• BIST 9910.61
  • Altın 3063.972
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 15 °C

Medikal muhasebe uzmanlığı sertifika programı başlıyor

Medikal muhasebe uzmanlığı sertifika programı başlıyor
Arel Üniversitesi Sertifika Programları kapsamında gerçekleşen Sağlık İşletmelerinde Medikal Muhasebe Uzmanlığı Sertifika Programı Ekim ayında başlıyor.

Medicana International İstanbul Hastanesi Medikal Muhasebe Direktörü Dilek Azgun’un program koordinatörlüğünü yaptığı Medikal Muhasebe Uzmanlığı Sertifika Programı, sağlık işletmelerine kalifiye medikal muhasebe uzmanı yetiştirerek, sektörün bu konudaki ihtiyacını karşılayacak.

Kurumun 2010–2014 Stratejik Planı’na bakıldığında, 2008 verilerine göre kurumun nüfusun %81’ini kapsadığı, genel sağlık sigortası kapsamının geniş olması ve sağlık sektöründe yapılan usulsüzlüklerin sağlık harcamalarının hızla artmasına neden olduğunu belirten Dilek Azgun, kurum gelirlerinin, emekli aylıkları ve sağlık harcamalarını karşılamada yetersiz kaldığını belirtti.

Kurum istatistiklerinin incelenmesi sonucunda bu harcamaların kurum sağlık gelirlerine oranının, 2000 yılında yaklaşık 1/3 iken, son 2 yıldan beri bu oranın 1/2'ye kadar yükseldiğini belirten Azgun şunları söyledi;

“Bu harcamaların kontrol altına alınabilmesi için, sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularının davranış modellemeleri ve ilaç israfının önlenmesine yönelik düzenlemeleri, etkili sağlık politikalarının oluşturulması ve uygulanması ile denetim mekanizmalarının daha etkin çalıştırılması hedeflendiği ve bu kapsamda sağlık harcamaları denetim altına alınırken, sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlanmamasına da özen gösterileceği anlaşılmaktadır. Kuruma 2009 yılında aylık yaklaşık 2886 tesis fatura göndermiştir. Birinci sırayı, 1854 tesisle özel sektör almaktadır. 247.000 müracaatın 66.194 adedi özel sektöre yapılmıştır. Yine aynı yıl 15.653.143 TL fatura tutarının 4.536.980 TL’si özel sektöre aittir.”

Sosyal güvenlik sisteminde gelir ve gider arasındaki fark azalacak

“Kurum sosyal güvenlik sisteminde gelir ve gider arasındaki farkı azaltmak istemektedir. Bunu da sağlık harcamalarını, sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlamadan, etkin ve verimli hale getirerek, kaynakların etkin ve verimli kullanımını sağlayarak ve yersiz ödeme yapılmasını önleyerek yapmayı planlamaktadır. Sağlık giderlerine ilişkin belge kontrol sisteminin etkinliliği artırılacağı, sağlık giderlerine ilişkin itiraza uğramış belgelerin incelenen belge sayısına oranın izleneceği, koruyucu ve önleyici sağlık tedbirlerine katkı sağlanacağı ve koruyucu/önleyici sağlık hizmeti verilen kişi sayısının GSS kapsamındaki kişi sayısına oranının izleneceği raporda yer almaktadır.”

Kurumlar yüksek kesinti oranlarıyla karşılaşıyor

Azgun; “Sağlık sektöründeki gelişmeye bağlı olarak hem Sağlık Bakanlığı hem de SGK Kurumu tarafından mevzuatta devamlı güncellemeler ve yenilikler yapılmaktadır. Sağlık işletmeleri farklı sosyal güvencedeki hastalara bakmakla birlikte özelikle hasta profilinin büyük bir yüzdesini oluşturan SGK güvenceli hastaların faturalandırılması, kuruma gönderilmesi, alt ve üst komisyon süreçlerinin doğruluğu hizmetin paraya dönüşmesi açısından çok önemli olduğu açıkça görülmektedir. Sağlık işletmelerinin birçoğu gönderdikleri faturalarda yüksek sayılabilecek kesinti oranlarıyla karşılaşmaktadırlar.” dedi.

Birçok kişinin hem özel sigortasını hem de SGK kullanarak tedavi olmayı tercih ettiğini belirten Dilek Azgun,” bu da, tamamlayıcı sigorta işlemlerinin çok düzgün yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır.” dedi.

Azgun devamında, “Trafik kazalarına ilişkin verilen sağlık hizmetleri SGK güvencesinden çıkarılmış olup Özel Sigorta şirketlerinden talep edilmektedir. Özel sigortalar, firma-banka sözleşmeleri gereğince kesilen faturaların sözleşme hükümlerine göre kontrolü, gönderimi ve alacak takibi hastanelerin gelirleri açısından çok önemlidir. Süresinde gönderilmeyen ya da tahsil edilemeyen hizmetlerin oranının yok denecek kadar az olması gerekmektedir. Bu prosedürlerin tamamının yürütülmesi sorumluluğu Medikal Muhasebe Departmanı’na aittir.” dedi.

Türkiye’de ilk kez Arel Üniversitesi’nde açılan “Medikal Muhasebe Uzmanlığı Sertifika Programı”nın içeriği ise şöyle;

—Sağlık Kurumları Satın Alma Sözleşmesi ve uyulmaması halinde kesilecek
cezalar ve fesih
—Hizmet Satın Alma Sözleşme Kriterleri
—Sağlık Uygulama Tebliği ve ekleri
—Malzeme-ilaç kullanım ve kriterleri
—Faturalandırma ilkeleri ve Dönem sonlandırma işlemleri
—Alt - Üst komisyon Süreçleri, Hukuki süreçler
—Tamamlayıcı Sigorta
—Özel Sigorta Sözleşmeleri - ilgili kurumlara faturalandırma ilkeleri ve muhasebesel vade-alacak takip sistemi
—Raporlama teknikleri

09 Ekim 2010 – 07 Kasım 2010 tarihleri arasında yapılacak olan Medikal Muhasebe Uzmanlığı Sertifika Programı’na konusunda uzman profesyonel yöneticilerin yanı sıra SGK İstanbul İl Müdürlüğü’nün yöneticileri de eğitimci olarak katılıyor.

Sertifika programı ile ilgili detaylı bilgiye http://www.arel.edu.tr/arelsem/medikal-muhasebe.html adresinden ulaşılabilir.

Bilgi için :
Dilek Azgun
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 25968 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim