• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 9 °C

Medicana Hastaneler Grubu 'Sağlık Turizmi'nde Öncü Olmak İstiyor

Medicana Hastaneler Grubu 'Sağlık Turizmi'nde Öncü Olmak İstiyor
1992 yılında çalışmalarına başlayan Medicana Hastaneler Grubu sağlık sektörüne yatırım yapmayı sürdürüyor. Şu an 6 hastane ile hizmet veren grup yakın bir gelecekte bu sayıyı daha da arttırmak istiyor.

1992 yılında çalışmalarına başlayan Medicana Hastaneler Grubu sağlık sektörüne yatırım yapmayı sürdürüyor. Şu an 6 hastane ile hizmet veren grup yakın bir gelecekte bu sayıyı daha da arttırmak istiyor.

Sağlık Turizmi’nin önemini kavrayan Medicana özellikle Ortadoğu, Balkanlar ve Türki Cumhuriyetleri’nde yatırımlar gerçekleştirecek. Medicana Hastaneler Grubu’nun son dönem içindeki çalışmaları, hedefleri ve sektörel öngörüleriyle ilgili Kurumsal İletişim Koordinatörü Kurtuluş Okutan’dan bilgi aldık.

Medicana Hastaneler Grubu ve grubunuza bağlı hastanelerle ilgili bilgi verir misiniz? Hangi bölgelerde ne kadarlık bir kapasite ile sağlık sektörüne hizmet veriyorsunuz?

Medicana Hastaneler Grubu; Çamlıca, Bahçelievler, Avcılar’daki genel hastanelerimiz, Medicana diş ve tüm branşların yanı sıra öncelikli onkoloji, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, transplantasyon, tüp bebek merkezleri ile hizmet veren Medicana International İstanbul ve Medicana International Ankara Hastanesi ile daha da büyüyor, yaygınlaşıyor.

Dünyanın sayılı özel sağlık yatırımlarından biri olan Medicana International İstanbul ve Medicana International Ankara Hastanesi’nin hizmete girmesiyle, grubun hastane sayısı altıya çıktı.

Grubumuzun hastane projeleri sadece İstanbul ve Ankara ile sınırlı değil. Türkiye’nin diğer illerinde de açılması planlanan Medicana Hastaneleri’nin ilkinin Ankara da hizmete girmesinin ardından Medicana Konya hastanemizin 2010’un ikinci çeyreğinde hizmete girmesi öngörülüyor. Ankara, Beylikdüzü ve Konya Medicana, özellikle kanser ve erişkin ve çocuk kalp hastalıklarında ön plana çıkacak bir hastane konseptinde tasarlandı.Gerek alt yapı, gerekse teknolojik ekipmanlarıyla bu hastaneler her iki alanda da ön kulvarlarda koşacak. Medicana Hastaneler Grubu, yurt dışına açılmak istiyor. Özellikle Balkan ülkelerinde ve Türki Cumhuriyetler’e hastane kurmak için projeler hazırlanıyor.

Uluslararası kalite standartlarını temsil eden Joint Commission International Accreditation (JCI) tarafından da denetlenen Medicana Hastaneler Grubu olarak en büyük idealimiz, Avrupa Birliği standartlarında bir sağlık hizmeti gerçekleştirmek ve hasta memnuniyetini en üst düzeyde tutmak.

Özel hastaneciliğin öncü bir kuruluşu olarak 1992 yılında çalışmalarına başlayan Medicana’nın sağlık sektörüne yönelik yatırımları nelerdir? Grup olarak hangi hedeflere ulaşmak istiyorsunuz?

Medicana Hastaneler Grubu, Türkiye’de özel hastaneciliğin öncülerinden. 1992’de çıktığı yolda güvenli adımlarla ilerliyor. Medicana Hastaneler Grubu, sağlık sektörüne büyük yatırımlar yapıyor. 2006’da en büyük sağlık yatırımlarını gerçekleştiren kurumlar arasında birinci sırada yer almıştı. 2008 ve 2009 yıllarında da sektöre yaptığı yatırımları başarıyla hayata geçirmesiyle dikkat çeken Medicana Hastaneler Grubu çeşitli vesilelerle ödüllendirildi (Ekonometri dergisi ; Yılın sağlık girişimcisi ödülü- Hospital Manager dergisi; Yılın en başarılı Sağlık sektörü Girişimcisi ödülü- TÜSİAV; sektörün Kartalı ödülü).

Medicana Hastaneler Grubu 6 hastane olarak sağlık sektöründe hizmet veriyor. Bugüne kadar sağlık sektörüne yapılan toplam yatırım miktarı 350 milyon dolar. Grubun yatırımları bununla sınırlı değil. Medicana Konya hastanesinin 2010 yılında hizmet vermeye başlayacağı öngörülüyor. Bahçelievler Kadın Doğum Hastanesi’nin çalışmaları sürüyor. Medicana Üniversitesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

Medicana Hastaneler Grubu, yurt dışına açılmak istiyor. Özellikle Balkan ülkelerinde ve Türki devletlerde hastane kurmak için projeler hazırlanıyor.

Kalp cerrahisinden, tüp bebek merkezine, ileri kanser tedavisinden kozmetolojiye, beyin cerrahisinden organ nakline, hemodiyalizden diz eklem hastalıklarına ve nörolojiye kadar birçok alanda uluslararası standartlarda hizmet vererek Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu, Balkanlar ve Avrupa’nın çekim merkezi haline gelmek hedefler arasında.

Medicana Hastaneler Grubu olarak sağlık turizmi konusunda çalışmalarımızı hızlandırdık.Sektörümüze öncülük edecek projeler içerisindeyiz.

Özelikle son dönemde Irak Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız anlaşmalar çerçevesinde Iraklı hastaların tedavilerini üstleniyoruz. Iraklı hastalar gruplar halinde hastanelerimize geliyor ve tedavilerinin arkasından ülkelerine dönüyorlar. Özellikle çocuk kalp cerrahisi alanında yoğun talep yaşıyoruz.

Medicana Hastaneler Grubu olarak yurtdışında çalışan sigorta firmalarıyla yaptığımız anlaşmalar çerçevesinde ülkemize hasta gelişinin önünü açmaya çalışıyoruz. Call center yapımızı bu çağrıları karşılayabilecek şekilde oluşturduk. Çok yakın bir gelecekte yurt dışında açacağımız irtibat ofisleri ile hastaların Medicana hastaneler Grubu’na ulaşmalarını kolaylaştıracak bir yapı kuracağız.Yurtdışı ilişkileri geliştirmek ve Avrupa’da yaşayan Türklerin Türkiye de tedavilerini sağlamak amacıyla ilgili yaptığımız çalışmaları anlatmak üzere bir ekiple ilk ziyaretimizi Hollanda’ya yapıyoruz.

Özellikle yurt dışında yaşayan ve sayıları hiç de azımsanmayacak kadar çok olan gurbetçilerimizin çeşitli kültürel ve ailesel nedenlerle kendi ülkelerinde sağlık hizmeti almak istedikleri gerçeğinden yola çıkan Medicana Hastaneler Grubu yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin bağlı olduğu sigorta firmalarıyla anlaşmalar yapıyor.

Uluslararası kalite standartlarını temsil eden Joint International Accreditation (JCI) tarafından denetlenen ve belirli bir hizmet kalitesini yakalamış olan Medicana hastanelerinin hizmet kalitesini hangi noktadadır?

Sağlıkta akreditasyon standartları mükemmel hasta bakımına odaklanmıştır. En önemli faydası hasta güvenliğini sağlamasıdır. Standartlar hastaya hizmet verilirken kullanılan cihazlar, ilaçlar, uygulamalar vs nedeniyle zarar verilmesine engel olur ve en yeni, kanıta dayalı uygulamaların yapılmasını sağlar.

JCI akreditasyon çalışmaları sürecinde Medicana Hastaneler Grubu çalışanları sürekli iyileştirme felsefesi ile başta ‘Hasta Güvenliği’ ile ilgili olmak üzere onlarca eğitime katılmış ve bunları uygulamıştır. Bugün Medicana Hastaneleri Enfeksiyon Kontrol, Hasta Bakımı, Risk Yönetimi , Hasta Güvenliği, Personel Nitelikleri, Bilgi Yönetimi vb bir çok konuda uluslararası standartların üzerinde hizmet vermeye başlamıştır. Amacımız Hasta Odaklı bu çalışmaları en üst düzeye çıkarmak ve sürekli iyileşmeyi sağlamaktır.

Küreselleşen dünyada yeni teknolojilere hızlı geçiş kurumları rakipleri karşısında farklılaştırıyor. Grup olarak sektörünüzdeki teknolojik yenilikleri yakından takip ediyor musunuz? Teknik ekipman yatırımlarınızda belirleyici unsurlar neler?

Ülkemizde son dönemde yapılan yatırımlar dünya standartlarında sağlık yatırımları olarak dikkat çekmektedir. Medicana Hastaneler Grubu tarafından hizmete sunulan Medicana International İstanbul ve Ankara Hastanesi kullanılan yüksek teknolojisi, fiziksel kapasitesi ve mimari özellikleriyle dünyanın sayılı 100 sağlık yatırımı arasında sayılmaktadır.

Medicana Hastaneler Grubunda, tüm tedavi işlemleri akademik deneyimli tıbbi kadro ve ileri teknoloji ürünü tıbbi cihazlarla sağlanmaktadır. Son sistemle donatılmış ameliyathanelerinde aynı anda birden fazla cerrahi işlemin yapılabileceği teknolojik donanım bulunmaktadır. Hastanelerimizde kanser tedavisi ve kalp hastalıkları ve kalp damar cerrahisi gibi tedavisinde ileri teknoloji gerektiren hastalıklarda dünyada uygulanan ve kabul gören en yüksek standartlar uygulanmaktadır.

Grubumuza tüm tedavi işlemleri akademik deneyimli tıbbi kadro ve ileri teknoloji ürünü tıbbi cihazlarla sağlanmaktadır.

Akıllı güvenlik sistemleri, hasta konforunun A dan Z ye önemsendiği hastanın rahatlığı ön planda tutularak dizayn edilmiş hasta odaları, antibakteriyel tasarımlarla oluşturulmuş iç mekan çözümleri, güvenlik sistemleri vb çözümlerde dünya standartları uygulanmaktadır. Hasta ve ailesine ve çalışanlara ait alanlarda bilimi ve insanı kucaklayan çözümlerle hem çalışanların hem de hasta ve ailesinin güvenliği, bakımı, konforu düşünülmektedir.

Belirleyici noktamız uluslararası alanda tıbbın en yüksek standartlarını ve teknolojiyi, etik değerler, verimlilik, güven ve memnuniyetle birleştirerek hastalarımıza sunmaktır.

Son yıllarda önemli bir aşama kaydeden Türkiye’deki özel sağlık sektörünün dünya ölçeğinde prestiji hangi düzeydedir? Uluslararası marka olma yönünde hangi adımları atıyorsunuz?

Türkiye sağlık konusunda dünya standartlarında önemli aşamalar kaydetti. Hastanelerdeki yeterli altyapımızın yanı sıra Türk hekimlerin uluslararası alandaki başarıları ve yabancı hastalar üzerinde büyük bir etki bırakıyor. Bu nedenle sağlık konusundaki şemsiye 10-15 yıl öncesinin tersine dönmeye başladı. Eskiden Türk hastalar Avrupa ya da Amerika'ya tedavi için giderdi, şimdi onlar bize gelmeye başladı. Türkiye bu şansını çok iyi kullanmalıdır. Çünkü sağlık da turizm gibi bu ülkenin en önemli döviz kaynaklarından birini oluşturabilecek kapasitede sektördür. Özel hastanelerin yurt dışından yoğun anlamda hasta akışı alması, Türkiye’nin sağlık bakanlıkları düzeyinde yabancı ülkelerle sigorta anlaşması yapması ile doğru orantılı. Şu an Medicana International İstanbul ve Medicana International Ankara yurt dışından hasta alıyor fakat yoğunluk olduğunu söyleyemeyiz. Medicana olarak bu sorunu çok yakın bir gelecekte yurt dışında açacağımız irtibat ofisleri ile aşmayı planlıyoruz. Özellikle Medicana’nın hedefi olan ülkelerde (Türklerin yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkeleri, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler) açılacak irtibat bürolarında doktorlarımız başvuran hastaları ön incelemeden geçirerek Türkiye’de gerekli bölüme yönlendirecek.

Türkiye de son yıllarda önemli sağlık yatırımları yapılıyor. Bu yatırımlar ülkemizi bölgemizde bir sağlık üssü haline getirebilir, gelecek 10 yıl içinde de ülke olarak büyük hatalar yapmazsak sağlık turizminden çok ciddi kazanımlar elde edebiliriz. Çünkü tedavi amaçlı gelen turist diğerine göre ortalama 4 misli daha fazla döviz bırakmaktadır. Sadece yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın kendi ülkelerinde tedavi imkanını elde etmeleri bile 3-4 milyon hastayı tedavi etmemiz anlamına geliyor ki, bu bile çok önemli kazanımlar sağlayacaktır.
Özellikle yurt dışında yaşayan ve sayıları hiç de azımsanmayacak kadar çok olan gurbetçilerimizin çeşitli kültürel ve ailesel nedenlerle kendi ülkelerinde sağlık hizmeti almak istedikleri bir gerçek. Bu yukarıda söz ettiğimiz uluslararası anlaşmalarla sağlanmalıdır. Sırf bu hizmetin önü açıldığında bile Türkiye’nin sağlık turizminden elde ettiği gelir önemli olacaktır. Az önce de belirttiğim gibi yurtdışında açacağımız irtibat büroları bir nebze olsun bu soruna çözüm olacaktır. Öte yandan sağlık turizmindeki gelişmelerin devletin üzerindeki sağlık yükünü önemli ölçüde azaltacağı inancını taşıyoruz. Bu nedenle de ekonomi üzerinde doğrudan katkı sağlayacak sağlık turizmi konusunun ciddi olarak ele alınması ve desteklenmesi gereğine inanıyoruz.


Sağlık sektörüne hizmet veren kurumların son dönemde yaşadığı temel sorunlar nelerdir? Bu sıkıntıların aşılması konusunda kimlere ne tür görevler düşüyor?

Tüm dünyada ve ülkemizde hissedilen krizin olası etkilerine karşı tedbirlerimizi alıyoruz. Sektörde kimi grupların küçülme operasyonları gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz. Zorunlu sarf malzemeleri dışında satın almalarımızı yeniden düzenliyoruz. Yeni yatırım kararlarımızı öteliyoruz. Türkiye de son yıllarda önemli sağlık yatırımları yapıldı. Bu yatırımların desteklenmesi durumunda ülkemizi bölgemizde bir sağlık üssü haline gelebilir. Sağlık turizmindeki gelişmelerin devletin üzerindeki sağlık yükünü önemli ölçüde azaltacağı inancını taşıyoruz. Bu nedenle de ekonomi üzerinde doğrudan katkı sağlayacak sağlık turizmi konusunun ciddi olarak ele alınması ve desteklenmesi gereğine inanıyoruz. Sağlık Turizmi önemli bir gündem maddesi olarak hükümet ele almalı ve bunu kolaylaştıracak uluslararası girişimler özel sektörün de desteğiyle başlatılmalıdır. Öte yandan özel hastanelerin SGK mensuplarından alacağı katkı payını yüzde 30'la sınırlandıran uygulama yeniden gözden geçirilmeli. Son dönemde büyük yatırım yapan ve binlerce kişiye istihdam sağlayan özel sağlık sektörü maliyetleri, yatırım kapasiteleri ile bulundurdukları tıbbi cihazlar dikkate alındığında bu koşullarda varlıklarını sürdürmeleri zorlaşacaktır. Ülkemizde sağlık sektöründe partner olarak görülmesi gereken kamu – özel sağlık işbirliği yeniden sağlanmalıdır.

Medicana’nın kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri nelerdir?


Kalp cerrahisinden, tüp bebek merkezine, ileri kanser tedavisinden kozmetolojiye, beyin cerrahisinden organ nakline, hemodiyalizden nörolojiye kadar birçok alanda uluslararası standartlarda hizmet vererek Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu, Balkanlar ve Avrupa’nın çekim merkezi haline gelmek istiyoruz.

Yurtdışında, öncelikle Balkan ülkeleri ve Türki devletlerde hastaneler açmak. Türkiye’de uluslararası standartta eğitim veren tıp fakültesi açmak hedeflerimiz arasında.

medikalteknik.com.tr

Bu haber toplam 6104 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim