Bel ağrılarının önemli bir kısmı; incinme, fazla yüklenme ve yaşa bağlı dejenerasyonlar sonucu gelişir. Ancak akut olarak kendini gösteren bu sorunların erken tedavisi gerçekleştirilmezse, bel ağrıları kronik hal alabilir.
Memorial Şişli Hastanesi Ağrı Polikliniği’nden anestezi ve reanimasyon uzmanı Dr. Mehmet Çelik, bel ağrılarında doğru tedavinin önemi hakkında bilgi verdi: “Bel ağrısının bilinen en sık nedeni, fıtık. Belirtiler bacağa yayılan künt ya da keskin ağrı, kas spazmı, kramplar, bacakta his kaybı ve kas güçsüzlüğü şeklinde. Aksırma, öksürme, eğilme ağrıyı artırır. Sinir baskısının seviyesine göre ağrı, yanma, karıncalanma, uyuşma gibi belirtiler kalçadan ayak tabanına kadar çeşitli bölgelerde hissedilir. Genellikle bir taraf etkilenir.
Öncelikli tedavi, ilaç ve yatak istirahatı. Şikayetlerin oluştuğu ilk 24-48 saat içerisinde bölgeye soğuk uygulanması; ödem, kas spazmı ve ağrıyı azaltmada yardımcı olabilir. İlaç tedavisi için çeşitli ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanılabilir. Ancak bu uygulamalar, doktora danışılmadan yapılmamalı çünkü akut ağrının tanı konulmadan kontrolsüz kesilmesi, istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
İleri tedavi, enjeksiyonUygulanacak bir başka yöntem de, fizik tedavi. Burada ağrının azaltılması, kas spazmının ortadan kaldırılması, esnekliğin artırılması amaçlanır. Sonuç alınamayan hastalaraysa epidural enjeksiyon yarar sağlayabilir. Bu işlem, baskı altında kalan sinirlerin olduğu bölgeye iğneyle girilerek; ağrı, ödem ve yangı giderici çeşitli ilaçların enjekte edilmesidir.
Henüz fıtıklaşmanın tam olarak oluşmadığı durumlarda da disk içi elektrotermal tedavi uygulaması yapılır. Bu şekilde disk içeriğinde radyofrekans akımı yardımıyla yüksek ısı uygulanıp hasarlı alanların onarılması ve ağrı ileten sinirlerin bloke edilmesi sağlanır. Cerrahi en son seçenektir. Ameliyat sadece çok ciddi sinir basısı belirtileri (sürekli uyuşukluk, ciddi kas gücü ve refleks kaybı) olan hastalarda ilk seçenek olarak düşünülebilir.”
DiSK YAŞLANMASI
Disklerde meydana gelen kireçlenmeler ve bozulmalarla kendini gösteren ‘dejeneratif disk hastalığı’; fiziksel yapı, kalıtım, sigara, diskin yaşlanması nedeniyle ortaya çıkar. En önemli belirti, bel ve kalçalara yayılan ağrı. Ağrı; hareket etme, yük kaldırma, eğilme ya da yana dönmeyle artabilir.
Amaç, ağrının giderilmesiBaşlangıçta ağrı kesiciler yeterli olabilir. Fizik tedavi yöntem-lerinden geçici olsa da yararla-nılabilir. Düzenli egzersizlerle bel ve karın kasları güçlendirilmeli, hasta kiloluysa kilo vermesi sağlanmalı. Çok ilerlemiş vakalarda disk yüksekliği sıfıra inmiş ve omurlar birbiri üzerine binmişse füzyon adı verilen omurların birbiriyle bağlanmasını sağlayan ortopedik ameliyatlar gündeme gelebilir.
Omurga kanalı darlığı
En önemli nedenlerinden biri, dejeneratif eklem hastalığı. Yaşa bağlı olarak omuriliği çevreleyen kanalın etrafındaki faset eklemlerde ve disklerde kireçlenme olur. Bu, kanalın daralmasına yol açar. Özellikle ayakta durmak ve yürümekle ortaya çıkan bel veya bacaktaki ağrı, uyuşma, kuvvetsizlik; oturmakla ve öne eğik vaziyette çömelmekle geçer. Tedavisinde ilaçlar, korse, fizik tedavi yöntemleri geçici de olsa etkilidir. İlerlemiş vakalarda, omurga kanalı içerisine kortizon verilerek hasta bir süre rahatlatılmaya çalışılır. Ancak ilaç tedavisine yanıt vermeyen ve nörolojik sorunlara neden olan vakalarda günlük yaşam aktiviteleri kısıtlanıyorsa, cerrahi uygulanabilir.
FASET SENDROMU
Halk arasında bel omurlarında kireçlenme olarak bilinen bu durum, çoğu kez bel ve boyun fıtığıyla ortaya çıkar. Bu yüzden ağrı kaynağı olarak göz ardı edilebilir. Faset eklemlerde bozulmalar; yaşlanma, ağır işlerde çalışma, dengesiz yük taşıma ve sert spor yapma nedeniyle meydana gelir. Ağrı, geriye yaslanmak ve yana dönmekle şiddetlenir. Kireçlenmelerin çok artması durumunda omurilikten çıkan sinirler bası altında kalabilir. Bunun sonucunda da bel ya da boyun fıtığı ağrısına benzeyen bir tablo ortaya çıkabilir.
Tedavisinde uygulanan yöntemlerden biri, ‘faset eklem enjeksiyonu’. Hastaya, damardan sakinleştirici ve lokal anestezi ilaçları verilir. Floroskopi cihazıyla eklemler ve eklemlerin sinirlerinin geçtiği yerler görüntülenir. Eklem içine iğnelerle girilerek enjeksiyon yapılır.
Bir diğer girişimsel tedavi yöntemiyse, faset eklem denervasyonu. Bu işlemde faset eklemlerin ağrısını ileten ve
ağrı iletiminden sorumlu sinirler bloke edilir.
Faset eklem denervasyonu için kullanılan en modern yöntem, radyofrekans termokoagülasyon. Bu yöntemde sinire yüksek frekanslı radyo dalgalarıyla oluşturulan kontrollü ısı uygulanır ve sinirin ağrıyı iletimi kesilir.
Kronikleşmesine izin vermeyin!
Bel ağrısı, herkesi yaşamı boyunca en az bir kez etkileyen; stres, duruş bozukluğu, hareketsiz yaşam ve şişmanlık gibi nedenlerle ortaya çıkabilen önemli bir sorun
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3198 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim