• BIST 9438.91
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Kurban Etini Dinlendirin

Kurban Etini Dinlendirin
Kurban Bayramı’nın çok yaklaştığı şu günlerde, uzmanlar tarafından kurban etinin saklanması ve tüketilmesi ile ilgili kafaları karıştıracak farklılıkta bilgiler veriliyor.

Kurban Bayramı’nın çok yaklaştığı şu günlerde, uzmanlar tarafından kurban etinin saklanması ve tüketilmesi ile ilgili kafaları karıştıracak farklılıkta bilgiler veriliyor. Sağlıklı bir bayram dönemi geçirebilmek sevdiklerimizle huzur ve mutluluk için de kesilen kurban etinden yiyebilmek için Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu’ ya kurban etine dair merak edilen her şeyi sorduk.

Yaklaşan Kurban Bayramı’nda kesilecek kurban etlerinin en iyi şekilde saklanması ve doğru tüketilmesi insan sağlığı açısından çok önemli. Etin yapısal özelliğinden dolayı çok çabuk bozulabileceğini söyleyen Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, etlerin doğru saklanması hakkında bilgi verdi. Etlerin buzdolabının derin dondurucu bölmesinde uzun süre saklanabileceğini söyleyen Mutlu, “Etler derin dondurucuda -18 derecede uzun süre, buzdolabında ise -2 derecede bir hafta saklanabilir.” dedi.

Et ve et ürünlerinin çabuk bozulma riski taşıdığını belirten Mutlu, donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulmasının birtakım mikroorganizmaların üremesine sebep olduğunu kaydetti. Bu nedenle çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğine dikkat çeken Dyt. Mutlu, “Buzdolabından veya dondurucudan çıkartılan etin hemen pişirilmesi gerektiğini, kurban etlerinin bir yemeklik olacak kadar küçük parçalar halinde buzdolabında poşetlerde saklanmasının daha sağlıklı olacağını söyledi.

Eti dinlendirerek et yerine kas yemekten korunun
Kurban kesilir kesilmez etinin direkt buzdolabına konulması, etin lastik gibi sert olmasına sebep olur. Dyt. Mutlu, et yerine kas yememek için etleri parçalar halinde temiz kaplara koymalı ve daha sonra güneş görmeyen serin bir yerde (14 santigrat derecenin altında) hava alması sağlanarak kesim sıcaklığının oda ısısına düşmesi beklenmeli. Bu süre 5-6 saati geçmemeli. Dinlendirilen et daha sonra buzdolabına kaldırılmalı” şeklinde konuştu.
Kurbanlık etlerin henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulmaması gerektiğini vurgulayan Mutlu, buzdolabı ısısının etin iç kısımlarını soğutmaya yetmediğini aktardı. Bu nedenle, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (ikinci günde) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülebileceğini ifade etti.

Etin rengi yeşile döndüyse tüketmeyin
Kurban etinin yanlış saklanmasından dolayı yeşillenme görülen kısımları kesinlikle tüketilmemeli diyen Özel Sema Hastanesi Beslenme Uzmanı Mutlu, kurbanlık etin dayanma süresinin kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değiştiğini söyleyerek, normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gün saklanabileceğini bildirdi. Mutlu, bu sürenin kıymada genellikle 3 günü geçemediğini söyledi.

Etlerin henüz kesim sıcaklığındayken buzdolabına veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulması halinde, soğuk kasılması denilen durumun ortaya çıktığını anlatan Dyt. Hayrettin Mutlu, “Düzensiz kasılmalar nedeniyle et tam bir olgunlaşma evresi geçiremediğinden sertleşir ve lezzet kaybı görülür” dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3050 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim