• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Kordon kanı ve kordon dokusu neden saklanır?

Kordon kanı ve kordon dokusu neden saklanır?
Kordon kanı pek çok sebeple dondurulup saklanabilir. Bu sebeplerin başında ileride bebeğin kök hücre ile tedavi olmasını gerektirebilecek lösemi, lenfoma, talasemi gibi kan hastalıkları olduğu gibi, doku ve organ hasarı ya da çalışmaması gibi sorunlar da

Kordon Kanı Neden Saklanır? 

Kordon kanı pek çok sebeple dondurulup saklanabilir. Bu sebeplerin başında ileride bebeğin kök hücre ile tedavi olmasını gerektirebilecek lösemi, lenfoma, talasemi gibi kan hastalıkları olduğu gibi, doku ve organ hasarı ya da çalışmaması gibi sorunlar da gelir. Dünyada ve ülkemizde kök hücre nakli çoğunlukla kemik iliği ile yapılabilmektedir. Ancak kemik iliği kök hücreleri ile başarılı bir nakil yapılabilmesi için tam doku uyumlu kemik iliği vericisi bulunması gerekir. Ancak hastaların %70'inde tam doku uyumu olan kemik iliği bulunamaz. Kordon kanı kök hücreleri kemik iliğinden farklı olarak kısmi uyum ile nakil yapılabilme olanağı sunar. Bundan dolayı da bebeğinizin kordon kanı kök hücrelerini sadece kendisi için değil, kardeşleri ve aile fertleri için de saklarsınız. 

Kordon Dokusu Neden Saklanır? 

Göbek kordonu, bebeği anne karnında besleyen damarların etrafını saran, onları dış etmenlere karşı koruyan dokudur. Doğum gerçekleştikten sonra işlevi kalmadığı için atılır. Göbek kordonunda kordon kanından farklı kök hücreler bulunur. Bu kök hücreler kemik, kas, kıkırdak, yağ, sinir, karaciğer dokusu gibi pek çok dokuya dönüşebilir. Kordon dokusundan elde edilen bu kök hücrelerin eşsiz özelliği onların Tip 1 Diabet, İşitme Kaybı, Siroz, Felç gibi çok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilmesine olanak sağlar. 

Nasıl saklanır? 

Bebek dünyaya geldikten sonra ilk olarak göbek kordonu klemplenir ve kordon kanı, içinde pıhtılaşmayı önleyen madde bulunan kan torbasına alınır. Daha sonra yaklaşık 10-15 cm kadar bir kordon dokusu parçası kesilir ve içinde serum fizyolojik, antibiyotik ve antifungal maddeler bulunan ayrı bir kaba konulur. Bu aşamada anneye ya da bebeğe herhangi bir cerrahi işlem yapılmaz. Kordon kanı ve dokusu alım işlemi, bebek ve anneye herhangi bir zarar vermez. Toplanmış olan kan ve doku 48 saat içerisinde laboratuvara yollanır. Bu aşamada kordon kanı ve dokusu ayrı ayrı kök hücrelerine ayrıştırılır. Özel Laboratuvar tetkiklerinden geçirilir. Daha sonra -196 derecedeki azot tanklarında saklanır. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8261 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim