• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 10 °C

Lifli Gıdalar Hangileridir ve İçerikleri Lif Oranı Ne Kadardır

Lifli Gıdalar Hangileridir ve İçerikleri Lif Oranı Ne Kadardır
Vücudunuza yani sağlığınıza dikkat ediyorsanız bunun içinde yediklerinize de dikkat etmelisiniz. Doğru besinler tüketerek birçok hastalığa karşı korunmanız mümkün olacaktır.

İşte sağlığınız için bugün lifli gıdalar konusunu açıklamaya çalışacağız. Lifli yiyecekler sağlığımız açısından müthiş faydalar sağlamaktadır, birçok kişi ise malesef bu durumu ihmal edip tam tersine bir yeme alışkanlığına sahip olur. İşte bu şekilde yanlış beslenme sonucunda ise birçok hastalığa çok kolay bir şekilde yakalanılır. Bu konuda hakkında en temel noktadan yani lif nedir ile başlayalım.  

Lif Ne Demektir? Ne İşe Yarar?

Besinlerin yediğimizde bağırsaklarımız tarafından sindirilemeyen, kan karışmayıp atıldığı bölüme lif ya da diğer ismi ile posa denir. Peki sindirilmeyen bir yapıyı neden tüketiyoruz diyebilirsiniz. Bunun cevabı şudur. Bu gıdaların sindirilemeyen kısmı olduğu için sizi uzun süre tok tutar ve acıktırmaz. Ayrıca kan çok geç karışır sindirilen kısmı bu da ani bir kalori olarak görülmez ve kilo yapmaz. Glisemik indeksi düşük olduğu içinde çok geç acıktırır. İşte bu özelliğinden dolayı da vücudumuzda önemli görevler üstlenir. Birçok hekim tarafından da sıklıkla önerilir. Tok tutması, kilo yapmaması, bağırsaklar çalıştırması gibi özelliklerinden dolayı da vücut için en aranan yiyeceklerin başında gelmektedir.  

Lifli Gıdaların Faydaları Nelerdir?

  • Kolestrol seviyelerini düşürür: Fasulye,yulaf,keten tohumu gibi lif bakımdan zengin yiyecekler kötü kolestrol seviyesini düşürür.Kan basıncını ve inflamasyonu azaltarak kalp sağlığını korur.
  • Bağırsak hareketlerini düzeltir: Dışkınızı ağırlığını ve boyutunu arttırarak yumuşatır bu da olması gereken bir durumdur. Yani kabızlık durumunu azaltarak bu sorunu çekenlere çözüm olacaktır.
  • Kan şekeri düzeyini kontrol eder: Özellikle diyabetli kişilerde şeker emilimini yavaşlatır ve kan şekerinin yükselmesini sağlar.
  • Bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur: Hemoroid gibi hastalıklara karşı bir önleyici görevi üstlenir. Ayrıca bağırsaklar sağlıklı olduğu içinde kolon kanseri riskini azaltır.
  • Kilo vermenize yardımcı olur: Posalı yapısı olduğu için midede kalır ve tok tutar çok daha uzun süre acıkmazsınız. Posa kısmı da atılarak herhangi bir kilo yapmaz. Birçok diyette bu yiyeceklere mutlaka yer verilir, zayıflamanın en temel gıdalarıdır diyebiliriz.
  • Cildi canlı ve parlak yapar: Cilt içinde kanıtlanmış faydaları mevcuttur. Güzelliğinize ya da yakışıklığınıza önem veren biri iseniz bu besinleri hayatınıza yerleştirin. Cildi pürüzsüzleştirip, sivilce, leke problemi üzerine önemli faydaları kanıtlanmıştır. Cilt sorunlarına sebep olan bakterilerin sayısını da azalttığı bilinmektedir.
  • Kabızlık problemini ortadan kaldırır: Bazı insanlar bağırsakları çalışmadığı için sürekli kabız olurlar. İşte bu besinler bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununu ortadan kaldırırlar. Düzenli olarak lifli ürünler tükettiğinizde bu problemi yaşamayacaksınız.

1.Armut

Çok lezzetli ve besleyici bir meyvedir. Birçok kişinin keyifle tükettiği bu meyveyi artık daha çok tüketeceksiniz. Bağırsaklar için müthiş katkı sunar. Lif bakımından da çok zengindir. İçeriği: Orta boy bir armutta 5.5 gram lif bulunmaktadır.  

2.Çilek

Müthiş derecede lezzetli meyvedir, rengi kokusu ile iştahı açar. Çok sağlıklı ve besleyici bir meyvedir. İçeriğinde C vitamini,manganez ve antioksidanlar bulunur. İçeriği: 100 gram çilek de 2 gram lif bulunur. Ayrıca kalorisi de çok çok düşüktür.  

3. Avokado

Diğer meyveler farklı bir yapısı vardır. Karbonhidrat bakımından zengin olmasına rağmen sağlıklı yağlar bulundurur içeriğinde. E vitamini,B vitamini,C vitamini,potasyum,magnezyum yönünden çok zengindir. Vücut için birçok faydası vardır. İçeriği: 100 gram avokado da 6.7 gram lif bulunur.  

4.Elma

Severek yediğimiz bu meyve renkleri ile bizi cezbeder. Ayrıca cilt güzelliği içinde çok faydası vardır. Zayıflama özelliğinden dolayı da diyet listesinde bulunmaktadır. İçeriği: 100 gramlık bir elma 2.4 gram lif içerir.  

5.Ahududu

Çok besleyici özelliği sahiptir, ayrıca C vitamini deposudur. Müthiş derecede lezzete sahiptir. İnsan vücudu için birçok da faydası vardır. Lif bakımından da zengindir. İçeriği: 100 gram ahududunun içerisinde 6.5 gram lif bulunur. Bunun içinde diyetinizde yer verin.  

6.Muz

Birçok vitamini ve minerali içeriğinde bulunduran müthiş bir lezzettir. İçerisinde lif gibi işlem gören sindirilmeyen karbonhidrat türü olan nişasta içermektedir. İçeriği: 100 gram bir muzda ortalama 2.6 gram lif bulunmaktadır.  

7.Havuç

Lezzetli,besleyici ve gevrek bir bitkidir. Antioksidan bakımından çok zengindir bundan dolayı da göz sağlığı için çok yararlıdır. K vitamini, B6 vitamini, magnezyum,beta-karoten gibi vitaminler içerir. İçeriği: Düşük kalorili yapısı vardır. Bunun yanında 10 gramında 2.6 gram lif bulunur.  

8.Pancar

Kan basıncını dengeler ve ayrıca vücut performansı arttırır. Bunun yanında folat, demir,bakır,manganez ve potasyum içerir. İçeriği: 100 gram bir pancarda 2.8 gram lif bulunur.  

9.Brokoli

Turpgil grubundan bir sebzedir. C vitamini, K vitamini,folat,B vitamini,demir ve antioksidan bakımından zengindir.Kanserle savaşan sebzelerin başında gelmektedir. Birçok bitkiye göre de protein bakımından zengindir. İçeriği: 100 gramında ortalama 2.6 gram lif bulunur.  

10.Enginar

Dünyanın en kaliteli lif kaynakların başında gelmektedir. Bundan dolayı da yemeklerinizde bolca yer verin. İçeriği: 100 gram enginarda 8.6 gram lif bulunur. Bu rakam diğer besinlere göre çok daha yüksektir. Diyet listelerinde kesinlikle bulunmalıdır.  

Kaynak: https://kombinkadin.com/lif-ne-demektirlif-gidalaryiyecekler-hangileridir/  

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7560 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim