• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

"Kuduz şüphesi gördüğünüz hayvana müdahale etmeyin" uyarısı

"Kuduz şüphesi gördüğünüz hayvana müdahale etmeyin" uyarısı
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Ceylan:

"Şüpheli bir hayvan görüldüğünde en yakın veteriner hekime, belediyeye, ilgili birimlere haber verilmesi çok önemli. Saldıran, ısıran hayvan karantina sürecinde bekletilmeli"

"Evde kedi köpek besleyenlerin, hayvanlarının aşılarını düzenli yaptırması, sokaktaki hayvanların aşı takibinin belediyeler tarafından aksatılmadan yürütülmesi gerekir"

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, insanların kuduz şüphesi gördüğü bir hayvana asla müdahale etmemesi gerektiğini vurgulayarak, "En yakın veteriner hekime, belediyeye, ilgili birimlere haber verilmesi çok önemli." dedi.

Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuduzun yarasa ve yaban hayvanlarından bulaşıp yayıldığını, kedi, köpek gibi evcil hayvanların da bu hastalığa yakalanma riskinin olup insanlara bulaşmasına aracılık ettiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ceylan, bu hastalığın hayvanlar üzerinde özel bir taramasının olmadığını ancak hastalığa yakalandıktan bir süre sonra hayvanda belirtilerinin ortaya çıktığını söyledi.

Kuduz olan bir hayvana veteriner hekimlerce uygun bir şekilde müdahale edildiğini dile getiren Ceylan, "İnsanların kuduz şüphesi gördüğü bir hayvana asla müdahale etmemesi gerekir. Şüpheli bir hayvan görüldüğünde en yakın veteriner hekime, belediyeye, ilgili birimlere haber verilmesi çok önemli. Saldıran, ısıran hayvan karantina sürecinde bekletilmeli." uyarısında bulundu.

- "Ankara'da kuduz vakası bildirimi yapılmadı"

Ankara'da son zamanlarda bildirimi yapılmış bir kuduz vakası bulunmadığını belirten Ceylan, kuduzun, şüphesinde dahi bildirimde bulunulması zorunlu bir hastalık olduğunu dile getirdi.

Ceylan, 2014-2018 arasında Ankara'daki kuduz riskli temas sayısının 61 bin 12 olduğunu kaydederek, kuduz temas vakalarının bir kısmına aşı, bir kısmına antiserum, bir kısmına tıbbi müdahale uygulandığını, bir kısmının ise ameliyat edildiğini belirtti.

Prof. Dr. Ceylan, "Isırıldıktan bir süre sonra hastalık belirtileri görülebilir. Saldıran, ısıran hayvanı mutlaka karantina altına alarak karantina sürecinde bekletmek gerekir. Bu süre sonunda eğer hayvanda farklı bir durum tespit edilirse ona göre tedbir alınmalıdır. Ancak ısırılan kişinin en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli tedbirleri alması önemlidir." dedi.

- "Sokaktaki hayvanların aşı takibi yapılmalı"

Kuduza karşı koruma tedbirleriyle önlem alınabileceğini vurgulayan Ceylan, "Evde kedi köpek besleyenlerin hayvanlarının aşılarını mutlaka düzenli yaptırması, sokaktaki hayvanların aşı takibinin da belediyeler tarafından aksatılmadan yürütülmesi gerekir." diye konuştu.

Ceylan, sokakta şüpheli bulunan hayvanlardan uzak durulması gerektiğine işaret etti.

Kuduzun en çok bilinen belirtilerinin sudan korkma, ışıktan korkma semptomları olduğunu kaydeden Ceylan, hayvanlarda ise sicim tarzında bir salyanın en önemli belirtilerden olduğunu dile getirdi.

Ceylan, hayvanda hastalığın en belirgin özelliklerinin sinirsel semptomlar, karanlık yerlere gitme ve saldırganlık gösterme olduğunu, bu gibi durumlarda hayvanların en yakın sağlık merkezine götürülmesi gerektiğini söyledi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1921 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim