• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Kürtaj hakkında bilmek istedikleriniz

Kürtaj hakkında bilmek istedikleriniz
Kısırlığa neden oluyor mu? Riskleri ne? Ne zaman yapılabiliyor?

Op. Dr. Banu Duru Suiçmez ile kürtaj hakkında merak edilenleri yanıtladı.

1) Kürtajın sebepleri ve çeşitleri nelerdir?
Kürtaj kadın sağlığı açısından önemli bir sorun. Pratik hayatımızda bize başvuran hastaların çok büyük bir kısmı kürtaj talebiyle bize gelen hastalar. Kürtaj 10 haftaya kadar yasal çerçeveler sınırında yapılabilen bir müdahale, ama pek çok nedenden özellikle bebekle ilgili anormal ve anne sağlığını riske atacak durumlarda, bizim de hastalara kürtaj önerdiğimiz oluyor.

2) Düşük ilaçlarıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Kürtaj pek çok yöntemle gerçekleştirilebiliyor. Tabii ki bunların hepsinin bir kadın doğum uzmanının gözetiminde uygulanması gerekiyor. Düşükle ilgili hap ya da iğne tedavileri var. Bunlar tıp camiasında bilinen yöntemler.
Ülkemizde çok yasal kapsamda kullanılmıyor.

3) Kürtaj kısırlığa neden olabilir mi?
Kürtaj uygulaması direk kısırlığa neden olabilen bir uygulama değildir, % 100 buna bağlayamayız. Ama önemli bir risk faktörüdür. Özellikle çok sayıda, 3 ve daha üzerindeki sayıda yapılan kürtajlarda biz daha sonraki gebeliklerde problem yaşayabiliyoruz.

4) Kürtaj sırasında ne tür anestezi kullanılıyor?
Kürtaj sırasında 2 tür anestezi kullanılabiliyor, tabi bunlar anestezi uzmanının gözetiminde yapılan müdahaleler. Genelde en sık kullandığımız genel anestezidir.

5) Kürtajın ne gibi riskleri vardır?
Kürtajda pek çok risk söz konusu olabiliyor. Tabii bu yüzde yüz başınıza gelmez. Ufak risklerdir ama sonuçta önemli risk faktörleridir. Özellikle çok sayıda kürtaj yapılan vakalarda rahim içerisinde yapışıklıklara rastlayabiliyoruz. Bunu "Aşerman Sendromu" olarak adlandırıyoruz.

6) Kürtaj işlemi ne kadar sürer?
Kürtaj işlemi çok uzun süren bir işlem değildir. Tabi vakadan vakaya farklılıklar olabiliyor. Kürtaj çoğu zaman, kadın doğum doktoru açısından 10-15 dakika arasında sürebilecek bir yöntem. Ama bazı vakalar zor, bazı vakalar daha kolay olabiliyor.

7) Kürtaj 10 hafta üzeri hamileliklerde, ne gibi durumlarda yapılabiliyor?
Yasal sınır olan 10 haftanın üzerinde de kürtaj yaptığımız durumlar olabiliyor. Bunlardan en sık başımıza gelenler, genelde düşük sonrası kürtaj uygulamaları. Hasta düşük yapıyor ama rahim içerisinde pıhtı, zar ve gebelik ürünleri kalabiliyor. Bunlar eğer kürtajla temizlenmezse, yani rahim içerisi bizim kullandığımız özel aletlerle temizlenmezse, enfeksiyon ve kanama gibi riskler söz konusu olabiliyor.



Zeynep Erel-Pınar Aksu / Mother&Baby

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3479 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim