• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Lifli Gıdalar Astıma Çare Olabilir mi?

Lifli Gıdalar Astıma Çare Olabilir mi?
Araştırmacılar, bazı lifli gıdaların özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaygın olan akciğer hastalığı astımı önleyici bir rol oynayabileceği sonucuna vardı.

Araştırmacılar, bazı lifli gıdaların özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaygın olan akciğer hastalığı astımı önleyici bir rol oynayabileceği sonucuna vardı. Uzmanlar astım vakalarının az gelişmiş ülkelerde artmaya başlamasını, birçok kişinin lif oranı yüksek gıdalar tüketme alışkanlığından uzaklaşmasına ve işlenmiş gıdalara yönelmesine bağlıyor.

Gıdalarda, çözülen ve çözülmeyen olmak üzere iki çeşit lif bulunuyor

Salatalık, brokoli gibi sebzelerde ve tam tahıllı gıdalarda bulunan çözülmeyen lifler bağırsakları temizlemeye yardımcı oluyor.

İsviçre’de yapılan yeni bir araştırma, bağırsaklardaki mikroplar tarafından parçalanan sebze ve meyvelerde bulunan çözülen liflerin, akciğerlerde iltihaplanmayı azaltabileceğini gösteriyor.

Benjamin Marsland, Lozan Üniversitesi’nde bağışıklık sistemi uzmanı. Marsland, Skype üzerinden yapılan bir söyleşi sırasında astımın bol miktarda çözülen lif tüketen ülkelerde yakın bir zamana kadar var olmadığını söylüyor.

Marsland “Burkina Faso gibi gelişmekte olan ülkelerde lifli gıda tüketimi çok yüksek ve bu ülkelerde alerji oluşmuyor. Oysa batılı ülkelerde lifli gıda tüketimi az ve alerji vakaları giderek artıyor” şeklinde konuşuyor.

Bağırsak bakterileri, elma, çilek ve narenciyede bulunan çözülen lifleri parçalayarak yağ asitlerine dönüştürür. Marsland yağlı asitlerin, kemiklerin içinde koruyucu hücrelerin üretildiği süngersi dokuyla etkileşime girdiğini ve bağışıklık sisteminin aşırı tetiklenmesini engellediğini söylüyor. Bağışıklık sisteminin aşırı uyarılmasıysa iltihaplanmaya yol açıyor.

Marsland ve meslektaşları, lifli gıdaların astım gibi sindirim sistemi dışındaki hastalıkların oluşmasında rol oynayıp oynamadığını görmek için iki grup laboratuvar faresi üzerinde çalışmış. Bir grup fare, iki hafta boyunca çözülen lif oranı yüksek gıdalarla beslenirken diğer gruptaki farelere çözülen lif oranı düşük gıdalar verilmiş.

İkinci haftanın sonunda her iki gruptaki fareler, astımın başlıca tetikleyicisi olan tozlu bir ortamda tutulmuş.

Marsland ve ekibi, daha az miktarda çözülen lif tüketen farelerde toza karşı, akciğer iltihaplanması dahil, şiddetli alerjik reaksiyon oluştuğunu görmüş. 

Yüksek oranda çözülen lif  alan farelerin bağışıklık sistemiyse daha az tetiklenmiş.

Marsland, deneyde ulaştıkları bulguyu şöyle özetliyor: “Lifli gıdanın, bağırsak sistemindeki bakterileri değiştirerek akciğerleri etkileyen koruyucu hücrelerin gelişimini etkilediğini gördük.”

Araştırmacılar bulgularını teyit etmek için bir grup fareye yağlı asit enjeksiyonu yapmışlar. Aynı şekilde, yağlı asit verilen farelerde daha az iltihaplanma görülmüş.

Çözülen lifle astım arasındaki ilişkiyi açıklayan araştırmanın ayrıntıları, Doğal Tıp (Nature Medicine) dergisinde yayınlandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3474 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim