Son yıllarda kadın ve erkekler tarafından en çok tercih edilen estetik ameliyatlarının başında burun estetiği ameliyatları geliyor. Ameliyatı sonrası iyileşme süresini kısaltan koruyucu burun cerrahisi ise son zamanlarda sık uygulanan bir yöntem haline geldi. KBB Uzmanı Op. Dr. Hünkar Batıkhan koruyucu burun cerrahisi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Koruyucu burun cerrahisi ile dokulara zarar verme oranı düşüyor
Koruyucu burun estetiğinin son yıllarda öne çıktığını ifade eden KBB Uzmanı Op. Dr. Hünkar Batıkhan şunları aktardı: ”Burun orta bölme ve burun çatısı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Burnun orta bölmesi dediğimiz septum burnu iki eşit parçaya böler. Koruyucu burun cerrahisinde tüm işlemler burun deliklerinin içerisinden gerçekleştirilir. Koruyucu cerrahideki amaç, burun sırtına dokunmadan, burun sırtını fazla açmadan ya da en az dokunarak, kıkırdak yapıyı çıkarmadan septum dediğimiz kıkırdaktan görünmeyen yerden bir segment çıkartarak burun üstündeki kıkırdakları kesmeden aşağı doğru indirmektir.”
İyileşme süresi kısalıyor
Dr. Batıkhan, ameliyat yöntemi hakkında şu bilgileri verdi: “Hastanın burnunda büyük değişiklikler yapılması gerekmiyorsa koruyucu burun cerrahisi uygulanabilir. Koruyucu burun cerrahisi sayesinde modern aletler kullanarak mümkün olduğunca burun kıkırdaklarını kesmeden kendi doğal yapısı ile iyileşmesini sağlıyoruz. Kapalı cerrahi ile burun içinden tüneller açarak burun kıkırdağını indirme işlemi uygulanmaktadır. Amaç yüksekte kalan kıkırdak köprüyü aşağı indirmektir. Biz bunu kapalı yöntemlerle septumu alarak indiriyoruz. Doğal olarak hastanın burun sırtına ciddi bir müdahale yapmıyoruz. Özellikle seçilmiş vakalarda, asimetrik vakalarda, daha önce ameliyat olmamış, revizyon olmamış vakalarda özellikle tercih ettiğimiz bir yöntemdir.”
Koruyucu Burun Cerrahisi’nin Avantajları:
• Koruyucu burun cerrahisi kapalı yöntemle rahatlıkla yapılmaktadır. (Açık yöntemle de olur ama ufak bir kesi açılır, bu kesi zamanla kaybolur.)
• Burun sırtı çok hızlı iyileşir. Diğer yöntemlere göre kıkırdak geçişleri daha düzenli olur.
• Diğer yöntemlere göre daha az dokuya zarar verir. Burun sırtını korur, daha az ödem ve morluk oluşturur.
• Komplikasyon oranı azdır.