• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 15 °C

Masum doğum lekesi hastalık habercisi olabilir

Masum doğum lekesi hastalık habercisi olabilir
Yenidoğanlarda görülen doğum lekeleri nadiren de olsa bazı sağlık sorunlarıyla birlikte oluşabiliyor. Uzmanlar, ailelere “Doğum lekesi olan bebekler doktor kontrolünden geçmeli” uyarısında bulunuyor.

Merve Engin

Yenidoğan bebeklerin cildindeki bazen belirgin bazense belirgin olmayan lekeler anne ve babalar için büyük merak konusudur. Sanılanın aksine doğum lekelerinin zararsız olduğunu belirten Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nden Uzm. Dr. Taşkın Taş, nadir de olsa bazı doğum lekeleri başka sağlık sorunlarıyla birlikte oluşabiliyor. Bu nedenle Doğum lekesiolan bebekler mutlaka doktor kontrolünden geçirilmelidir.'' dedi.

-Yaygın inanışın aksine hamilelikte annenin yediği ya da yemediği birşeyin bebekte doğum lekesine yol açmadığını belirten Dr. Taş, doğum lekeleri hakkında şu bilgileri verdi:

-Düz lekeler: Yeni doğmuş normal bebeklerin yüzde 30 ile 50'sinde görülen küçük, açık pembe ve düz beneklerdir. Sıklıkla alın, gözkapağı, kaş arası, ense, burun, dudak ve kafanın arkasında görülürler. Bebek 2 yaşına geldiğinde gitttikçe silikleşirler . Ancak kafanın arkasında yer alanlar erişkin döneminde de kalabilir, saçlar uzadıkça görünmez olur.

-Damar benleri (Hemanjiomlar): Her on bebekten birinde görülebilir. Yumuşak, çıkıntılı, çilek renginde olan doğum izi bir çil kadar küçük veya avuç içi kadar büyük olabilir. Bu izler sonunda gri renge dönüşürler ve 5-10 yaşlarında tamamen ortadan kaybolurlar. Bu yaşa kadar bu izlere hiçbir müdahalede bulunmamak gerekir. Bazen çilek rengindeki iz kendiliğinden, üstü kaşındığında ya da çarpıldığı için kanayabilir. Basınç uygulaması kan akışını düzeltebilir. Genelde çilek tipiyle beraber görülen bu durum daha büyük , olgunlaşmamış damar elemanlarından oluşur ve derinin daha derin katmanlarını içerir. Mavi veya maviye çalan kırmızı renkteki büyük kitle başlangıçta çıkıntısızdır. İlk 6 ayda hızla büyür, 12-18 ay içinde ise küçülmeye başlar.

-Sütlü kahve lekeler: Bu çıkıntısız lekeler ten renginden açık kahveye değişen renklerde olabilirler ve vücudun herhangi bir yerinde görülebilirler. Bazen bebek büyüdükçe sayıları artar. Bu lekelerden çok sayıda varsa, bebeğin doktor tarafından değerlendirilmesi, altta yatan başka bir hastalık olup olmadığının saptanması gerekir. Kalıcı lekelerdir.

-Mongol lekeler: Bunlar çıkıntısız, gri-mavi ya da kahverengi lekelerdir ve genellikle sırt ya da kalça bölgesinde ortaya çıkarlar. Masum, okul çağına dek solan bir doğum lekesidir.

-Benler: Doğum sırasında beş santimden geniş olan benler, "büyük" olarak kabul edilir. Çocukla birlikte büyür ve genelde kaybolmazlar. Küçük bir benin kansere dönüşme ihtimali çok azdır fakat çok büyük olanlar, ileride cilt kanseri gelişme riski yönünden takip edilmelidir.

Benler ömür boyu takip edilmeli

Doğum lekelerinin tedavileri hakkında bilgi veren Dr. Taş, "Genellikle zararsız olmakla birlikte bazı doğum lekeleri, hızlı büyüdüğü için veya estetik nedenlerle tedavi gerektirebilir. Herhangi bir lekede kaşıntı, kanama, iltihap belirtisi varsa doktora başvurmak gerekir. Benler, büyüklük ve renk değişimi yönünden ömür boyu takip edilmelidir. Çok büyük benlerin cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Hemanjiomlar, kendiliğinden küçülüp kaybolduğu için genelde tedavi gerektirmez. Ancak çok büyükse ve bulunduğu yer yüzünden beslenme, solunum gibi işlevlerde sorun oluşturuyorsa kortizon grubu ilaçlarla tedavi gerekebilir'' dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9566 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim