• BIST 9807.73
  • Altın 3075.44
  • Dolar 35.4653
  • Euro 36.6284
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 8 °C

Kolestrolün 'anayasa'sı değişti

Kolestrolün 'anayasa'sı değişti
Artık total kolesterole bakıp "Ben sağlıklıyım" demek doğru değil! Tüm değerleri normal gözüktüğü halde kalp krizinden hayatını kaybeden hastalar, yeni bir yöntemin de geliştirilmesini sağladı.

Artık total kolesterole bakıp "Ben sağlıklıyım" demek doğru değil! Tüm değerleri normal gözüktüğü halde kalp krizinden hayatını kaybeden hastalar, yeni bir yöntemin de geliştirilmesini sağladı. Dr. Aytaç Keskineğe, bu yeni yöntemi anlatt
 

Yapılan son araştırmalarla birlikte, kolesterol konusunda bildiklerimize yenileri eklendi. Artık yalnızca kolesterol değerlerini bilmek sağlıklı olduğunuzu göstermeye yetmiyor. Alt grupları testi olarak bilinen yeni yöntemde, gizli kolesterolün tüm nedenleri ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz hafta Atlanta'da düzenlenen 'American Association for Clinical Chemistry'nin yıllık kongresine katılan Dr. Aytaç Keskineğe, kalp sağlığı ile ilgili son yenilikleri dile getirdi. İşte e-LAB Tıbbi Tahlil Laboratuvarı Direktörü Dr. Aytaç Keskineğe'nin kolesterolün değişen yasalarına dair anlattıkları...

KOLESTEROL ZEHİR Mİ?
"Kolesterolüm var" demek, "Ben kalp hastası adayıyım" demekle aynı anlama mı geliyor?
Kolesterol bir zehir değildir, aksine yaşam için gereklidir. Dolayısıyla "Kolesterolüm var" demek çok anlamlı değildir. Çünkü hepimizin kolesterolü vardır, önemli olan kanda yüksek seviyelerde bulunmamasıdır. Kolesterol normalde her insanda bulunan bir maddededir. İçerisindeki sterol adı verilen özel bir yapı taşı, vücudumuzda birçok hormonun sentezlenmesi için gereklidir. Bu maddede ancak kolesterolden alınabilir. Kolesterol yüksekliğiyle kalp krizi arasında bilimsel olarak kanıtlanmış bir paralellik yoktur. Bununla birlikte kolesterol yüksekliğinin damar sertliğine sebep olduğu kanıtlanmıştır. Fakat her damar sertliği olan kişi kalp krizi geçirecektir diye de bir kural yoktur. Genel olarak bilmemiz gereken üç çeşit kolesterol vardır. HDL iyi kolesteroldür. LDL ise kötü kolesteroldür. LDL karaciğerden dokulara ve organlara kolesterolü taşır. Damarlarımızdaki plaklar bu sırada oluşur. HDL ise kolesterolü damarlardan karaciğere götürür. Böylece plakları engeller. Karaciğerden bu kolesterol bağırsak yoluyla atılabilir.

Sizce kolesterol değerleri nasıl olmalı?
İyi kolesterol ne kadar yüksek olursa kalp krizi riski o kadar azalır. Şu an Amerikan Kalp Cemiyeti'nin kabul ettiği üst değer 200 mg/dL'dir ama eğer kişide daha önce geçirilmiş kalp krizi, obezite, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve sigara içmek gibi ek riskler varsa bu durumda önerilen toplam kolesterol'un 150 mg/dL küçük olmasıdır. HDL iyi kolesterol ise erkeklerde 45 kadınlarda 55 mg/dL'nin üzerinde olmalıdır.
Kötü kolesterolüyle beraber iyi kolesterolü de yüksek olan biri sizce tehlike altında mı?
Bu durumda toplam kolesterol ile HDL arasındaki orana bakarız, eğer oran 4.5'un altındaysa kişide çok risk yoktur.

Toplam kolesterol yanıltıcı mı?
Her total kolesterol değeri yüksek kişiye tedavi verilmediği gibi bazen total kolesterolu düşük kişilere de tedavi verilmez. Bu yüzden HDL ve LDL değerlerinin bilinmesi önemlidir.

HDL ALT GRUP TESTİ AÇKEN YAPILIR
HDL kolesterol seviyemizi nasıl öğrenebiliriz?
HDL alt grupları testini yaptırmak için sabah aç karnına kan verilmesi yeterlidir. Bu testin sonuçları yaklaşık 2 gün içinde verilir. HDL ölçülmesi için açlık ya da tokluk gerekmemektedir. Günümüzde hem total kolesterol hem HDL hem de LDL kolesterol direkt ölçülebilmekte bu sebeple de aç olunması gerekmemektedir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6127 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim