• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

Madenlere oksijen maskesi değişim istasyonu kurulacak

Madenlere oksijen maskesi değişim istasyonu kurulacak
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, işveren, iş sağlığı ve güvenliğini etkileyecek olayın meydana gelmesi durumunda, tüm çalışanların yer üstü veya kuyu dibine sağlıklı ve güvenli intikallerini sağlayacak.

Yeraltı kömür madenlerinde işveren, göçük, gaz ve toz patlaması gibi durumlarda tüm çalışanların yer üstü veya kuyu dibine sağlıklı ve güvenli intikallerini sağlamak zorunda olacak. Bunun sağlanamaması durumunda, faaliyet alanları ile yeryüzüne çıkış ağzı arasında ferdi oksijen maskesi değişim istasyonları kuracak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yönetmeliğe eklenen maddeye göre, işveren, yeraltı kömür madenlerinde acil durum planında belirtilen kaçış güzergahlarına uygun olarak tüm çalışanların sağlıklı ve güvenli tahliyesi için, yer altı faaliyet alanının herhangi yerinde iş sağlığı ve güvenliğini etkileyecek olayın (göçük, gaz ve toz patlaması, zehirli veya boğucu gaz intişarı ve benzeri) meydana gelmesi durumunda, tüm çalışanların yer üstü veya kuyu dibine sağlıklı ve güvenli intikallerini sağlamak zorunda olacak.

Bu şartların sağlanamaması durumunda, faaliyet alanları ile yeryüzüne çıkış ağzı arasında ferdi oksijen maskesi değişim istasyonları kurması zorunlu tutulacak.

Bu iki nokta arasında ferdi oksijen maskesi değişim istasyonu kurulup kurulmayacağına, kurulacaksa hangi mesafeler arasında olacağına, yönetmelikte yer alan kuyu, desandri, galeri ve taban yolları ile üretim alanlarında kaçış hızlarını gösteren tablolardaki şartlar çerçevesinde tercih edilen ferdi oksijen maskelerinin özellikleri dikkate alınarak karar verilecek.

Yeraltı kömür madenleri için belirlenen kaçış hızları, kaçış yolundaki engeller, galeri yüksekliği ve eğimi, madenin jeolojik yapısı ile kaçış yolunu aynı anda kullanacak kişi sayısı gibi hususlar göz önünde bulundurularak azaltılabilecek.

Kirli hava akımının bulunduğu nefeslik ve benzeri yollarda çalışanların seçilecek ferdi oksijen maskesi ile sağlıklı ve güvenli şekilde yeryüzüne ulaşamayacak mesafede bulunmaları durumunda, seçilecek ferdi maske özelliği ve nefeslik yollarının şartları dikkate alınarak uygun yerlerde değişim istasyonu kurulacak.

-Basınçlı hava teneffüs istasyonları kurulacak

Lağımlarda 30 metrede bir, taban yollarında 20 metrede bir ve başyukarılarda 10 metrede bir basınçlı hava teneffüs istasyonu kurulacak ve acil kaçış planlarında gösterilecek.

İşveren, istasyonlardaki donanım sayısı ve ekipmanını, acil durumlarda o istasyondan yararlanması beklenen çalışan sayısının en az yüzde 10 fazlası olacak şekilde belirleyecek.

Bu kapsamda alınacak önlemlerin, gerek maden işletme projesi gerekse de maden işletme projelerinin revize edilmesinde projede bulunması ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğünce onaylanması sağlanacak.

Grizulu veya yangına elverişli kömür damarlarının bulunduğu ocaklarda, tüm çalışanlar, çalışma süresince, yanlarında her halükarda en az 30 dakika kullanım süresi olan oksijen ferdi kurtarıcısı taşıyacak ve gerektiğinde kullanacak.

Yönetmelik, yayımı tarihinden 1 yıl sonra yürürlüğe girecek.

Bu haber toplam 2917 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim