• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Lifli beslenin sağlıklı kalın

Lifli beslenin sağlıklı kalın
Besin teknolojisi gelişti, şişmanlık kaçınılmaz oldu. Rafine edilen tahıllardaki düşük lif oranı, obezite, kalp hastalıkları ve kanserin ana etkeni.

DİYET lifi; bitkilerin yaprak, sap ve çekirdekleri gibi yapılarını destekleyen, bitkilerin sindirilmeyen kısımlarıdır. Bir bakıma bitkilerin iskeleti olarak kabul edilmektedir. Diyet lifi, vücuda enerji sağlamayan fakat gastrointestinal sistemin sağlığı açısından gerekli olan, birçok hastalığın önlenmesinde yararlı olduğu bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmış bir karışımdır. Ancak günümüzde besin teknolojisinin gelişimesi nedeniyle, rafine tahıl ürünlerinin tercih edilmesi ve hazır besin tüketiminin artması gibi çeşitli nedenlerle, istenmeden de olsa diyet lifi ve benzeri birçok besin öğesi yönünden yetersiz besleniliyor. Bu nedenle diyette lifin artırılması gerekiyor.

Kalp hastalıklarını önlüyor

Diyetteki toplam lif miktarının arttırılması şişmanlık, kalp ve damar, diyabet ve kanser gibi birçok hastalığın görülme sıklığını azaltır. Lif düşük kalorili olmasına rağmen su çekme özelliğinden dolayı tok tutar. Kabızlık, hemoroid ve kolon-rektum kanserlerini önler. Diyet lifi, serbest radikalleri bağlar. Ayrıca kan glikozu ve insülin değerini düşürerek diyabetin gelişimini de engeller.

Günlük tüketilmesi gereken miktar

ARAŞTIRMALARA göre günlük tüketilmesi önerilen lif miktarı 25-30 gramdır. Gerekli lif miktarını kişi, beyaz ekmek yerine çeşitlendirilmiş yulaf, çavdar ve tam buğday unundan yapılan ekmekle, pirinç yerine bulgur, etin birazı yerine kuru baklagiller ve bol sebze tüketerek karşılayabilir. Yarım porsiyon kurubaklagil, 15 gr. ceviz, susam, fıstıktan herhangi biri; 3 porsiyon sebze; 2 porsiyon meyve; 3 dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek içeren bir diyet günlük alınması önerilen lifi karşılar. Lif içeriği yüksek besinlere; barbunya, kuru fasülye, nohut, mercimek gibi baklagiller, buğday ekmeği, kurutulmuş kayısı, incir, armut ve böğürtlen örnek verilebilir.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]
 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3268 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim