklar, mizaçları da yatkınsa, bozukluk açısından risk altında olurlar. Çocuk, okulundan ve arkadaş ortamından geri kalabilir." ifadelerini kullandı.

- "Öncesinde haber vermek önemli"

Çocukları mutlaka ayrılık anlarında haberdar etmek gerektiğini vurgulayan Yıldız, haber vererek gidip gelinmesinin çocukların bu süreci sağlıklı atlatmalarını sağlayacağını kaydetti.

YIldız, "önceden haber vermemiz ve giderken de vedalaşmamız oldukça faydalı olacaktır. Özel öpmeler, sarılmalar, özel sözcükler olabilir. Gitmeden önce özel oyun vakitleri olabilir. Saklambaç, yakalamaca oyunları oynanabilir. Diğer bir ipucu da ebeveynin ev içerisinde gideceği yerleri haber vermesidir. 'Ben bir su içip geleceğim' diyerek güveni sağlamak ve gerçekten de gelmek istiyorsa gelmesine izin vermek. Çocukların gelişiminde çok normal bir parçadır. Bunu pekiştirmemek ve bize daha çok yapışmasına engel olmak için onların bu çağrılarına sağlıklı karşılık vermemiz çok önemlidir." açıklamasında bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 157 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim