• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 9 °C

Maltepe Medical Park’ta İzmarit Dolu Akciğer Maketi İle Sigaranın Zararlarına Dikkat Çekildi

Maltepe Medical Park’ta İzmarit Dolu Akciğer Maketi İle Sigaranın Zararlarına Dikkat Çekildi
9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde sigara içen vatandaşları sigarayı bırakmaya teşvik etmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Maltepe Medical...

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde sigara içen vatandaşları sigarayı bırakmaya teşvik etmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Maltepe Medical Park Hastanesinde stant kuruldu. Stantta vatandaşlara broşür dağıtılırken, aynı zamanda yarısı izmarit dolu akciğer maketi ile sigaranın zararları gözler önüne serildi.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Maltepe Medical Park Hastanesi, KOAH Hastaları Derneği, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği işbirliğinde anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Vatandaşları sigarayı bırakmaya teşvik etmek ve sigaranın zararları hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla hastanede kurulan stantta, vatandaşlara sigaranın zararlarını anlatan broşürler dağıtıldı ve bilgilendirmede bulunuldu. Ayrıca stantta yer alan, yarısının izmaritlerle dolu olduğu diğer yarısının da boş olduğu akciğer maketi ile sigaranın zararları gözler önüne serildi.

"Sigara bağımlılığı bir hastalıktır"

KOAH Hastaları Derneği Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Mecit Süerdem, "Bugünün amacı tüm dünyada sigaranın zararları konusunda farkındalığı artırmak. Biz de Maltepe Medical Park Hastanesi ve başkanı olduğum KOAH Hastaları Derneği ve Göğüs Hastalıkları Uzmanlık Derneğimiz ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği işbirliğinde bir proje olarak bugün hastanemizin girişinde bir stant açtık. Burada değişik broşürlerimiz var. Ve şeffaf akciğer maketinin bir tarafına sigara izmaritlerini doldurduk diğer tarafı ise temiz akciğer görünümü.

Ülkemiz sigara konusunda maalesef oldukça kötü rakamlara sahip. Sigara içme adedi, yani günde içilen sigara sayısı 15 yaş üstü popülasyonda ortalama 17 ile biz dünya birincisiyiz. Yani sigara içme adedi çok fazla. Nüfusumuzun yüzden 30'undan fazlası sigara bağımlısı. Eğer Avrupa ülkeleri arasındaki durumumuzu söylersek, Bulgaristan Sırbistan ve Türkiye, bu üç ülke sigara bağımlılığı yoğunluğu adına ilk 3 ülkeyi oluşturuyor. Sigara bağımlılığı bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü, günde bir adet sigara bile düzenli şekilde içiliyorsa bunu sigara bağımlılığı olarak tanımlıyor. Sigara başlama yaşının gittikçe küçülmesi, 12'li yaşlara inmesi çok kötü. Bir başka sorun ise elektronik sigara. Elektronik sigara daha az zararlı olarak kabul edebileceğimiz bir nikotin kullanma modeli değil. Onun da zararları var. Elektronik sigara içen gençlerde ileride tütün kullanma riski çok artıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü popülasyonda her 10, 15 kişiden birisi KOAH hastası. Bunların en az yüzde sekseni KOAH olduğunun farkında değil. Hastalık ilerlediği zaman tanı alıyor ve KOAH'ın da en önemli nedeni sigara içimi" dedi.

Sigarayı bırakmaya çalışan vatandaşlara önerilerde bulunan Prof. Dr. Mecit Süerdem, "Hastaların önce karar vermesi gerekiyor. Mutlu bir sigara içicisi iken, artık mutsuzlaşmaya başlaması gerekiyor. Her içtiği sigarada "bunu içmemeliyim" demesi gerekiyor. Kendi kendine bir telkin mekanizması işletmesi gerekiyor. Daha sonrasında yardımcı metodlar var" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1416 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim