Kürtaj merkezi, kürtaj yaptırmak isteyen kadın bekar ve 18 yaşının üstünde ise herhangi bir onay ya da izin belgesi olmaksızın, bilgiler gizli tutularak kürtajı gerçekleştirmek durumundadır.
Yasal olarak isteğe bağlı kürtaj, 10. Haftalık gebeliklere kadar yapılabilmektedir. Şayet gebelik 10. Haftayı bir gün bile geçmiş olsa, kürtaj merkezi kürtaj işlemini yasal olarak yapamamaktadır.
Kadının 18 yaşından büyük ve evli olması durumunda ise eşinde imzalı belge alması gerekmektedir. Aksi halde kürtaj merkezi, işlemi gerçekleştirmeyecektir. Kişinin 18 yaşından küçük olması durumunda ailesinden onaylı imza alması gerekmektedir. 15 yaşından küçük olan ve kürtaj yapılması gereken çocuklar için yalnızca adli merciler karar verebilmektedir.
Kürtaj nasıl yapılır?
Günümüzde teknolojik koşulların ve tıbbi imkanların gelişmesi sayesinde kürtaj oldukça basit ve kolay şekilde tamamlanmaktadır. Yaklaşık olarak 15 dakikada tamamlanan kürtaj işleminin alanında uzman ve deneyimli kişiler kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından kurallarına uygun yapılması gerekmektedir. Kürtaj, isteğe bağlı olarak yapılabileceği gibi tıbbi gereklilikler durumunda gebeliğin herhangi bir haftasında da yapılabilir.
Bkz: http://www.drismetyildirim.com/kurtaj
Günümüzde kürtaj için en güvenilir yöntem ise vakumlu kürtaj işlemidir. Kürtaj lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilir. Ancak kadının psikolojik olarak etkilenmemesi adına genel anestezi altında uygulanması daha doğrudur. Hasta kürtaj olduktan sonra evine gidebilir, hastanede kalmasına gerek yoktur.
Kürtajdan sonra
Kürtaj işleminden sonraki 5 gün boyunca gittikçe azalan bir kanama meydana gelebilir. Bu kanama kendiliğinden duracaktır. İyileşme döneminin tamamlanmasına kadar herhangi bir cinsel ilişki ya da enfeksiyona yol açabilecek ortamlarda bulunulmaması gerekmektedir.