TBMM, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarı için bu hafta mesai yapacak.
Geçen hafta "temel yasa" olarak görüşülmeye başlanan ve tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak birinci bölümüne geçilen tasarı, 6 bölüm halinde ele alınacak.
Tasarıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işçi ve işveren temsilcileri arasında varılan anlaşma uyarınca, önergelerle değişiklik yapılacak.
Buna göre, tasarıda, her 360 gün için yüzde 2 olarak uygulanacak aylık bağlama oranına, kademe getirilecek. Ancak, SSK'lı olup 10 yılı henüz doldurmamış kişilerin aylık bağlama oranı, 3 bin 600 gün için yüzde 3 olacak.
Tasarıya göre, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30'unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak.
Kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Sigortalılara, çocuğun yaşaması kaydıyla bir defaya mahsus asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme ödeneği verilecek.
Fiili hizmet zammı kaldırılacak
Gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında fiili hizmet zammı kaldırılacak. Özel hastaneler, sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'sine kadar ilave ücret talep edebilecek.
Çalışanlardan alınacak genel sağlık sigortası primlerine kademe getirilecek. Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı, brüt asgari ücretin üçte birinden az olanların genel sağlık sigortası primleri, devlet tarafından ödenecek.
Yeşil kart kaldırılacak
Yeşil kart, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 2 yıl sonra kaldırılacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte işe giren sigortalının emekli olması için aranan 7 bin prim ödeme gün sayısı, her yıl 100 gün artırılacak.
Bu süre, 2028 yılında 9 bine ulaşacak. İlk defa 2028 yılında işe girecek olan bir sigortalının emekliliğinde 9 bin gün prim ödeme şartı aranacak.
Emeklilik yaşı 65 olacak
2048 yılında kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 65'te eşitlenecek. Ancak, sosyal tarafların itirazı üzerine emeklilik yaşı konusunda da tasarıda değişikliğe gidilecek.
Düzenleme yürürlüğe girdikten sonra SSK'lı olarak işe başlayanların emeklilikte prim gün sayısı 7 bin 200 olacak. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı üyelerinde ise herhangi bir değişiklik yapılmayacak ve bu kişilerin emekliliklerinde aranacak prim gün sayısı 9 bin olacak.
Genel Kurul, 1 Mart Salı, 2 Mart Çarşamba ve 3 Mart Perşembe günü saat 23.00'e kadar çalışacak.