YILDIZ AKTAŞ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmen ve diğer çalışanların sağlık ve güvenliği için 81 ildeki Bakanlık binalarıyla okul ve kurumlara ait binalar ve eklentilerinin uygun fiziki koşulları taşıyıp taşımadığının incelenmesi ve okullarda iş güvenliği uzmanı bulundurulması amacıyla illere genelge gönderdi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun merkez ve taşra teşkilatı birimlerinde uygulanması için önemli bir adım atan MEB, özellikle eğitim ve öğretim ortamlarının sağlık ve güvenlik açısından yeterliliğini arttırmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için bir dizi uygulamayı önümüzdeki eğitim öğretim döneminde hayata geçirecek.
Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla illere gönderilen genelgede, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın bütün işyerlerinde, çırak ve stajyerlerde dahil olmak üzere; öğretmen, memur, hizmetli, işçi, sözleşmeli personel gibi tüm çalışanlara uygulandığı belirtildi.
Genelgeye göre, Bakanlık merkez teşkilatında ve 81 il milli eğitim müdürlüklerinde en az bir İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi (İSGB) oluşturulacak. İSGB'ler merkez ve taşra teşkilatı birimlerinde, çalışma ortamlarında sağlık ve güvenlik açısından gerekli tedbirlerin alınması için izleme ve değerlendirme çalışmalarını sürdürecek.
Kurum yöneticisi tarafından çalışan sayısına bağlı olarak çalışma barışını gözetecek şekilde seçimle ya da atama yoluyla, yeteri sayıda, çalışan temsilcileri belirlenecek.
50'den fazla çalışan olan okullarda kurullar oluşturulacak
50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu okul ve kurumlarında, İşyeri Sağlık ve Güvenlik Kurulu oluşturulacak.
Bakanlığın, merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarında risk değerlendirmesi, kurum yöneticisi veya kurumda görevli iş güvenliği uzmanı, il İSGB uzmanlarından destek alınarak, risk değerlendirmesi ekibi tarafından yaptırılacak. Bu kapsamda, farklı kaynaklardan ödenmek üzere, hizmet alma yoluyla risk değerlendirmesi yapılmayacak.
İş güvenliği sertifikası olan öğretmenler tespit edilecek
Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında görevli personel ile okul ve kurumlarda görevli öğretmenlerden iş güvenliği sertifikası olanlar, İSGB'lerin koordinesiyle tespit edilecek. Bu kapsamda her okula iş güvenliği uzmanı görevlendirilecek. İş güvenliği uzmanları; ilgilinin isteği ve yeterlilikleri, norm kadro fazlası olması, iş yeri tehlike sınıfı gibi hususlar göz önünde bulundurularak valiliklerce geçici olarak görevlendirilecek.
Valiliklerce tam zamanlı iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilecek olan öğretmenlerin norm kadro fazlası olması gerekecek. Bu durumda öğretmen olmaması halinde diğer personelden istekli olanlar görevlendirilecek. Bu şekilde görevlendirilenlere herhangi bir ek ödeme yapılmayacak.
Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda ödenek tahsis edilmesi halinde, kısmi zamanlı görevlendirmelerde, ayda 80 saate kadar mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, çalışabilecekleri toplam saatlere göre mevcut görevlerinin dışında çalışanlar görevlendirilecek.
İş yeri hekimliği için Sağlık Bakanlığı Toplum Sağlığı Merkezleri veya aile hekimlerinden istekli olanlar arasından, tam zamanlı veya kısmi zamanlı görevlendirme yapılacak.
Merkez ve taşra teşkilatı ile okul ve kurumlardaki personelin İSG eğitimleri, tehlikeli sınıfta yer alan birimler için 2 yılda 12 saat, az tehlikeli sınıfta yer alan birimler için 3 yılda 8 saat olmak üzere yapılacak.
Bakanlığa bağlı kurumlardaki döner sermaye işletmelerinde çalışan işçiler ile farklı statülerde tehlikeli ve çok tehlikeli iş kollarında çalışan işçiler ve mesleki teknik eğitim atölye ve laboratuvarlarından tehlikeli ve çok tehlikeli ortamlarda çalışanların mesleki eğitim belgesine sahip olması gerekecek. Belgesi olmayanlar Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı merkezlerce belgelendirilecek.
Meslek okulları denetlenecek
Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarında iş yeri ortam faktörlerinin ölçümleri İSGB'ler, tarafından yapılacak. İSGB'ler, İşyeri Ortam Ölçümleri, Analiz ve tetkiklerini yapacak.
Ölçümlerden elde edilen değerlerin sağlığı ve güvenliği tehdit etmesi durumunda, acil önlem alınması için yetkililer ve ilgililer doğrudan bilgilendirilecek, gerekirse işin durdurulması için İSGB yetkililerine bilgi verilecek.
Bakanlığa bağlı Ders Aletleri Yapım Merkezi, Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü Baskı ve Sevk Hizmetleri Matbaası, Mesleki Teknik Eğitim Okulları, Yaygın ve Mesleki Teknik Okulları gibi tehlikeli iş yerlerinde her 10 çalışan için bir ilk yardımcı, az tehlikeli iş yerlerinde ise 20 çalışan için bir ilk yardımcı görevlendirilecek. İlk yardımcı bulunmayan okul ve kurumlarda ise Sağlık Bakanlığı ile yapılacak işbirliği çerçevesinde, ilk yardımcı belgelendirmesi yapılacak. Yangın eğitimi ise İSGB'lerin organizasyonu ile il sivil savunma birimleri, il itfaiye birimlerinden destek alınarak mahallinde yapılacak.
Öğrenci ve çalışanlarda farkındalık artırılacak
Öğrencilere ve tüm çalışanlara iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda farkındalık yaratma ve kültür oluşturmak üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı birimleri, ilgili STK'lar ile hiçbir maddi ilişki kurulmadan tamamen gönüllülük esasına dayanan bir yapı içerisinde seminer, konferans, panel gibi etkinlikler işveren vekili sıfatı ile okul veya kurum müdürlüklerince düzenlenecek. İSGB'ler ise uygulamada birlikteliği sağlama, yeni teknolojilerin ve yaklaşımların paylaşılması, iyi örneklerin yaygınlaştırılması amacıyla; eğitimler, çalıştaylar, konferanslar, paneller düzenleyecek.
Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, STK'lar, ilgili sektörler tarafından hazırlanan Çalışanların Eğitimi Modülü uygulanarak eğitimler verilecek, eğitimler sonucunda da belgelendirme yapılacak.
Engelliler için çalışanlara özel eğitim verilecek
MEB'in merkez ve taşra teşkilatı binaları ile okul ve kurumlarına ait binaların ve eklentilerinin İSG mevzuatına uygun fiziki koşulları taşıyıp taşımadığı, Merkezde İnşaat Emlak Daire Başkanlığı, taşrada Valiliklerdeki teknik elemanlarca inceleme yapılarak uygunsuz şartların giderilmesi sağlanacak.
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı her tür ve kademedeki, okul ve kurumlarda özel politika gerektiren bireylerin bulundukları dikkate alınarak çalışanlara özel eğitim verilecek.