• BIST 9363.46
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Kraliyet hastalığı hemofili

Kraliyet hastalığı hemofili
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de, 3 bin 500 – 4 bin kişi kan pıhtılaşması sorunu anlamına gelen Hemofili hastası bulunuyor.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de, 3 bin 500 – 4 bin kişi kan pıhtılaşması sorunu anlamına gelen Hemofili hastası bulunuyor. Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, “bu sayı az gibi görünse de kanamaya eğilim ile seyretmesi ve kendiliğinden oluşan eklem kanamaları nedeniyle özellikle ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde sakat, yürüyemeyen, özürlü bir genç nüfusun ortaya çıkmasına neden olmaktadır” dedi.

 

Hemofili çoğunlukla genetik geçiş gösteren, X kromozomu ile taşınan, vücutta kanın pıhtılaşma sisteminde rol alan ve pıhtılaşma faktörleri olarak adlandırılan kan pulcuklarının eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıkan ve pıhtılaşma bozukluğu yaratan bir kan hastalığıdır.

Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, Dünya Hemofili Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Antmen, 12. Yüzyılda başlayıp günümüze kadar gelen ve “ kraliyet hastalığı” olarak da anılan Hemofili’nin tarihçesini anlattı…

 

“Hemofili hastalığı tarihi çok eskilere uzanan ciddi kanamalar ile kendini gösteren kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hemofiliyle ilgili ilk yazılı kaynaklara, ikinci yüzyılda Talmud'da yer alan el yazmalarında rastlanır. 12. yüzyılda İber Yarımadası’nda yaşamış olan Endülüs'lü bilim adamı Ebu-l Kasım El Zehravi'nin eserlerinde de hemofiliden bahsedilmektedir. Hemofilinin toplum ve bilim tarafından tanınması, 1800'lerde gerçekleşmiştir. İngiltere kraliçesi Victoria hastalığın taşıyıcısıydı ve kendisinden sonra gelen nesillere ve onun neslinden olanlar vasıtası ile hastalığın diğer Avrupa kraliyet ailelerine geçmesine neden olmuştur. Bundan dolayı da “kraliyet hastalığı” olarak ta bilinir.”

 

Erkek bebeklerde bu hastalığın daha fazla görüldüğüne dikkat çeken Acıbadem Adana Hastanesi Çocuk Hematolojisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Antmen, her 5.000 erkek bebek doğumunda 1 yeni hemofili hastasının dünyaya gelmesinin söz konusu olduğunu ve dünyada tahminen 500 bin hemofili hastası bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Antmen, Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre bu sayının 3 bin 500 – 4 bin civarında seyrettiğine dikkat çekti.

Antmen Türkiye’deki bu rakamla ilgili şunları söyledi;

“Türkiye’de Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre çeşitli hemofili tipleri olarak toplam 3500-4000 civarında hasta bulunmaktadır. Toplam hasta sayısının azlığı bir halk sağlığı problemi olmadığı izlenimini başlangıçta verse de kalıtımsal olarak aktarılan veya yeni mutasyon sonucu ailesinde hiç hastalık olmadığı halde ortaya çıkan bu hastalık, kanamaya eğilim ile seyretmesi ve kendiliğinden oluşan eklem kanamaları nedeniyle özellikle ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde sakat, yürüyemeyen, özürlü bir genç nüfusun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.”

 

Prof. Dr. Bülent Antmen, halen hastalığın tümüyle ortadan kaldırılamadığını ancak hematolojideki son gelişmeler nedeniyle, yeni ve güvenli ilaçlar ile sakatlığa yol açan bu kanamaların önlenebilmesinin mümkün hale geldiğine dikkat çekti. Tedavide kullanılan ilaçların pahalı olmasına karşın, Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin çabası ile bugün bu ilaçların bedelinin, tümüyle sosyal güvenlik kurumu vasıtası ile devletçe karşılandığını bildirdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 22118 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim