Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı (AD) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Astarcıoğlu ve ekibi, Antalya'da düzenlenen 30. Ulusal Girişimsel Kardiyoloji Kongresi'nde en iyi yapısal-konjenital olgu sunumu ödülüne layık görüldü.
Astarcıoğlu ve ekibi, girişimsel olgular arasından seçilen "Superiyor Sinüs Venozus Atriyal Septal Defektin Cerrahi Tedaviye Alternatif Olarak Perkütan Yolla Kapatılması" başlıklı çalışmasıyla en iyi yapısal-konjenital olgu sunumu ödülünü kazandı. Bu çalışma Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde gerçekleşerek, Türkiye'de bu alanda yapılan ilk vaka çalışmalardan sayılmakta.
Prof. Dr. Astarcıoğlu, vaka ile ilgili şu bilgileri paylaştı: "Superiyor Sinüs Venozus Atriyal Septal Defekt kalbin doğuştan üst odacıkları arasındaki bir kusurdan kaynaklanır ve tüm vakalarının yüzde 4-11'ini oluşturur. Bu tür vakalarda cerrahi müdahale ilk tercih olmakta ancak belirli durumlarda ve seçilmiş hastalarda bu defektin anjiyo laboratuvarında kapatılması cerrahiye alternatif bir seçenek olabilir. Şu ana kadar dünya genelinde yaklaşık 50 vaka, bu teknikle başarılı bir şekilde kapatılmıştır. Bu vaka, aynı zamanda Türkiye'de gerçekleştirilen iki yetişkin vakasından biri olma özelliğini de taşımaktadır. Bu çarpıcı vaka, sadece Türk Kardiyoloji Kongresi'ne değil, aynı zamanda konjenital kardiyoloji alanındaki gelişmelere de önemli bir katkı sağlamıştır. Bu yöntem sadece bize değil, aynı zamanda konjenital kardiyoloji alanında ilerlemeye önemli katkılar sağlayan tüm meslektaşlarımıza da bir teşvik olmalıdır" dedi.
Astarcıoğlu gerçekleştirdiği teşekkür konuşmasında, "Bu vakanın planlamasında emeği geçen KSBÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD ekibine ve tedavisinde önemli rol oynayan Pediyatrik Kardiyoloji ekibindeki Doç. Dr. Rahmi Özdemir ve Prof. Dr. Nazmi Narin'e teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.