• BIST 10075.17
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 12 °C

Medicana'dan KOAH'ın sağlık ve ekonomi üzerine etkileri üzerine değerlendirme

Medicana'dan KOAH'ın sağlık ve ekonomi üzerine etkileri üzerine değerlendirme
Medicana Ataköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH) dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığını belirtti.

Medicana Ataköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tekin Yıldız: "Genellikle düşük ve orta gelirli ülkeler için KOAH'ın direkt ve dolaylı maliyetleri, ekonomileri için ciddi bir tehdit oluşturmakta"

Medicana Sağlık Grubundan yapılan açıklamaya göre, bireylerin yaşamı boyunca meydana gelen, akciğerlere zarar verebilen ve normal yaş alma süreçlerini değiştirebilen gen ve çevre etkileşimlerinden kaynaklanan KOAH'a yol açan ana çevresel nedenler arasında sigara, toksik partikül inhalasyonları, hava kirliliği, anormal akciğer gelişimi ve hızlanmış akciğer yaşlanması gibi diğer çevresel ve konakçı faktörler yer alıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Tekin Yıldız, KOAH'ın görülme sıklığının dünyanın her yerinde farklı yaşandığını, sigara içenlerde içmeyenlere, 40 yaş üzeri kişilerde 40 yaş altındakilere, erkeklerde kadınlara göre daha yaygın rastlandığını aktardı.

KOAH'ın görülme sıkılığında artış yaşanmasının beklendiğini aktaran Yıldız, 2020-2050 arasında 25 yaş üzeri popülasyonda KOAH sıklığının yüzde 23 artmasının, 2050 yılında ise 600 milyon hastaya ulaşmasının tahmin edildiğini, dünya genelinde her yıl KOAH'a bağlı 3 milyon ölüm yaşandığının düşünüldüğünü vurguladı.

KOAH'ın ekonomik yönden de zorlayıcı bir hastalık olduğuna değinen Yıldız, şunları kaydetti:

"KOAH önemli bir ekonomik yük nedeni. Solunum yolu hastalığı, maliyetin yüzde 56'sını oluşturmakta. KOAH'ın şiddeti ile bakım maliyeti arasında doğrudan ilişki mevcut ve bunun, KOAH'ın şiddeti arttıkça hastaneye yatış ve oksijen maliyetlerinin de eklenmesinden kaynaklandığı düşünülmekte. Genellikle düşük ve orta gelirli ülkeler için KOAH'ın direkt ve dolaylı maliyetleri, ekonomileri için ciddi bir tehdit oluşturmakta."

KOAH'ın ölümcül hastalıklar arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Yıldız, "KOAH, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada en sık ölüme sebep olan dördüncü hastalık ve bunun 2030 itibarıyla üçüncü sıraya yükselmesi beklenmekte. Sigara, biyomas yakıtlarla temas, mesleksel toz, duman, gaz, diğer kimyasallar ve genetik, gelişimsel anormallikler, düşük doğum ağırlığı, prematüre doğum, çocukluk çağı solunum yolu enfeksiyonları gibi kişisel faktörler, KOAH hastalığına sebep olan klinik durumlar." ifadelerini kullandı.

Yıldız, KOAH tedavisinin ilk değerlendirmesinde, hava akımı tıkanıklığının ciddiyeti, hastalığın hastanın sağlık durumu üzerindeki etkisi ve alevlenmeler, hastaneye yatışlar veya ölüm gibi gelecekteki risk faktörlerinin masaya yatırıldığını bildirdi.

- "KOAH'a eşlik eden ek hastalıkları aktif olarak araştırılmalı"

KOAH'a eşlik eden ek hastalıkların aktif olarak araştırılması ve saptandığında uygun şekilde tedavi edilmeli gerektiğinden bahseden Yıldız, "Günümüzde sigara içen tüm bireyler, sigarayı bırakma konusunda güçlü bir şekilde teşvik edilmeli ve desteklenmeli. Yasal sigara içme yasakları ve sağlık profesyonelleri tarafından sunulan danışmanlıklar, sigarayı bırakma oranlarını artırmakta." değerlendirmesinde bulundu.

Nikotin replasmanı ve farmakoterapinin, uzun süreli sigaradan uzak durma oranlarını güvenilir bir şekilde artırdığını kaydeden Yıldız, "E-sigaraların sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu konusunda etkinliğini ve güvenilirliğini destekleyen hiçbir kanıt yok. Bu hastalıkta ilaç tedavisi dışında pulmoner rehabilitasyon, sigaranın bırakılması, solunum yetmezliği olgularında oksijen desteği, doğru beslenme, egzersiz, eşlik eden hastalıkların yönetimi, pnömokok, influenza, boğmaca ve zona dahil erişkin aşılama önerileri, mutlaka dikkate alınması gereken uygulamalar arasında." şeklinde görüş belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 671 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim