• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Likit Bitkisel Glukozamin Neye Yarar?

Likit Bitkisel Glukozamin Neye Yarar?
Gıda takviyesi için çeşitli ilaçları veya yöntemleri kullananların son günlerde en çok merak ettiği sorulardan biri de likit bitkisel glukozaminin neye yaradığıdır.

Bu merak edilen soruya detaylı yanıt verebilmek için konuyu oldukça kapsamlı bir biçimde ele alarak inceleyecek olursak; ilk cevap verilmesi gereken soru glukozamin nedir ve ne işe yarar olmalıdır.

Glukozamin Nedir?

Kimyasal açıdan glukozamin ele alınırsa; aslında insan vücudunda bulunan bir amino – monosakkarit olduğunu hemen belirtebiliriz. Kıkırdaklar ve sıvılar üzerinde etkili olan ve vücut tarafından kendiliğinden üretilen bu bileşimin içeriğinde amino asit ve şeker bulunur. Özellikle de eklemlerde meydana gelen rahatsızlıklarda bu kıkırdaklar üzerinde işlem yapan glukozamin düzenli kullanım ile dışarıdan da takviye edilebilir.

Glukozamin Ne İşe Yarar?

Peki likit bitkisel glukozamin neye yarar, eklemler üzerinde ne gibi bir etki oluşturabilir sorusuna cevap ararsak karşımıza ilk çıkacak şeylerden biri onlarca araştırmaya konu olmuş olmasıdır. Basit bir dil ile ne işe yaradığına bakıldığında, eklemlerin kayganlaştırıcı özelliğini sağlayan sıvı olduğunu söyleyebiliriz. Eklemlerin üstünde bulunan kıkırdakların kolayca hareket etmesini sağlayarak o alanın rahatlamasını sağlayan bu glukozamin, kıkırdak dokusunun tamirinde de çok etkilidir.

Glukozamin Vücutta Nasıl Çalışır?

Eklemler arasındaki kıkırdak üzerinde büyük etkileri gözlenen likit bitkisel glukozamin neye yarar diye bakarsak; ilk görev olarak buradaki hareket kabiliyetini artırmak denilebilir. Kaygan özelliği nedeniyle iltihap önleyici olduğu bilinen glukozamin aynı zamanda anti – aging yani yaşlanma karşıtı bir etki de oluşturur. Bazı besinlerin tüketimi ile vücuda giren ve işlevini yerine getiren bu bileşende azalmalar görülmesi halinde dışarıdan takviye olarak hemen likit bitkisel glokozamin alınmaya başlanır.

Glukozamin Hangi Rahatsızlıklarda Tavsiye Edilir?

Kıkırdak dokusunun düzgün çalışıp iyileştirmeleri hızlanmada yardımcı olan glukozamin genellikle eklem romatizması ve farklı romatizma çeşitleri, fıtık, menisküs, burkulma gibi durumlarda doktorlar tarafından önerilir. Başka hangi alanlarda likit bitkisel glukozamin neye yarar diye baktığımızda kireçlenmeler ilk sırada yer alır. Gıda takviyesinin yeterli gelmediği anlarda da dışarıdan vücuda depolanarak iyileşmeleri hızlandırır.

 

diz-agrisi.jpg

 

Hangi Gıdalarda Glukozamin Bulunur?

Vitaminler gibi pek çok yiyecekte kolayca bulunmayan glukozamin alımı için sık sık sakatat tüketmek gerekiyor. Ayak paça gibi özel çorbaların içimine ağırlık verilmesi ve mümkün olduğunda sakatat ağırlıklı beslenilmesi gerektiğini vurgulayan doktorlar, içinde glukozamin bulunan Hodan tohumu yağı, Akgünlük sakızı, kuşburnu gibi gıdalardan takviye edilir.

Likit Glukozamin Nasıl Elde Edilir?

Sıvı halde laboratuvar ortamlarında elde edilen glukozaminin içeriği genellikle karides ve ıstakoz gibi kabuklu deniz hayvanlarından elde edilerek hazırlanır. Ayrıca köpek balığı gibi deniz hayvanlarından da elde edilen bu bileşen, frenk üzümü ve nişasta gibi bitkisel yollarla da oluşturulabilir. Genellikle önerilen ise bitkisel yollardan yani frenk üzümünden elde edilen likit glukozaminlerdir.

Diyabet Hastaları Bu Takviyeden Yararlanabilir Mi?

Yapılan araştırmalar sonucundan ortaya çıkmıştır ki, pek çok diyabet yani şeker hastası bu takviyeyi kulanırken vücudundaki şeker artışında değişiklik gözlemlenmemiştir. Elbette öncelik olarak bir doktor onayı almak ve farklı ilaçlar ile karıştırmamaktan geçiyor.

Likit Glukozaminin Diğerlerinden Farkı Nedir?

Hayvansal yollardan elde edilen glukozaminin vücut tarafından emilip, parçalanması biraz uzun sürer. Ancak likit olarak hazırlanan ve bitkisel içerikli olanların hazmı çok daha kolaydır. Ayrıca farklı bileşenleri de olsa likit olanların kullanımında diyabet hastalarına bulunuyor. son olarak da hayvansal bir gıda olmadığı için vejeteryan ve veganların da kullanmasında bir sakınca bulunmuyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 24891 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim