ÇÖLYAK hastalığı; tanı koymadaki güçlük, yakınmaların çeşitliliği ve birçok bulgu içinden hiçbirinin sadece bu hastalığa özgü olmaması gibi özellikler taşıyor. Bu özellikleri nedeniyle de, özellikle sindirimsistemi belirtileri veren birçok hastalıkla karıştırılabiliyor. Türk Gastroenteroloji Derneği İkinci Başkanı Prof. Dr. Cem Kalaycı, “Bunların başında ‘huzursuz bağırsak sendromu’ olarak adlandırılan rahatsızlık geliyor” diyor. Bu durumtoplumun yüzde 15- 20’sinde görülmekte olup; ishal, kabızlık, gaz, karın şişliği ve karın ağrısı gibi belirtilere yol açıyor. Sıklıkla kansızlık yaptığı için de kan hastalıklarıyla karışıyor. Tiroit ve diyabet hastalarında çölyak hastalığına daha sık rastlandığı için bu hastaların belirtiler konusunda daha dikkatli olmaları öneriliyor. Kimi zaman ise açıklanamayan kilo kaybı yaşanması kişide kanser endişesi yaratabiliyor.
GLUTENSİZ DİYET YAPMAK ŞART!
Çölyak hastalığının teşhisi ilk aşamada oldukça zor görülüyor. Çünkü kendini hiç belirtisiz gösterebildiği gibi, birçok hastalıkla aynı belirtilere sahip olması nedeniyle de çoğu zaman kişi çölyak hastası olabileceğini düşünmüyor. Çölyak hastalığının tanısı, hastalıktan şüphelenilmesi halinde, antikorların arandığı bir kan testi ve endoskopi sırasında ince bağırsaktan alınan biyopsi yoluyla konuluyor. Hastalığın tek tedavisinin glutensiz diyet olduğu belirtiliyor. Gluten içermeyen yiyeceklerle beslenmenin dışında şu an için başka bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Glutensiz diyet yaşamda birçok önemli değişiklik gerektiriyor. Bu rahatsızlık, ömür boyu pahalı ilaç kullanımı ve tıbbimüdahale gerektiren hastalıklara benzemiyor, sadece diyetle kontrol altına alınabiliyor. Glutensiz diyet, kişi için sadece daha sağlıklı bir hayat anlamına geliyor. Bitkisel bir protein olan glutenin içindeki amino asitler, tahıl dışında başka birçok gıdadan vemaddeden alınabiliyor.
TEK YERLİ ÜRÜNÜMÜZ VAR
Prof. Dr. CemKalaycı, günlük yaşamiçinde herkesin hemara öğün hemde atıştırmalık ürünleri çok fazla tükettiğini söylüyor. Bu hastalıkta güvenle tüketilebilecek ürünlerin neredeyse tamamının ithal oluşu ise hastalar açısından sorun anlamına geliyor. Ülkemizde sadece tek bir yerlimarkanın bisküvi ve keklerinin glutensiz olduğunu ve bunun çölyak hastaları için çok büyük değer taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Kalaycı, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çölyak hastalığı toplumun her kesiminde görülebilir. Hastaların güvenle tüketebilecekleri ürünlerin kolay erişilebilir olup uygun fiyatlarda sunulması çok önemlidir. Bu ürünler, çölyaklı çocukların ve yetişkinlerin hayatını zenginleştirmekle kalmayıp, seçenek sıkıntısını da ortadan kaldırmaktadır.”
ÇÖLYAK HASTALARI BUNLARI UNUTMAMALI
* Glutenin çölyak hastaları için tehlike yaratması nedeniyle, diyetten bu maddenin çıkarılması gerekiyor.
* Glutensiz diyet ömür boyu sürdürülüyor.
* Glutensiz diyete başlandıktan 2-3 hafta sonra hastalık belirtileri ortadan kalkıyor.
* Çölyak hastası olan kişilerin evde, okulda, işte ve seyahatlerde son derece dikkatli olmaları gerekiyor. Eğer dışarıda yemek yenilecekse, bu hastaların tüketecekleri besinlerde gluten olup olmadığını öğrenmeleri ve bu konuda hassas davranmaları çok önemli bulunuyor.
* Tüm bu sınırlamalara rağmen çölyaklıların iyi ayarlanmış bir diyetle çok çeşitli gıdalar tüketebileceklerini unutmamaları gerekiyor. Buğday unu yerine mısır unu, patates unu, pirinç unu ve soya unu kullanımı; ihtiyaç duyulan her türlü besini tüketmek anlamına geliyor.
* Gıda maddelerinin ambalajları üzerinde yazılı olan bilgilerin dikkatli şekilde okunması gerekiyor.
* Kullanılan besinlerde gluten olup olmadığını araştırmak ve hangi gıdalarda olduğunu öğrenmenin çölyak hastaları için doğal bir sorgulama haline gelmesi öneriliyor.
SORULAR VE CEVAPLAR
Çölyak hastaları sık sık tuvalete gider mi?
Evet, bu hastaların sık tuvalete gittikleri doğrudur. Bunun en önemli nedeni ise bu hastalığın en önemli belirtilerinden birinin ishal olmasıdır.
Bu hastaların özel yemeklerini makarna karıştırdıkları kaşıkla yemeleri halinde bile risk altında olabilecekleri inanışı doğru mudur?
Evet, doğrudur. Glutensiz diyette kesinlikle gluten alınmaması çok önemlidir.
Bazı hastalarda diyetin bir gün bile bozulması tehlike işareti olabilir mi?
Arada bir yapılan diyeti bozmalar, ince bağırsağın tekrar hastalanmasına neden olup; ağrı, ishal ve kusmaya yol açabilir. Diyet tamamen bırakılırsa, ince bağırsak lenfoması ve ince bağırsak ülserleri riski artar. Bu hastalığın, tedavisinin uzun dönemde uygulanmaması halinde, kansere kadar ilerlemesi söz konusu olabilir. Buna karşın çölyak, diyet yapıldığında mücadele edilmesi en kolay hastalıktır.
Bu hastalıkta hangi vitaminlerin eksikliği görülür? Neden?
Bu hastalıkta; kalsiyum, magnezyum, potasyum, protein, kolesterol, B12 vitamini, A vitamini, folik asit ve demir eksikliği görülebilir. Bunun nedeni, çölyak hastalığına bağlı olan ve ince bağırsağın iç yüzeyinde bulunarak gıdaların emilmesini sağlayan yüzeyin bozulmasıdır.
ÇÖLYAK DÜŞÜK RİSKİNİ ARTIRIYOR
Tanı konmamış bir çölyak hastası hamile kalınca, gıdalardaki besin maddeleri yeterince emilemediği için, anne ve bebeğin gıdasız kalma riski ortaya çıkıyor. Hamilelik zaten kansızlık nedeni olduğu için, bu riski taşıyan hamilelerde bu sorun daha ciddi düzeylere ulaşabiliyor. Ağızdan alınan demir ve vitamin ilaçları yeterince emilemediği için, bu ilaçlar beklenen yararı sağlayamayabiliyor. Bu durum bebek için sorun anlamına geliyor ve çölyak hastalığının düşük riskini artırdığına dikkat çekiliyor
CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK
Makarna yenen kaşığı kullanmak bile riskli
ÇÖLYAK hastalığı; tanı koymadaki güçlük, yakınmaların çeşitliliği ve birçok bulgu içinden hiçbirinin sadece bu hastalığa özgü olmaması gibi özellikler taşıyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2947 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Amazon "Organic Windy Valley" ürünlerini tüketicilere sunuyorAmazon, internet sitesi üzerinden Organic Windy Valley markasının gıda ürünlerine ulaşılabildiğini duyurdu.
Etimesgut Belediyesinden çölyak hastalarına özel gıda desteğiEtimesgut Belediyesi, çölyak hastalarına glütensiz gıda ürünlerinden oluşan özel gıda paketi vermeye başladı.
Sincan’da Çölyaklı Vatandaşlara Özel PiknikSincan Belediyesi çölyaklı vatandaşlara destek olmaya devam ediyor. Başkan Murat Ercan'ın katılımıyla Polatlar Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon...
Tavsiye Üzerine Gittiği "Sağlıklı Hayat Merkezi"nde 10 Ayda 23 Kilo VerdiKastamonu'da geçirdiği rahatsızlık üzerine aile hekiminin tavsiyesiyle Sağlıklı Hayat Merkezine müracaat eden 44 yaşındaki kadın, 10 ayda 23 kilo vererek...
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- 00:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 23:33 - İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandı
- 22:48 - New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı
- 22:43 - Samsun'da usta öğreticiler ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı semineri verildi
- 22:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 645 kişinin öldüğünü açıkladı
- 21:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 21:28 - DSÖ: M çiçeği virüsü uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor
- 20:18 - Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da Genel Aile Sağlık Merkezi açıldı
- 18:28 - Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 18:18 - Erzurum'da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kutlandı
- 17:43 - Yağlıdere'de akılcı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
- 17:13 - Kızıltepe Devlet Hastanesinde Anjiyo Ünitesi hizmete girdi
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim