Sağlık Bakanlığı, ateş, trombosit azalması, bilinç değişikliği ve döküntü şikayetiyle Manisa Devlet Hastanesi’ne başvuran 16 hastadan 6’sının yaşamını yitirmesine neden olan hastalık nedeniyle Bilimsel Komisyon kurdu. Hastalıkla ilgili henüz tanı konulamazken, böcek ve sineklerden uzak durulması istendi.
MANİSA’da 6 can alan şüpheli ateş vakaları için oluşturulan Bilimsel Kurul’un üyesi Levent Akın, hastalığın seyrinin Batı Nil Ateşi virüsüne benzediğini, ancak hastalığa yakalananlardan alınan kanlarla yapılan ilk tetkiklerde bu hastalığa rastlanmadığını söyledi. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nde daha ileri tetkikte laboratuvar araştırmasına başlandığını kaydeden Akın, şunları söyledi:
Bölgeden bilgi toplanıyor
“Bilimsel Kurul’da hastalıkla ilgili durum değerlendirmesi yapıldı. Hastalığın Manisa ve çevresinde (Turgutlu, Salihli) epidemiyolojik özellikleri hakkında bilgi toplanmaya başlandı. Olası ve şüpheli vakaları tespit etmeye çalışıyoruz. Kesin tanı hala koyamadık. Çeşitli kan örnekleri almaya devam ediyoruz.
Öldürücü olabiliyor
Hastalık öldürücü seyredebiliyor. Özellikle baş ağrısı, şuur bozukluğu ve ateşle başlıyor. İlk etapta güneş çarpması sanılıyor. Hasta havale geçirir gibi el kol hareketleri yapıyor. Fakat bu sırada karaciğer ve böbrekte ciddi hasar meydana geliyor. Trombosit yani kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelerde ciddi düşüş oluşuyor. Hasta bu şekilde kaybediliyor. Kurtulan vakalarda var.
Kuluçka süresi 2-10 gün arasında değişiyor, aşısı yok. Antiviral ilaçlarla tedavisi denenebilir. Eğer bu hastalık Batı Nil Ateşi ise New York’ta 1995’de büyük bir soruna neden oldu. Şu anda sadece şüpheleniyoruz.
Ancak bir konu kafalarımızı karıştırıyor. Bu hastalığın görüldüğü yerlerde hayvanlarda, özellikle de atlarda ölümler görülüyor. Fakat Tarım İl Müdürlüğü bölgede böyle bir sorun tespit edilmediğini bildirdi. Halkın şu anda yapması gereken, sinek ve böceklerden uzak durmak.”