En yaygın belirtileri arasında karın ağrısı, kabızlık ve ishal bulunan ‘spastik kolon’ adlı hastalık, insanın yaşam kalitesine büyük darbe vuruyor. En çok hassas yapıdaki stresli insanları seven ve çok yaygın bir bağırsak hastalığı olan spastik kolon, toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülüyor.
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Ünlü, kişiyi fonksiyonel olarak kısıtlayan ve ‘stresli insan hastalığı’ olarak anılan spastik kolonun, kanser de dahil birçok ciddi hastalığın belirtisi olabileceğini ve mutlaka dikkate alınması gerektiğini dile getiriyor.
TÜRLERİ VAR
Sadece halk arasında değil bazı doktorlar arasında bile, kolit ve spastik kolon aynı hastalık olarak değerlendiriliyor. Oysa kolit denince, bağırsağın gerçek hastalığı olan enflamasyonun (iltihap) anlaşılması gerekiyor. Bir başka deyişle kalın bağırsağı kaplayan yüzeyin iltihaplanmasına kolit adı veriliyor. Spastik kolitte ise iltihap olmuyor. Yani koliti, spastik ve spastik olmayan kolit diye ikiye ayırmak gerekiyor. Spastik kolit, spastik kolon ve huzursuz bağırsak sendromu gibi isimlerin hepsi aynı hastalığı anlatmak için kullanılıyor. Diğer kolit ise ülseratif kolit ve Crohn hastalığına işaret ediyor. Kolite yol açan başka nedenler de bulunuyor.
Örneğin radyasyona bağlı ışın tedavisine, değişik mikrobik ajanlara ve enfeksiyonlara bağlı kolit oluşumu da yaşanabiliyor. Ülkemizde en çok parazite bağlı kolitlere rastlandığı belirtiliyor. Ülseratif kolit ve Crohn hastalığının nedeni tam olarak bilinmiyor. Diğerlerine ise radyasyon ya da mikrobik olaylar neden oluyor. Prof. Dr. Esin Ünlü, “Çoğu zaman hastalığa tek bir neden yerine, birden çok nedenin bir arada bulunması yol açıyor” diyor.
ŞİKAYETLER FARKLI
Spastik kolon, beyin ve bağırsak arasındaki aşırı duyarlılık olarak kabul ediliyor. Prof. Dr. Ünlü, spastik kolon rahatsızlığı olan kişilerin bağırsaklarının ağrıya diğer insanların bağırsaklarından daha duyarlı olduğunu, daha çabuk kasıldığını ve bu kişilerde çeşitli şikâyetler oluştuğunu dile getiriyor. Spastik kolon hastalığının kendi içinde üç farklı formu bulunuyor. Bir grup hasta sürekli kabızlık şikâyeti yaşarken, bir grup hasta sürekli ishal oluyor.
Diğer bir grup ise her iki sorunu bir arada yaşıyor. Kolitin tedavisinin mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Ünlü, bu konuda şunları söylüyor: “Kolitin tedavisinde diyet yapmak, stresli yaşamdan uzak durmak ve gerektiğinde ilaç kullanmak son derece önemli rol oynuyor. Tedavisi en zor olan kolit tipleri ülseratif kolit ve Crohn hastalıklarıdır. Kolitin en kolay tedavi edilen türü ise spastik kolondur.”
Kadınlarda daha sık GÖRÜLÜYOR
KOLİT, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülüyor. Bu duruma kadınların daha hassas yapılı olmaları ve stresi daha fazla yaşamaları neden oluyor. Prof. Dr. Esin Ünlü, “Kolitin görüldüğü kişilerin hem bağırsakları yönünden hem de kişilik özellikleri açısından benzer niteliklere sahip olmaları dikkat çekici” diyor.
SINAVLAR ÇOCUKLARDA KOLİTE NEDEN OLUYOR
PROF. Dr. Esin Ünlü, kolitin okul çağındaki çocukları da etkileyen bir hastalık olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Kolit, karşımıza okul çağındaki çocuklarda, okul ve sınav stresi nedeniyle çok sık görülen bir rahatsızlık olarak çıkıyor. Örneğin; sınava girmeden önce ishal olan ve okulların açılmasının yaklaştığı dönemlerde kabızlığı artan birçok çocuk bulunuyor. Böylesi durumlarla karşılaşıldığında, çocukta görülen parazit gibi rahatsızlıkların nedeni araştırılıyor. Eğer başka bir tanı konulamıyorsa, çocukta spastik kolon olduğu anlaşılıyor.”
KOLİT YÜZÜNDEN SEYAHAT EDEMEYENLER DE VAR
KOLİTİN korkutucu bir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Esin Ünlü, bu hastalığın kişinin yaşam kalitesini bozduğunu söylüyor. Sürekli karın ağrısı çekmek, şişkinlik hissetmek ve gaz sorunları yaşamak, kolit hastalarının en çok yakındıkları şikâyetler arasında yer alıyor. Kolit nedeniyle kabızlık problemi yaşayan insanlar da bulunuyor. Prof. Dr. Ünlü, “Kabızlıklık şikâyeti çeken hastaların bir kısmı, tatile ya da iş gezisine gitmekten çekinir hale geliyor. Bu kişiler, şikâyetleri seyahat ederken arttığı ve yolculuk sırasında daha şiddetli sorunlar yaşadıkları için tatile veya iş gezisine gitmiyor” diyor.
KOLİTİN BAŞLICA BELİRTİLERİ
Karında kramp tarzında görülen ağrılar.
Şişkinlik.
Kabızlık veya ishal
NADİR GÖRÜLEN BELİRTİLERİ
Tuvaletten sonra azalan karın ağrıları ve kramplar.
Fibromiyalji denilen yumuşak doku romatizması.
Halsizlik, yorgunluk.
Uyku bozukluğu.
Baş ağrıları ve dikkat azlığı.
Göğüs ağrısı ve nefeste daralma.
Karın ve kasık ağrıları.
Ağrılı âdet görme.
Cinsel istek azlığı ya da ağrılı ilişki.
İdrar problemleri.
Ceyda Erenoğlu
Korkutucu hastalık! En çok da kadınlarda görülüyor
En yaygın belirtileri arasında karın ağrısı, kabızlık ve ishal bulunan ‘spastik kolon’ adlı hastalık, insanın yaşam kalitesine büyük darbe vuruyor...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3625 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 15:08 - Erzurum'da sağlık çalışanları soğuk havaya rağmen Gazze için yürüdü
- 14:53 - Güney Kore, protestolara neden olan tıp fakültesi kontenjanlarını görüşmeye hazır
- 13:13 - Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "ağrısız doğum" hizmeti başladı
- 12:03 - Filistinli genç, İsrail askerlerinin Gazze'de alıkoyduğu kişileri canlı kalkan olarak kullandığını anlattı:
- 11:58 - Gebelikte tedavi edilmeyen depresyon, fetüsün gelişimini olumsuz etkiliyor
- 11:28 - Turistik Tuz Ekspresi, Çankırı turizminin lokomotifi oldu
- 11:08 - Los Angeles'taki orman yangınlarında ölenlerin sayısı 11'e çıktı
- 11:08 - Felç bırakan kazaya rağmen pes etmeyerek öğretmenlik hayalini gerçekleştirdi
- 10:18 - Bilecik'te üniversiteli gençler tasarladıkları eğitsel materyalleri anaokulu öğrencileriyle buluşturdu
- 09:28 - Sigorta prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan esnafın borcuna yapılandırma talebi
- 23:08 - Güney Kıbrıs'ta İnfluenza A virüsü nedeniyle bir haftada 4 kişi öldü
- 21:58 - Balıkesir'e ambulans helikopterle getirilen, kalp krizi geçiren hasta tedavi altına alındı
- 19:48 - TBMM NATO Parlamenter Asamblesi Türk Delegasyonu Başkanı Çavuşoğlu'ndan Suriye mesajı:
- 18:58 - İsrail'in Gazze'deki saldırılarında 4 bin 500 kişi uzuvlarını kaybetti
- 18:53 - Gabriel Sara'nın bağlarında zorlanma ve kanama tespit edildi
- 18:03 - Gazze'den İstanbul'a dönen doktor, yaşadıklarını anlattı
- 17:38 - Çorum'da 12 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 17:18 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, Düzce'de ziyaretlerde bulundu
- 17:13 - BM İnsan Hakları Komitesi, Avustralya'nın sığınmacı haklarını "ihlal ettiğine" karar verdi
- 17:08 - Gazze'deki Şifa Hastanesinin onarımına başlandı
- 16:23 - İç kanama şüphesiyle hastaneye kaldırılan şarkıcı Edip Akbayram ameliyat edildi
- 16:18 - Kayseri'de ruhsatsız diş muayenehanesi işleten kişi hakkında adli işlem başlatıldı
- 15:33 - Dünya Meteoroloji Örgütü, Los Angeles'taki yangınları "korkunç bir trajedi" olarak değerlendirdi
- 15:23 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Çocuk Kalp Merkezi çocuklara umut oluyor
- 14:03 - Uzmanlara göre, Gazze'de ilk 9 aydaki gerçek ölüm sayısı kaydedilenden yüzde 41 fazla olabilir
- 11:53 - Havza'da anaokulu öğrencilerine ağız ve diş sağlığı eğitimi
- 11:48 - Kargosunu merak eden de yüreği yanan da 112'yi aradı
- 11:43 - Gazze Şeridi'nin kuzeyinde hizmet verebilen tek hastane Avde, İsrail'in saldırılarına direnmeye çalışıyor
- 11:28 - Yutulabilir mide balonları, sağlık açısından ciddi riskler oluşturuyor
- 11:23 - Üç bacaklı kedi "Tripod" esnafın maskotu oldu
- 11:13 - İstanbul'da trafik kaynaklı azot dioksit kirliliği 2024'te ortalamanın üzerinde arttı
- 11:08 - Anadolu'nun yüce dağı Ilgaz'ın en "özel" misafirleri
- 10:23 - New York Belediyesi evsizlik ve akıl hastalıklarıyla mücadele için 650 milyon dolar harcayacak
- 01:28 - İngiliz yardım kuruluşu MAP, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını istedi
- 09:18 - İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 09:03 - Gelibolu'da "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla stant açıldı
- 03:58 - Araştırma: Londra, İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehri
- 01:13 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)
- 01:03 - ABD'de, Soykırıma Karşı Doktorlar, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını istedi
- 01:03 - Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Sigorta prim borcu nedeniyle sağlık hizmeti alamayan esnafın borcuna yapılandırma talebi
- Bilecik'te üniversiteli gençler tasarladıkları eğitsel materyalleri anaokulu öğrencileriyle buluşturdu
- Los Angeles'taki orman yangınlarında ölenlerin sayısı 11'e çıktı
- Erzurum'da sağlık çalışanları soğuk havaya rağmen Gazze için yürüdü
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim