Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mevcut okul ve dersliklerinin kapasitelerinin en üst seviyede öğrenci yerleştirilecek şekilde planlamasını istedi.
Bakanlık, lise tercihleri öncesi illere kapasite sorunu yaşanmaması için kontenjan artışına ilişkin yazı gönderdi. Yazıda, temel eğitimden ortaöğretime geçiş uygulamasının tüm okullar için merkezi yerleştirmeyi esas kılması ve resmi ortaöğretim kurumlarının Anadolu statüsüne dönüştürülmesi nedeniyle mevcut okul ve dersliklerinin kapasitelerinin, en üst seviyede öğrenci yerleştirilecek şekilde planlaması gerektiği belirtildi.
Yazıda, bu bağlamda, ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamında olması nedeniyle Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okulların kontenjan sayılarının belirlenmesinde mevzuat doğrultusunda, okulların fiziki şartları ve derslik sayısı dikkate alınarak kontenjanlarının belirlenmesinde maksimum düzeyde öğrenci alımını teminen il maarif müfettişlerinin gözetiminde, ilçe ve il millî eğitim müdürlüklerince kamu kaynağının ve kapasitenin azami olarak kullanımının sağlanmasının büyük önem arz ettiği ifade edildi.
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, güzel sanatları ve spor liseleri ile Anadolu sağlık meslek liselerinde bir şubeye alınacak öğrenci sayısı en fazla 30, diğer okullarda ise 34, öğrenci sayısının çok fazla, derslik sayısının yetersiz olduğu durumlarda ise eğitim ortamı uygun olması kaydıyla bir şubedeki öğrenci sayısı en fazla 40 olabilecek.
Bakanlık, geçen yıl da Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonucuna göre öğrenci alan fen ve sosyal bilimler liseleri ile her türdeki Anadolu liselerinin kontenjanlarını yüzde 30 artırmıştı.
MEB, geçen eğitim öğretim yılında, 2012-2013 eğitim öğretim yılına göre fen liselerinin 12 bin 376 olan 9. sınıf kontenjanını 15 bin 780'e Anadolu liselerinin 9. sınıf kontenjanı 226 bin 900'den 314 bin 110'a, Anadolu öğretmen liselerinin kontenjanı 29 bin 780'den 31 bin 200'e, sosyal bilimler liselerinin kontenjanı 2 bin 522'den 2 bin 782'ye, Anadolu imam hatip liselerinin kontenjanı 42 bin 144'ten 64 bin 170'e, Anadolu türü mesleki teknik eğitim okullarının kontenjanı ise 139 bin 513'ten 184 bin 707'ye çıkarmıştı.