• BIST 9419.66
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Kutu içeceklerin kapaklarındaki tehlikeye dikkat!

Kutu içeceklerin kapaklarındaki tehlikeye dikkat!
Hijyen Konseyi Sözcüsü İmrek: "Birçok depodaki fareler ve böcekler, yiyecek bulmak için teneke kutu içeceklerinin ağızla temas eden üst bölgesinde, kapaklarında gezinebilmekte ve pisliğini bırakabilmektedir"

Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, kutu içeceklerin kapaklarındaki tehlikeye dikkati çekerek, "Birçok depodaki fare ve böcekler, yiyecek bulmak için teneke kutu içeceklerinin ağızla temas eden üst bölgesinde, kapaklarında gezinebilmekte ve pisliğini bırakabilmektedir" dedi.

İmrek, konseyin hijyen, temizlik ve buna bağlı sağlık konularında özgün çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulduğunu söyledi.

Hiçbir yere ve makama bağlı olmayan, 1 Şubat'ta faaliyetine başlayan kuruluşta gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, sağlıkçılar ile gıda ve tüketici derneklerinin yer aldığını dile getiren İmrek, kutu içeceklerdeki tehlikeye dikkati çekmek istediklerini anlattı.

Kutu içeceklerin bazı temiz ve hijyenik olmayan ortamlarda depolanması sebebiyle fare ve diğer haşerelerin gezinme ve pisliklerinin muhafaza alanı haline gelebildiğini vurgulayan İmrek, şöyle devam etti:

"Ramazanın yaz sıcaklarına denk gelmesi ve mevsim sıcaklarına bağlı artan sıvı tüketimi, insanları bazı ölümcül tehlikelere maruz bırakmaktadır. İçeceklerin teneke kutularının hijyenik olmayan koşullarda saklanması ve aynı şekilde tüketime sunulması, farkında olmayan birçok insanın sağlığını tehdit etmekle kalmayıp ölümüne de neden olabilmektedir. Bu sebeple tüketilen gıda maddeleri ve içeceklerin hijyen kurallarına riayet edilerek üretilmesi, ürünlerin temiz ve hijyenik alanlarda depolanması, nakliyesinin yapılması ve satışa sunulması temel kuraldır."

Bazı teneke kutu içeceklerin tam hijyenin sağlanmadığı depolarda tutulduğuna işaret eden İmrek, birçok deponun bakımsızlıktan rutubet koktuğunu, haşere ve farelere barınma alanı olabildiğini dile getirdi.

Fare, böcek, toz ve mikroplar, kutu içeceklerin kapaklarında

Fareler ve böceklerin yiyecek bulmak için teneke kutu içeceklerin ağızla temas eden üst bölgesinde gezinebildiğini ve pisliklerini bırakabildiğine değinen İmrek, şunları kaydetti:

"Hatta bazı büfe, kafeterya ve lokantaların depolama alanı yetersizlikleri sebebiyle teneke kutulu içecekler, kaldırım kenarlarında gün boyu tutularak toz ve mikroplara maruz bırakılmakta, sokak hayvanlarının üzerinde uyumaları için yuvaları olmaktadır. ABD'de yaşanan elim bir olayda kutu içecek içen kadın öldü. Otopsi sonucunda kadının, teneke kutu üzerinde bulunan fare idrarı kalıntısından öldüğü belirlendi. Ülkemizde birçok kişi, bu yüzden rahatsızlanmakta ancak nedenini bilmemektedir. Bu konudaki hijyen sorunu, insan hayatına mal olacak kadar ciddidir."

Kutu içeceklerin direkt olarak tüketicilere servis edildiği veya bardak ve pipetle içime sunulduğunu belirten İmrek, "İşte asıl tehlike de burada başlamaktadır. Zira kemirgenler yapıları itibarıyla kendileriyle teması bulunanlara hastalık bulaştırabilmektedir" dedi.

Farelerin kemirgenler sınıfında çok pis ortamlarda barınan hayvanlar olduğunu ifade eden İmrek, farelerin gezdiği yüzeylere bulaşan virüs ve mikroorganizmaların kapaklara ağızlarıyla temas eden insanlara da geçebileceğini söyledi.

Kutu içeceklerin yasaklanması için imza kampanyası

İmrek, teneke kutulu içeceklerin yasaklanması ya da hijyenik tüketime sunulur hale getirilmesi gerektiğini anlatarak, "Gıda Yönetmeliği'nde derhal değişiklik yapılarak bu tedbirlerin alınması sağlanmalıdır. Sağlıklı nesil ve gelecek için bu kesinlikle şarttır. Aksi takdirde gelecek nesiller hastalıklarla boğuşarak hastane kapılarında sürünecek, ilaç tüketimine bağlı yaşam idame ettiren toplum haline gelecektir" uyarısında bulundu.

İmrek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hijyen Konseyi olarak, kutu içeceklerin yasaklanması veya hijyenik hale getirilmesi için imza kampanyası başlattık. Hedefimiz, bir milyon ıslak veya elektronik imza toplayarak, bu imzaları TBMM ve ilgili bakanlıklara göndermek. Tüketiciler, www.tehlikeyedikkat.com adresine girerek internet üzerinden imza verebilecekleri gibi İstanbul'un değişik lokasyonlarında kurulan imza stantlarında da kampanyaya destek verebilir. Hedefimiz, bir milyon ıslak veya elektronik imza toplayarak, bu imzaları TBMM ve ilgili bakanlıklara göndermektir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5290 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim