• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

Maaşı olmayanın sağlık hizmeti devletten

Maaşı olmayanın sağlık hizmeti devletten
Genel Sağlık Sigortası 2012 yılından itibaren yürürlükte. Önümüzdeki günlerde borçları için yapılandırma gelecek olan sistem geliri olmayanlara da sağlık hizmeti sunuyor. GSS nedir, kimlere verilir, prim borcu olanlar ne yapacak? İşte cevaplar...

Genel Sağlık Sigortası 2012 yılından itibaren yürürlükte. Önümüzdeki günlerde borçları için yapılandırma gelecek olan sistem geliri olmayanlara da sağlık hizmeti sunuyor. 

1- Genel Sağlık Sigortası nedir kimleri kapsar?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli oldu ve Türkiye'de ikamet eden tüm Türk vatandaşlarını kapsayan bir sağlık şemsiyesi getirdi.

2- Sosyal güvencesi bulunan işçi (4/a), esnaf (4/b), memur (4/c) olanların durumu nedir?

Sigortalı olarak çalışan kişiler ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık yardımları aynen devam ediyor.

3- Esnaftan (4/b'lilerin) 60 günden fazla prim borcu olanlar ne yapacak?

Bu durumda olanların borçlarını ödemesi gerekiyor. Bağ-Kur borçlarını taksitlendirenler borcu ödediğinde ya da ilk taksiti ödediğinde sağlık hizmeti almaya başlayacak.

4- Esnaf Bağ-Kur borcunu ödemezse eş ve çocukları ne yapacak?

Bu durumda olanların bakmakla yükümlü olduğu eş ve 18 yaş üstü çocukları gelir testi yaptırarak genel sağlık sigortalı olabilecek.

5- Bağ-Kur'lular SSK (4/a) kapsamında çalışırsa sağlık hizmetinden nasıl yararlanacak?

SSK'lı olan Bağ-Kur'lular en az 30 gün prim ödenmek şartıyla sağlık yardımlarından kendileri ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler faydalandırılacaktır.

6- 18 yaşın üzerindeki çocukların durumu ne olacaktır?

18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek. Bu kişilerin her yıl öğrenci belgelerini SGK'ya göndermesi yeterli olacak. Kız çocukları ise sağlık yardımlarından, daha önce olduğu gibi sigortalı veya evli olmadığı sürece faydalandırılacak.

7- 18 yaşın üzerinde çalışmayan/okumayan veya 25 yaşın üzerinde okuyan/okumayan/ çalışmayan erkek çocukların durumu ne olacaktır?

Bu kapsamdakilerin, gelir testi yaptırmaları için ikametlerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmaları gerekmektedir. 8- Bakmakla yükümlülük durumu sona eren çocukların gelir testinde, ana ve babasının gelirleri mi yoksa kendi gelirleri mi dikkate alınacaktır? Ana ve/veya babasıyla aynı adreste ikamet eden ve yaş koşulları nedeniyle ana/babanın bakmakla yükümlüsü konumunda olmayanların gelir testi yapılırken ana, baba ve çocuğun gelirleri hesaplamada dikkate alınıyor. Ancak nüfus kayıtlarında göre ana ve babasından ayrı ikamet eden bakmakla yükümlülük durumu sona ermiş olanların gelir testi, ayrı olarak yapılacak.

9- Öğrenim için ailesinden uzak olanlar gelir testinde dikkate alınacak mı?

Öğrenimi nedeniyle başka bir hanede yaşayan evli olmayan çocuklar, öğrenim görmesi nedeniyle aynı aile içinde değerlendirilecek.

Bu haber toplam 6090 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim