• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Kronik yorgunluğunuzu hafife almayın

Kronik yorgunluğunuzu hafife almayın
Kendinizi halsiz mi hissediyorsunuz? Zor mu uyuyorsunuz? O halde dikkat edin... Sürekli kendinizi halsiz hissediyorsanız, zor uyuyup geceleri çok sık uyanıyorsanız,...

Sürekli kendinizi halsiz hissediyorsanız, zor uyuyup geceleri çok sık uyanıyorsanız, sabahları kendinizi dayak yemiş gibi hissediyorsanız ve buna benzer birçok yorgunluk belirtileri gösteriyorsanız sebeplerini mutlaka araştırın.

Yorgunluğun hafife alınmaması gerektiğinden bahseden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Uzm. Dr. Evren Kul Panza, “Yorgunluk, kişinin hayat kalitesini bozan, önemli ve mutlaka müdahale edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Yorgunluk şikayetiyle gelen bir hastada, olayın yeni mi, yoksa kronik mi yani birkaç aydır devam edip etmediği sorgulandıktan sonra, bir takım kan tahlilleriyle, anemi, demir eksikliği, diabet, guatr, tiroid ve diğer hormon bozuklukları araştırılmalıdır. Tahliller normal olup, yorgunluğa uyku bozukluğu; yaygın, gezici tarzda kas ağrıları da eşlik ediyorsa akla ‘fibromiyalji sendromu’, diğer adıyla ‘yumuşak doku romatizması’ gelmelidir. Bu hastalar sabahları dinlenmemiş, yorgun kalkarlar. Sürekli bir halsizlik, yorgunluk içindedirler; tipik olarak’sabahları dayak yemiş gibi kalkıyorum’ derler. Uykuya dalmakta ve devam ettirmekte zorluk çekerler, diğer bir deyimle ‘kalitesiz’ bir uyku uyurlar. Gezici tarzda kas-eklem ağrılarından, bazen uyuşma-karıncalanmalardan yakınırlar. Örneğin hastanın birkaç gün kolunda ağrısı varken, ertesi gün bu ayağına, sonra sırtına, dizine ya da başka bölgesine geçebilir. Boyun, sırt ya da bel ağrıları çoğunlukla vardır.”dedi.

Yorgunluk nedenlerinin psikolojik olduğu düşünülebilir
Hastalığın teşhisinin zor olduğunu ve yorgunluğun psikolojik nedenlerle ortaya çıktığı yanılgısı içerisine düşülmemesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Kul Panza, “Yumuşak doku romatizmasının tanınıp, hastalığın belirlenmesi çok önemlidir, çünkü bu hastaların yapılan tetkiklerinde bir anormallik çıkmadığından, bu şikayetler sanki psikolojikmiş, ya da hastanın kişilik özelliğiymiş gibi düşünülüp, kişi gerçek bir ‘hasta’ olarak değerlendirilmeyebilir. Bu kişiler sanki sürekli sebepsiz yere şikayet eden ve ağrısı, yorgunluğu olan tipler olarak düşünülebilir. Bu nedenle hastalığın tanınıp, doktor tarafından bunun hastaya ve yakınlarına tam olarak açıklanması çok önemlidir. Hastalığın ortaya çıkmasında, beyinden normalde salgılanması gereken Serotonin, Noradrenalin tipi bir takım maddelerin salgılanmasında bozukluk ve uykunun derin uyku fazındaki bozukluklar suçlanmıştır. Bu tip hastalar fizik tedavi rehabilitasyon uzmanlarınca görülüp, ilaç tedavisi, egzersiz ve fizyoterapiyi içeren kapsamlı bir tedavi sürecine ve takibe alınmalıdırlar. Yoksa olayın tamamen psikolojik olduğu yanlışına kapılarak psikiyatri polikliniklerinde bu kişiler depresyon, anksiyete bozukluğu, ya da hipokondriak(hastalık hastası) gibi yanlış tanılarla değerlendirilebilirler.

Egzersiz yapmak iyi gelecek
Bu hastalar, yüzme, yürüyüş, bisiklet ve pilates tarzı germe egzersizlerinden son derece fayda görürler ve beraberinde ilaç tedavisi ve gerekirse fizyoterapinin de eklenmesiyle şikayetlerinden ve kronik yorgunluktan kalıcı olarak kurtulabilirler.” dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim