SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, getirilen yeni düzenlemelerle ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Gökalp İlhan, Maluliyet aylıkları ile ilgili olarak 1965’ten bu yana hiçbir düzenlemenin yapılmadığına dikkati çekerek, bu konuda SGK olarak iki temel düzenleme yaptıklarını vurguladı. Bu iki düzenlemenin vatandaşlar açısından çok önemli olduğunu dile getiren Gökalp İlhan, Bakanlıklar ve Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte çalışarak çok önemli değişiklikler gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Eski yönetmelikte maluliyet şartlarında çok farklı hastalık gruplarını içeren, çok geniş ifadelerle somut olarak kriterleri belli olmayan bir takım hususlar olduğunu belirten Gökalp İlhan, “Birçok hastalık için bunları ayrıştırdık. Kriterleri somut hale getirdik. Belli hastalıkların etkilerine bakarak birtakım düzenlemeler yaptık. Vücut sağlığını bir bütün olarak düşünerek buna göre kriterler oluşturduk” diye konuştu.
KALP, AKCİĞER VE BARSAK NAKLİ OLAN HASTALARA DA MALULİYET HAKKI GETİRİLDİ
Gökalp İlhan eski yönetmeliğin organ nakli olan hastalarda sadece böbrek ve karaciğer nakillerini kapsadığını ayrıca 1 yıllık maluliyet hakkı verdiğini hatırlatarak, yeni düzenlemeyle kalp, akciğer ve barsak nakli olan hastalara da maluliyet hakkı getirildiğini ifade etti.
Eski yönetmelikteki 1 yıllık kontrol muayenelerinin vatandaşlar için sorun oluşturduğunun altını çizen Gökalp İlhan, “Yeni düzenlemeyle bu kontrolleri kaldırdık.
Hem kapsam genişledi, hem de işlemler kolaylaştırılmış oldu. Bunun dışında kemik iliği nakli hastalarına da maluliyet hakkı getirildi. Ancak kemik iliği nakillerinde 1 yıllık kontrol muayeneleri devam edecek” diye konuştu.
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI OLANLAR DİYALİZE GİRMEDEN, DOKTOR RAPORUYLA MALULİYET HAKKI KAZANILABİLECEK
Düzenleme öncesinde kronik böbrek hastalığı olan vatandaşlar ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade eden Gökalp İlhan, önceki düzenlemeye göre sadece diyalize girmiş hastaların malul olabildiğini, ancak artık diyalize girmeden de, doktor raporuyla maluliyet hakkı kazanılabileceğini dile getirdi.
Yeni düzenlemeyle birkaç istisnai kanser hastalığı dışındaki tüm kanser hastalarına 18 ay boyunca maluliyet hakkı getirildiğini vurgulayan Gökalp İlhan, “Bu çok önemli bir düzenleme çünkü kanser hastalığında tedavi sürecinde başka komplikasyonlar oluşabiliyor. 18 ay sonra bu hastalarımızın maluliyet hakları devam etmesi gerekiyorsa
elbette devam edecek” diye konuştu.
Lösemi hastalarına da 24 ay sürekli maluliyet hakkı getirildiğini belirten İlhan, bu sürelerin hastalıkların tedavilerinin ortalama sürelerine göre belirlendiğini kaydetti.
DOWN SENDROMU, OTİZM GİBİ HASTALIKLAR LİSTEYE EKLENDİ
Bunların yanı sıra down sendromu, otizm gibi hastalıkların da listeye eklendiğini söyleyen Gökalp İlhan, “Bu konudaki en önemli değişiklik ise, bu tip hastaların ebeveynleri hep ‘Bize bir şey olursa, çocuğumuza kim bakacak’ endişesi taşıyorlardı, yeni düzenlemeyle bu tür hastalığı olan çocuklar bakıma muhtaç raporu alabilecekler. Bu karar en radikal ve en önemli kararlardan birisidir” ifadelerini kullandı.
Ayrıca yatalak, bakıma muhtaç kişilerin yeni düzenleme ile malul sayılabileceklerinin altını çizen Gökalp İlhan, bazı nörolojik ve psikiyatrik hastalıkların, daha önce yönetmelikte yer almayan kalp, akciğer ve sindirim sistemi hastalıklarının ayrıntılı kriterlerinin oluşturularak listeye eklendiğini ifade etti.
“Düzenleme ile yardımcı solunum cihazı ile yaşamını sürdüren vatandaşlarımız da muhtaç kabul edildiler” diyen Gökalp İlhan, önceki yönetmelikte yer alan 10 yıl şartı aranmaksızın sadece bin 800 gün prim ödeme gün sayısı olmasının maluliyet için yeterli olacağını vurguladı. Gökalp İlhan ayrıca, bulaşıcılığı yüksek veya tedaviye dirençli olan hastalıklar için hem hastanın hem de toplumun sağlığı gözetilerek 2 yıl süreyle maluliyet hakkı getirildiğini belirtti.
Şeker hastalığının önceden maluliyet için hiçbir değerlendirme kriterinin olmadığına dikkati çeken Gökalp İlhan, “Sadece zarar gören organ üzerinden bir değerlendirme yapılıyordu. Yeni düzenlemeyle artık şeker hastalığı maluliyet için bir kriter oldu. Eğer şeker hastalığı sebebi ile en az 3 organında bozulma görülmüşse, bu maluliyet için bir sebep sayılacak” diye konuştu.
Şeker hastalığı nedeniyle 3 organı zarar görmüş olan hastaların oranının, tüm şeker hastalarının yüzde 1’inden az olduğunu söyleyen Gökalp İlhan, “Yani tüm şeker hastaları başvuracak diye bir algı oluşmamalı. Bir kişinin 3 organının şeker hastalığı yüzünden zarar görmüş olması için en az 15-20 yıllık şeker hastası olması gerekiyor.
Türkiye’de şu anda 5 milyon 200 bin şeker hastası var. Kamuoyunda tüm şeker hastalarının maluliyet için başvurabileceği algısı olmamalıdır” dedi.
Başvurularda zamanın önemine dikkati çeken Başkan Gökalp İlhan, yeni yönetmeliğin 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe gireceğini ve bu tarihten önce başvuranların eski yönetmeliğe göre, 1 Eylül’den sonra başvuranların ise yeni yönetmeliğe göre değerlendirileceğini söyledi. Daha önce maluliyet için başvurmuş ve başvurusu reddedilmiş vatandaşların itiraz hakkının bulunduğunu vurgulayan Gökalp İlhan, “İtiraz edenlerin durumları 1 Eylül’den sonra tekrar değerlendirilecek” dedi.
“SGK olarak vatandaş odaklı çalışmalarımızı sürdürürken, bütçe dengesine dikkat ediyoruz. Bütçemizde olumlu gelişmeler söz konusu” diye konuşan Gökalp İlhan, SGK olarak 10 milyon 382 bin kişiye emekli aylığı ödediklerini, bunların içinde 2012 yılı sonu verilerine göre 112 bin 241 kişinin malulen emekli olduğu bilgisini verdi.
MALULEN EMEKLİ GRUBUNA 4 BİN 250 KİŞİ DAHA EKLENECEK
Yeni düzenlemeyle birlikte malulen emekli grubuna yaklaşık 4.250 kişinin daha eklenmesini beklediklerini ifade eden Gökalp İlhan, “Mali açıdan bakıldığında bütçeye 40 milyon lira ek ödeme getirecek. Bu da toplam oran içerisinde yüzde 0,05 ile çok cüzi bir oran” diye konuştu.
Maluliyet Yönetmeliğinde köklü değişiklikler yapıldı
Binlerce kişiyi yakından ilgilendiren maluliyet yönetmeliğinde köklü değişiklikler yapılıyor.
Kaynak:
Bu haber toplam 4661 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Konya'daki kazada yaralı çocuğa üşüdüğü için kendi çoraplarını giydiren sağlıkçı yaşadıklarını anlattıKonya'da meydana gelen trafik kazasında yaralanan küçük çocuğa ayakları üşüdüğü gerekçesiyle kendi çoraplarını çıkarıp giydiren acil tıp teknisyeni (ATT) Aysel Göçer, hasta nakli için geldiği Düzce'de yaşadıklarını anlattı.
Mehmetçik'ten Kosova'daki aile sağlık merkezlerine destekNATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan Türk Temsil Heyet Başkanlığı, ülkenin güneyindeki Prizren şehrinde bulunan aile hekimliği merkezlerine hizmet veren çamaşırhaneyi yenileyerek tesisin malzeme donatımını yaptı.
Adalet Bakanı Tunç, TİHEK'in "Gazze Soykırımı Raporu"nun tanıtımında konuştu:"(Ayşenur Ezgi Eygi'nin öldürülmesi) Birleşmiş Milletler insan hakları mekanizmaları tarafından kurulan Filistin Soruşturma Komisyonu bu hafta ülkemize geldi.
Uşak'ta 14 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldıUşak'ta 14 lise öğrencisi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanede tedavi altına alındı.
TESK Genel Başkanı Palandöken sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanmasını istediTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, prim gün sayısını doldurarak emeklilik için yaş kriterini bekleyen esnaf ve sanatkarların sadece sağlık primi ödemeleri gerektiğini belirterek,
- 20:38 - Dünya genelinde HIV enfeksiyonuyla yaşayan 39,9 milyon kişiden 9,3 milyonu tedaviye erişemiyor
- 19:48 - Konya'daki kazada yaralı çocuğa üşüdüğü için kendi çoraplarını giydiren sağlıkçı yaşadıklarını anlattı
- 19:03 - Tokat'ta köyde rahatsızlanan 2 hasta, kardan kapanan yolun açılmasıyla hastaneye kaldırıldı
- 18:58 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 18:23 - Sudan'daki kolera salgınında ölenlerin sayısı 1180'e çıktı
- 17:18 - Mehmetçik'ten Kosova'daki aile sağlık merkezlerine destek
- 15:38 - Nijerya'da sıtma salgınının ekonomiye zararı her yıl 1 milyar dolar
- 15:08 - "Ön Yargıları Dönüştürüyoruz, Geleceğe Umutla Bakıyoruz" projesinin tanıtımı gerçekleşti
- 14:58 - Adalet Bakanı Tunç, TİHEK'in "Gazze Soykırımı Raporu"nun tanıtımında konuştu:
- 14:38 - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde kamuda çalışan doktorların 2 günlük grevi başladı
- 14:08 - İzmir Şehir Hastanesi 2024'te 147 donörden kök hücre bağışı topladı
- 13:43 - İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
- 13:33 - Allianz Türkiye HackZone Programı'nın 5. dönemi başlıyor
- 13:08 - Van'da rahatsızlanan askeri personel, ekiplerin çalışmasıyla hastaneye ulaştırıldı
- 12:23 - Uşak'ta 14 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 12:13 - TESK Genel Başkanı Palandöken sosyal güvenlikte norm birliğinin sağlanmasını istedi
- 12:13 - Kuvözdeki minik bebeklere anne şefkatiyle yaklaşıyorlar
- 12:03 - Vodafone Sigorta ve Metlife'tan yeni işbirliği
- 11:28 - Sağlıklı yaşam için ağız ve diş sağlığı bakımı önem taşıyor
- 11:18 - İstanbul'a sağlık turizmi kapsamında 10 ayda 399 bin turist geldi
- 11:08 - Gaziantep Şehir Hastanesinde otel konforunda hidroterapi hizmeti
- 11:03 - Yoğun bakımlara yapay zeka destekli anlık takip geliyor
- 11:03 - Van İl Sağlık Müdürü Tosun'dan Aile Hekimi Yönetmeliği'ne ilişkin açıklama
- 10:18 - Robotik cerrahi, uyku apnesinin tedavisinde kolaylık sağlıyor
- 10:18 - Kırklareli Sağlık Müdürü Cerit, yeni aile hekimliği yönetmeliğini tanıttı
- 09:18 - ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyatsız kalp kapak tedavisi yapıldı
- 13:58 - 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
- 13:58 - Karatay'da yeni Aile Sağlık Binası açıldı
- 13:58 - Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor
- 12:58 - Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede rol oynuyor
- 12:28 - Kalp ritim bozukluğu ablasyon yöntemiyle tedavi ediliyor
- 10:23 - Kayseri'de kar nedeniyle yolda mahsur kalan kadın, jandarma aracında doğum yaptı
- 00:58 - Sivas'ta karla mücadele ekipleri köyde rahatsızlanan çocuk için seferber oldu
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Kırklareli Sağlık Müdürü Cerit, yeni aile hekimliği yönetmeliğini tanıttı
- İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
- Konya'daki kazada yaralı çocuğa üşüdüğü için kendi çoraplarını giydiren sağlıkçı yaşadıklarını anlattı
- Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde kamuda çalışan doktorların 2 günlük grevi başladı
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim