• BIST 10016.33
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 11 °C

Kolesterolü yüksek olanlar günde en az bir elma yemeli

Kolesterolü yüksek olanlar günde en az bir elma yemeli
47 yaşında bir erkeğim. Kan tahlillerimde kötü kolesterol düzeyim yüksek çıktı. İlaç kullanmadan kolesterolümü düşürmek için ne yapmalıyım?

Günde bir elma yemeniz için birçok nedeniniz var. Öncelikle elma; içerdiği C vitamini ve flavonoidler ile bağışıklık sisteminizi güçlendirir, kalp damar sağlığınızı korur ve sizi kanserden korur.

KALORİSİ DE DÜŞÜK
Daha az bilinen bir etkisi ise içerdiği fenoller sayesinde kötü kolesterolü (LDL) düşürmesidir. 160 kadın üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmaya göre; altı ay boyunca günde 75 gram kuru elma yiyen kadınlarda, hem LDL kolesterol seviyesi azalıyor, hem de iyi kolesterol (HDL) düzeyi artıyor. Elmada bulunan CRP ve lipid peroksit ise yaşlanmaya yol açan maddelerin az salgılanmasını sağlıyor. Bir elma yaklaşık 70 kalori olduğundan, ara öğünlerde tüketilince kilo da aldırmıyor. Kolesterolünüz yüksekse; beslenmenize elmanın yanında Omega-3 içeren balık, semizotu, tam tahıllar, sarmısak ve yeşil çayı da katın.

Antidepresan birden bırakılmaz
55 yaşında bir kadınım. Ailevi sorunlar yüzünden ruh durumum çok bozuldu ve doktor antidepresan verdi. Bir aydır kullanıyorum ama fayda görmedim.

Antidepresan (sakinleştirici) ilaçlar, en çok reçete edilen ilaçlar arasında yer alır. İlacınızın istediğiniz etkiyi yaratmaması ise birçok nedene bağlı olabilir. Antidepresanlar, değişik beyin kimyasalları üzerinde etkili olduğundan, sizin için doğru ilaç ve doz seçimi de önemlidir. Bu nedenle ilacınızdan memnun değilseniz, hemen doktorunuza başvurmalısınız. 18-75 yaş arasında 4 bin kişiyi inceleyen bir çalışmaya göre ise; sıklıkla kullanılan ağrı kesici ilaçların da antidepresanların etkisini azalttığı ortaya çıkmıştır.

TERS ETKİ YARATABİLİR
Dolayısıyla ağrı kesicileri de sadece hekim kontrolünde ve gerektiği zaman kullanmalısınız. Antidepresanlar, aniden bırakıldığında ise daha depresif bir ruh hali yaratabiliyor.

Saman nezlesi alerji gibidir
Bahar geldiğinden beri her gün hapşırık krizine giriyorum. Alerjim olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? Burnumun akıntısı nezleden kaynaklanabilir mi?

Mevsimsel alerjik rinit de denen saman nezlesi: çim, ağaç, çiçek veya tohum polenlerinin burunda alerjik bir durum yaratmasıyla meydana gelir. Polenlerin yoğun olduğu bu mevsimde, alerjiden korunmak için kapı ve pencereleri kapatın. Ev veya arabanızda klima kullanın, çamaşırlarınızı da dışarıda kurutmayın. Rüzgarlı günlerde ve polenlerin daha yoğun olduğu sabah saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterin. Güneş gözlüğü kullanın ve sigara içmeyin.

BURNUNUZU TEMİZLEYİN
Eve geldiğinizde tuzlu suyla burnunuzu temizleyin ve evdeki havanın nemli olmasını sağlayın. Alerjiniz çok şiddetli ise doktorunuza başvurarak burun spreyleri, antihistaminik ilaçlar, burun akıntısını önleyen damlalar hakkında bilgi alın.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3263 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim