• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Kronik hastalığı olanlar sıcak havalara dikkat

Kronik hastalığı olanlar sıcak havalara dikkat
Sıcak havaların etkisini iyiden iyiye gösterdiği bugünlerde uzmanlar vatandaşları uyardı.

Yaşlı ve hastaların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları tavsiye ediliyor. Hava sıcaklıklarının 30 ila 45 derece aralıklarında seyrettiği Türkiye'de, uzmanlar, yapılması ve yapılmaması gereken davranışları anlattı. Uzmanlar, sıcaktan en çok bebekler ve yaşlıların etkilendiğine dikkat çekti. Özellikle hasta olan yaşlılar ya da önemli kronik hastalıkları olan orta yaş grubu insanlar sıcaktan son derece fazla etkilendiğini ifade eden Dahiliye Uzmanı Dr. Güler Saltıklar, sıcakla beraber vücut ısısının artmasının beyin hücrelerinde harabiyete sebebiyet verdiğini söyledi. Saltıklar, "Vücut ısımızın ayarlanamayan bir mekanizması var. Sıcak arttığı zaman mekanizma fonksiyonunu yapamaz hale geliyor. Bundan dolayı bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar çok hızlı bir şekilde sıcaktan etkilenebilir. Bilhassa şeker hastaları, hipertansiyonu olanlar, beyin damar hastaları ve solunum dolaşım gibi kronik hastalar son derece fazla etkilenmektedir" dedi.

BU SAAT ARALIKLARINA DİKKAT

Sıcak havadan çabuk etkilenen grupların mecbur kalmadıkça sıcak havalarda dışarı çıkmaması gerektiğini ifade eden Saltıklar, "Bu hastalar çok etkilendiği için çok sıcak havalarda belli saatler haricinde dışarıya çıkmamalılar. Saat 10.00 ila 16.00 arasında yaşlı ve kronik hastalığı olan bu kişilerin dışarı çıkmamasını tavsiye ediyoruz. Dışarı çıkarken bol giysiler tercih edilmeli. Açık renk giysiler tercih edilmeli. Vücudu sarmayan ve ince giysiler tercih edilmeli. Onun dışında çok sıcak havalarda dışarı çıkmışsak el, ayak, yüz boyun gibi bölgelerimizi zaman zaman su sürerek serinletmeliyiz. Mutlaka yanımızda bir şişe su bulundurmalıyız. Özellikle spor yapan kişilerin bir saatlik spordan sonra bir bardak su içmeleri lazım. Yine spor yapan kişiler mecbur kalmadıkça 10.00 ile 16.00 saatleri arasında spor yapmamalı" diye konuştu.

SICAK ÇARPMASINDA NELER YAPILMALI

Kronik hastalığı olan kişilerin sıcak çarpması emareleri görüldüğü zaman serin yere alınıp ayaklarının yukarı kaldırılması gerektiğini ifade eden Saltıklar, "Sıcak çarpmış olan kişi muhakkak serin bir odada dinlendirilmedir. Dışarı çıktığımız zaman sıcaktan çok etkilenilen bir mevsimde olduğumuz için yiyeceklere de dikkat etmeliyiz. Bol su tüketmekle beraber, eğer hipertansiyonu ve kalp tansiyonu gibi tuz kısıtlaması olmayan bir kronik hastalığı varsa böyle kişilerin tuzlu ayran ve mineralli içecekler içmeleri faydalı. Yağlı yiyeceklerden mümkün mertebe kaçınmalıyız. Sıvı yağlı yemekleri ve zeytin yağlı yiyecekleri tercih etmeliyiz. Bol yağlı ve bol kızartmalı gıdalardan da kaçınılmalıdır. Yazın vücudun 2 buçuk litre kadar su ihtiyacı olur" dedi.

ABDULLAH ÇİBİR

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5419 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim