• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 14 °C

Mahkemeden emsal karar

Mahkemeden emsal karar
Sağlık Bakanlığı çalıştırdığı doktordan sorumludur...Adli Tıp, doktorun kusurlu olduğu raporu verince ceza çıktı.

Sağlık Bakanlığı çalıştırdığı doktordan sorumludur...

Adli Tıp, doktorun kusurlu olduğu raporu verince ceza çıktı

Bursa'da ateşlenince Bursa Çocuk Hastanesi'ne götürülen bebek, acil serviste fitil uygulanıp evine gönderildi. Evde yeniden ateşi yükselen bebek iki ayrı hastaneye daha gitti ama kurtarılamadı. Aile, bebeği ilk götürdükleri hastane görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yapılan otopside bebeğin menenjit sonucu öldüğü ortaya çıktı. Savcılığın, doktorun kusurlu olup olmadığını sorduğu Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu da bebeğin hastaneye yatırılması gerektiğini ve görevli doktorun tıp kurallarına aykırı davrandığı yönünde rapor verdi. Aile bunun üzerine Sağlık Bakanlığı aleyhine tazminat davası açtı. Bakanlık, sorumluğunun olmadığını iddia etse de, Bursa 1. İdare Mahkemesi "çalıştırdığı hekimin bilgi ve becerisinden sorumlu olması" gerektiğini belirtip, bakanlığı aileye 100 bin lira ödemeye mahkum etti.

Olay, 6 Temmuz 2006 günü Bursa Çocuk Hastanesi'nde yaşandı. 11 aylık erkek bebekleri Yücel'in aniden ateşlenmesi üzerine baba Köksal ile anne Saval Gültekin, bebeklerini hastaneye getirdi. Hemşireler tarafından duş aldırılan ve fitil uygulaması yapılan bebeği muayene eden doktor Fatih B., iddiaya göre "Bebekte bir şey yok, boğazı apse yapmış" dedi. Annenin "Vücudunda kızarıklar var, onlar ne olacak?" itirazı üzerine Fatih B., "Bizden iyi biliyorsan niye bebeğe getirdin?" diyerek ilaç yazıp gönderdi. İki saat sonra ateşi yeniden yükselen 11 aylık Yücel bebek, bu kez Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ne durumunun ciddi olduğunun belirtilmesi üzerine de Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Yapılan müdahaleye rağmen 11 aylık Yücel bebek hayatını kaybetti.

AİLEDEN YANLIŞ TEDAVİ GEREKÇESİYLE SUÇ DUYURUSU

5 çocuklu Saval-Köksal Gültekin çifti, bebeklerine yanlış tedavi uygulandığını iddia ederek hastane görevlileri hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dr. Fatih B. ve iki hemşire hakkında soruşturma başlatan Cumhuriyet Savcısının talebiyle 11 aylık Yücel bebeğe otopsi yapıldı ve virüse bağlı bulaşıcı menenjitten öldüğü raporu verildi.

ADLİ TIP DOKTORU KUSURLU BULDU

Savcılık bu kez ölümde doktor hatası olup olmadığının belirlenmesi için Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istedi ve Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu tarafından 2008'de hazırlanan raporda,doktorun hatalı olduğuna ilişkin rapor verdi. Raporda, "40,5 -41 derece ateşi olan 11 aylık bebeğin ilaç verilip gönderilmesi yerine hastanede yatırılarak gözlem altında tutulmasının uygun olduğu belirlenmiştir. Bebeğin hastaneye yatırılması durumunda ateşin yine yüksek seyrettiği saat 21.00 sıralarında hastalığın ölümcül döneme girmeye başladığı ve bu dönemde acil müdahale yapılabileceği, kurtulma şansının bulunduğu, saat 03.00'te getirildiğinde geri dönülmez tablonun başladığı göz önüne alındığında Dr. Fatih B.'nin eyleminin tıp kurallarına uygun olmadığı oy birliği ile mütalaa edildi" denildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NA TAZMİNAT DAVASI

Cumhuriyet Savcısı rapor üzerine Bursa 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "Meslekte tecrübesizlik nedeniyle ölüme sebebiyet vermek" iddiasıyla Dr. Fatih B. hakkında ceza davası açarken, aile de 2 Haziran 2009'da Bursa 1. İdare Mahkemesi'ne Sağlık Bakanlığı aleyhine tazminat davası açtı. Bakanlık avukatları savunmalarında, "Davanın 1 yıllık hak düşürücü süre geçtikten sonra açıldığı, olayın sağlık personelinin gayretleri ile kontrolü ve önlenmesi mümkün olmayan sebepler nedeniyle gerçekleştiği, hizmetin sunulmasından kaynaklanmadığı ortadadır. Eylem ile netice arasında illiyet bağı bulunmadığı davanın reddi edilmesi gerekir" ifadelerine yer verdi.

MAHKEME 100 BİN LİRA TAZMİNATA HÜKMETTİ

Mahkeme, "İdarenin Kusuru" nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nı anne baba ve çocuklara ödenmek üzere yasal faiziyle birlikte 100 bin lira ile, mahkeme masraflarını ödeye mahkum etti.

MAHKEMEDEN DERS GİBİ GEREKÇE

Mahkeme gerekçeli kararında, bebeğin ölümüyle ilgili yanlış teşhis koyan ve hastanede yataklı tedavi görmesi gerekirken, ilaç yazıp evine gönderen doktorun tecrübesizlik sebebiyle yanlış karar verdiğine dikkat çekti. Mahkeme kararında, "İdare kamu hizmeti ifa ederken istihdam ettiği personeli yetiştirmek gerekli bilgi ve donanımı vermekle yükümlü olup, hizmetin yürütülmesi sırasında personele atfedilen kusurun esasen idarenin kusuru olduğu ve bu nedenle meydana gelen zarardan sorumlu olacağı açıktır. Davanın idarenin personeli iyi yetiştirilmemesi ve sunulan sağlık hizmeti sonucu meydana gelen olayda kusurlu olduğu Adli Tıp raporunca da belirlenmiştir" denildi.

BİZ PARANIN PEŞİNDE DEĞİLİZ

Sürdürdükleri hukuk savaşından galip çıkmanın memnuniyetini ama çocuklarının ölümünün de üzüntüsünü yaşayan anne Saval Gültekin, kendilerinin bu davayı açarken paranın peşinde olmadıklarını söyledi. Bebeğinin acısını hala yüreğinde hissettiğini söyleyen anne, "Ben yandım, başka anneler yanmasın. Biz paranın peşinde değiliz. Sorumluların cezalandırılmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan halen İstanbul'da görev yaptığı belirtilen doktor Fatih B. hakkında açılan ceza davası ise sürüyor.

Uğur USLUBAŞ / BURSA

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3907 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim