• BIST 9481.15
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Kurum müfettişleri inceledi, 'Eczane ağalığı' yıkıldı

Kurum müfettişleri inceledi, 'Eczane ağalığı'  yıkıldı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri, eczacı olmayan eczane sahiplerinin kurumu milyarlarca liralık zarara uğrattığını bölgede “eczane ağalığı sisteminin işlediğini” ortaya çıkardı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri, eczacı olmayan eczane sahiplerinin kurumu milyarlarca liralık zarara uğrattığını bölgede “eczane ağalığı sisteminin işlediğini” ortaya çıkardı.

Diyarbakır çevresi, Mardin ve Urfa’da soruşturma yürüten SGK müfettişleri, bölgede bir kişinin birden fazla eczane sahibi olduğunu belirterek, eczacıların köy ve ilçelerdeki kişilerin kimlik bilgilerinin tamamını ellerinde tutmakta olduğuna da dikkat çekti. Bir süre önce polis baskını ile ortaya çıkan Diyarbakır çevresindeki bazı eczanelerde SGK ilaçlarına ilişkin yolsuzluk yapıldığı iddialarını soruşturan Kurum müfettişleri çok çarpıcı tespitlere ulaştı.

SGK bölgeye 20 müfettiş göndererek, 40 eczaneyle ilgili soruşturma başlattı. Halen yürütülen soruşturma eczanelerin dışına da yayıldı. Ramazan ayı dolayısıyla, soruşturma yürüten müfettiş sayısının azaldığı ancak soruşturmanın birkaç ay içinde tamamlanacağı belirtildi.

BİR ECZANEYE 30 BİN REÇETE PARASI

Tek bir eczanede yılda 30 bin reçete yazıldığını belirten müfettişler, SGK’nın bir eczaneye 30 bin reçetenin parasını ödediğini belirterek, tüm reçeteleri incelemediklerini ancak belli bir yekûnun üzerindekileri ve şüphelileri incelediklerini vurguladılar. Kurumun milyonlarca liralık zarara uğratıldığını belirten müfettişler, karekod uygulamasının sorunun büyük bölümünü çözemeyeceğine ancak mükerer faturayı önleyeceğine dikkat çekerek, elektronik reçetenin önlem olabileceğini kaydettiler.

İŞTE MÜFETTİŞLERİN ÇARPICI TESPİTLERİ

Bölgede bir kişinin birden fazla eczanesi var. Büyükşehirlerde oturan, herhangi bir yerde çalışmayan eczacıların diplomasını kiralayarak eczane açıyorlar. Eczane ağalığı var.

O bölgeden olan bu insanların elinde, çevre köylerde oturanların kimlikleri bulunuyor.

Sahte reçete düzenleyen doktorlara her bir reçete başına 5 TL veriliyor. Daha çok pratisyen aile hekimleri ve sağlık ocağındaki hekimlerle bu iş yürütülüyor. Bu hekimlerin hasta sirkülasyonu çok fazla, günde bazen 100 reçete yazıyorlar.

Reçetelere daha çok uzmanlık gerektirmeyen ilaçlar yazılıyor.

Soruşturmada adına reçete yazılan hastalar Türkçe bilmediklerini ve yaşlı oldukları için kullandıkları ilaçları hatırlamıyorlar. Bu da soruşturmayı güçleştiriyor.

Ayrıca kamu hastanelerinde çalışan temizlikçiler de bazı vatandaşların kimlik fotokopilerini ele geçirmişler. Burada doktorların imha etmeden çöpe attıkları kaşeler kullanılıyor. Burada eczanelerin kastı yok, ihmali var. İlacı reçete sahibine ya da hasta yakınına kimlik görerek satma zorunluluğu varken, eczaneler buna dikkat etmiyor.

ASLI IŞIK/ GAZETE HABERTURK



Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5193 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim