• BIST 9743.64
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 13 °C

Kuru yemiş seven hamilelerin dikkatine!

Kuru yemiş seven hamilelerin dikkatine!
Hamilelik boyunca sağlıklı beslenmek neyi, 'ne kadar' yediğiniz çok önemlidir. Özellikle de konu kuru yemişler olunca... Diyetisyen Aysen Arıca'nın tavsiyelerine kulak verelim.

Kuru yemişler yani yağlı tohumlar içerdiği doymamış yağ asitler, E vitamini, Selenyum gibi besin öğeleri sayesinde oldukça besleyici ve sağlık için yararlıdır.

Unutulmaması gereken en önemli konu tüketilen miktardır. Bu miktarlar hamilelikte kuru yemişler için ortalama 25 gramdır. Kısaca 1 avuç kuruyemiş yenildiğinde günlük gereksinimlerin bir kısmı karşılanır ve yağlı tohumların faydalarından yararlanılmış olur.

Kuru yemişler özellikle de yağlı tohumlar yani fındık, ceviz, badem, fıstık, Antep fıstığı gibi ürünler yüksek oranda yağ içerirler. Yağ kalorisi en yüksek besin öğesidir. Bir gram yağ 9 kalori verir. Yağlı tohumların 100 gramı ortalama 560-610 kkal enerji verir.

Miktar olarak gereğinden fazla tüketilirse yağ dolayısıyla fazla kalori alınacağı için kilo artışına sebep olabilir. Hamilelikte aşırı kilo alımı doğum problemlerine sebep olabilir. Bu sebeple yağlı tohumları ve kuru yemişleri tüketirken günlük yağ alımı sınırlandırılmalıdır.

Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Yağlı tohumlardan özellikle fındık ve ceviz tüketimi en yaygın olanlardır.

Bu iki kuru yemişi yakından inceleyecek olursak:

Fındık

İyi bir enerji kaynağı fındık yaklaşık yüzde 62 yağ içerir. İçerdiği yağ asitlerinin yüzde 82`si oleik asit, yüzde 9`u diğer çoklu doymamış yağ asitleridir.100 gr. fındıkta, 16 gr. İyi kaliteli protein bulunur. Bitkisel kaynaklı diğer besinlerle kıyaslandığında protein kalitesi yüksek (yüzde 66.6) dir. Başta oleik asit (omega 9) olmak üzere fındıkta bulunan yağlar, aminoasit kompozisyonu açısından proteinler, vitamin ve mineraller, bitki lifleri, fenol bileşikler gibi antioksidanlar besin değerini artırmaktadır.

Demiri bitkisel kaynaklı besinler içinde en fazla (yüzde 3,4-4.99) içeren besindir. Bu özelliği ile hamilelik döneminde kansızlığın önlenmesinde rol alır.

25 gram fındık, günlük E vitamini gereksinmesinin yüzde 100`nu karşılar. B grubu vitaminler yönünden de zengin bir kaynaktır. B6 vitamininin yüzde 25`ni karşılar. 100 gram fındık 640 kkalori eneri verir.

Ceviz

İyi bir lif ve protein, tekli ve çoklu doymamış yağ, flavonoid kaynağıdır. Antioksidan değeri yüksektir. Polifenoller, bitkisel steroller, arginin içermesi cevizin besin değerini arttıran diğer unsurlardır. 1 su bardağı ceviz içi 704 kalori verir. Cevizi diğer sert kabuklu meyveler arasından öne çıkaran özelliği, 'Omega 3' ve 'Omega 6' gibi çoklu doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermesidir.

Hamilelikte Omega 3 yağlar anne karnındaki bebeğin zeka gelişiminde önemli rol oynar. Cevizde bulunan çoklu doymamış yağlar ve posa kandaki kolesterol birikimini önler, kolesterolü düşürdüğü ve kalp sağlığı açısından da yararlı olabileceği klinik araştırmalarla gösterilmiştir.

Ayrıca cevizin yapısındaki posa ve magnezyum Tip2 diyabette insülin ve glikoz düzeylerinin dengelenmesine de yardımcıdır. Antioksidan özelliğinden dolayı kanser, alzhemier hastalıklarından korunma ve bağışıklık sistemini güçlendirmede olumlu etkileri vardır. Proteinden zengin olması vejeteryan beslenmede ve hamilelikte önemli bir protein kaynağı olarak değerlendirilir.

www.elmaelma.com

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4167 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim