Ayrılan doktorun yerini dolduramayan özel sağlık kuruluşlarının sözleşmeleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iptal edilmeye başlandı.
Sağlık Bakanlığı tarafından yürülüğe sokulan Yönetmelikler uygulamada sorunlara neden olmaya başladı. Yönetmelikler nedeniyle yeni personel alamayan, yeni tıbbi malzeme alamayan sağlık kurum ve kuruluşları branş iptali yaşamaya başladı. Branş iptali yapan sağlık kurum ve kuruşlarının SGK ile yapılan sözleşmeleri gereğince belirli bir zamanda yapılamayan değişiklikler sözleşmeleri zora sokuyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, ayrılan doktorların yerine eleman alamayan özel hastane, tıp ve dal merkezlerinin sözleşmelerini feshetmeye başladı. Şu ana kadar İstanbul’da aralarında özel hastanelerin de bulunduğu 6 kuruluşun sigortalı hastalara bakması yasaklandı. Sigortalı hastalara bakamayacaklar listesinde 42 özel sağlık kuruluşu daha bulunuyor. Sektör temsilcileri, Sağlık Bakanlığının yönetmeliğine göre özel hastane tıp ve dal merkezlerine yeni doktor alımı zorlaştığı için iptallerin artmasından endişe ediyor. Doktor ve sağlık yöneticileri, Bakanlığın çıkardığı yönetmeliklerle ağır şartlar getirildiği ve bu nedenle özel sağlık sektöründe sıkıntılar yaşandığı görüşünde birleşti. SGK sözleşmesi gereği hastane, tıp ve dal merkezlerinin sigortalı hastalarla anlaşması iptal ediliyor.Maddeye göre kadın doğum, kulak burun boğaz, dahiliye ve genel cerrahi branşlarında çalışan bir tamzamanlı doktorun istifa etmesi halinde SGK’ya 5 gün içinde bildirmesi gerekiyor. Kurum, bu süre içinde sağlık kuruluşunun ilgili branşında hasta kabulünü durdurup yeni doktor alımı için 45 gün süre tanıyor. Bu süre içinde yeni doktor bulamayan özel sağlık kuruluşları doktorsuz branşı ruhsattan düşürmezse sigortalı hastalarının tedavi anlaşmaları iptal ediliyor.