• BIST 10025.47
  • Altın 2956.432
  • Dolar 35.1368
  • Euro 36.5946
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 7 °C

Kolon ve rektum kanseri kalkanları!

Kolon ve rektum kanseri kalkanları!
Dünyada Mart ayı kolon ve rektum kanseri konusunda halkı bilgilendirme ayı olarak ilan edilmiş olup, bu konuda halkı aydınlatıcı çalışmalar yapılıyor.

(Kalın bağırsak kolon olarak, kalın bağırsağın son 15 cm.lik bölümü rektum olarak adlandırılmaktadır). Kolon ve rektum kanseri, erkek ve kadınlar arasında kansere bağlı ölümlerin sebepleri arasında üst sırada yer almaktadır ve her iki cinste eşit sıklıkta görülmektedir. Ancak sağlıklı beslenme ve egzersizlerle bu korkutucu hastalığa yakalanma riskinizi en aza indirebilirsiniz.Düzenli fiziksel aktiviteyle birlikte sağlıklı beslenmenin kanser riskini azalttığını gösteren güçlü bilimsel kanıtlar bulunuyor. Kolon kanseri riskini azaltmak için yapılacak beslenme önerilerini Diyetisyen Canan Aksoy sizlerle paylaşıyor.

KOLOREKTAL KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ :

—Günde 5–7 porsiyon sebze, meyve, salata tüketin.

—Meyve, sebze, salata tüketirken hem sezonunda olmasına hem de çeşitliliğe özen gösterin.

—Koyu yeşil renk sebzelerin ve kırmızı meyve-sebzelerin antioksidan miktarları daha yüksektir. Beslenmenizde günlük olarak koyu renk meyve ve sebzelere yer verin.

—Kızarmış, yanmış, kararmış besinlerden kaçının. Besinlerin yanması kanser yapıcı moleküllerin oluşmasını sağlar.

—Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş ürünlerden ve füme edilmiş besinlerden kaçının.

—Kurubaklagillere haftada bir gün beslenmenizde mutlaka yer verin.

—Pre-probiyotik içeren ürünleri belli aralıklarda ( ishal veya gastorenterit geçirdikten sonra ve antibiyotik kullanımdan sonra ) beslenmenize yer verin. Pre-probiyotik katkılı yoğurt veya bisküviler, kefir.

—Mangal veya barbekü de pişen besinlerde direkt ateşe temas ettikleri ve dumanlanma yüzünden kanser yapıcı moleküller içerir. Çok sık tüketmemeye çalışın.

—Kızartma yerine haşlama, fırında pişirme, sebze suyunda pişirme, soteleme yaparak pişirme yöntemlerini tercih edin.

— Çok koyu çay ve kahve tüketiminden kaçının.

— Günde 2 litre su tüketimine dikkat, su emilimi kalınbağırsaktan yapılır, kalınbağırsağın düzgün çalışması için yeterli sıvı alımı önemlidir.

—Sinameki bitkisi içeren çaylardan, gereksiz laksatif kullanımından kaçının.

—Doktorunuz önermedikçe lavman yaptırmayın.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3128 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim