Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek programına dünyaca tanınmış kalp ve damar hastalıkları uzmanı, Cleveland Clinic Kardiyoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Tuzcu konuk oldu. Tuzcu, son dönemde tartışma konusu olan kolesterol ilaçlarının kullanılıp kullanılmamasıyla ilgili merak edilen soruları cevapladı. Tuzcu, kalp hastalığı teşhisi konulan ve kalp krizi geçirmiş kişilerin kolesterol ilaçlarını mutlaka kullanması gerektiğini, risk taşıdığı düşünülen kişiler için ilaç kullanımının son çare olarak tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
"GENÇ DOKTOR ADAYLARI UZMANLIK ALANLARINA ODAKLANMALI"
Diyarbakır SSK Hastanesi'nden Cleveland ve Boston'a giden yolculuğunu özetleyen Prof. Tuzcu, kendisinin kesinlikle istisna olmadığını, Türkiye'de fevkalade iyi insanların yetiştiğini belirterek, kendisine kapıları aralayan, fırsat yaratan hocalarına teşekkür etti. Yurtdışında tek kıstasın başarı olduğunu belirten Prof. Tuzcu, genç doktor adaylarına uzmanlık alanlarına odaklanmalarını tavsiye etti.
"PARÇA BAŞI, TIP KALİTESİ VE DEVLET BÜTÇESİ AÇISINDAN SAKINCALARI OLAN BİR SİSTEM"
Türkiye'de tartışılan Tam Gün Yasası ve Performans Değerlendirme Sistemi'yle ilgili fikirlerini de paylaşan Prof. Tuzcu, "Parça başı" sisteminin ABD'de sağlık sisteminde yıllardan beri var olan temel kavramlardan biri olduğunu belirtti. Tuzcu, "Ancak ABD'de, bu işe bir çare bulunmazsa ekonomisinin iflas edeceği söyleniyor. Oralardan bizim de almamız gereken dersler var. Obama'nın en önemli başarısı olarak gösterilen sağlık reformunun öngördüğü en önemli şey, parça başını değiştirmeye çalışmasıdır. Çünkü o sistemde gerektiğinden daha fazla tahlil yapılıyor, film çekiliyor, ilaç yazılıyor. Tıp kalitesi ve devlet bütçesi açısından sakıncaları olan bir sistem" dedi.
"KALP DAMAR RAHATSIZLIKLARI KADER DEĞİL"
Türkiye'nin özellikle Avrupa'da kalp damar hastalıkları konusunda en önde gelen ülkeler arasında olduğunu ifade eden Tuzcu, kalp hastalıklarında genetik faktörlerin çok etkili olmadığını belirterek, "Kalp damar rahatsızlıkları kader değil" diye konuştu. Tuzcu, hareketliliğin azaldığı, şekerli-unlu besinlerin arttığı, sigara, hava kirliliği ve stresin yer aldığı yaşam tarzlarının kalp damar rahatsızlıklarında en önemli etken olduğunu söyledi.
"AKDENİZ TARZI BESLENMEK EN İDEAL BESLENME TARZI OLARAK GÖRÜLÜYOR"
Vücut kitle endeksi 25'in üstünde olanların fazla kilolu olduğunu, 35'in üstünde olanlara ise "Şişman" dediklerini belirten Tuzcu, özellikle iç organ çevresindeki, bel bölgesindeki yağların kalp hastalıklarında risk oluşturduklarını söyledi. Hastalarına şeker ve tuz kullanımıyla ilgili "Hiç" değil, "Çok kullanmayın" tavsiyesinde bulunduğu belirten Tuzcu, "Kalp damar sağlığı sorunu toplumsal bir sorun. Bir toplumun yeme içme kültürü o toplumun kalp damar hastalıklarıyla ilgili riskini belirliyor. Bu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir veri. Sebze-meyvenin, deniz ürünlerinin, baklagillerin, zeytinyağının, ön planda olduğu Akdeniz tarzı beslenmek en ideal beslenme tarzı olarak görülüyor" diye konuştu.
"KOLESTEROL İLAÇLARININ YARARI, POTANSİYEL ZARARLARINDAN KAT KAT DAHA FAZLA"
Kolesterol düşürücü "Statin" türü ilaçların ilk ortaya çıkışının 1987 yılı olduğunu söyleyen Tuzcu şunları söyledi: "Yerinde kullanıldığında yararı, potansiyel zararlarından kat kat daha fazla. Yarardan fazla zararı olduğunu gösteren şimdiye kadar hiçbir araştırma yok. Her ilacın yan etkisi var ama yan etkileri yararına göre çok daha az sayıda. ABD Gıda İlaç Dairesi (FTA), bu ilaçlarla ilgili olarak 3-5 sene kullanımı halinde binde 2 oranında şeker hastalığı yapabileceğini söylüyor. Ancak aynı sürede 2-3 kere kalp krizi geçiren bin kişiden 100 kişinin de hayatını kurtardığını da bilmemiz gerekiyor".
"RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPTIKTAN SONRA İLAÇ VERİLMELİ"
Tuzcu, "Hangi hastaya verilmesi gerektiği konusuna gelirsek... Öncelikle 'Bu ilacı vermediğiniz zaman risk nedir?' sorusuna cevap vermeniz lazım. Sadece kolesterol rakamını yeterli görmeden tüm alanlarda risk değerlendirmesi yaptıktan sonra, sağlıklı beslenmesini, egzersiz yapmasını sağlamaya çalışmalıyız. Bunda da başarısız kalırsak, hastayı başıboş bırakamayız" ifadelerini kullandı.
"KALP HASTASI OLAN KİŞİLERDE BU İLACIN KULLANILMAMASI TARTIŞILAMAZ"
İlaç sektörünün, parasal konular nedeniyle bu tür ilaçların kullanımını teşvik ettiği iddiaları hakkında da konuşan Tuzcu, "Bu konuda 35 senedir dünyanın dört bir yanında yapılmış binlerce çalışma var. Bu çalışmalara katılan onbinlerce bilimadamı var. Bu onbinlerin katkıda bulunduğu zincirde herkesin suçlu olabileceğini düşünmek doğru değil. İlaç endüstrisinin bu endişeye yol açacak maceraları var. Ancak özellikle kalp hastası olan kişilerde bu ilacın kullanılmaması tartışması kesinlike söz konusu değil" diye konuştu. Tuzcu, risk taşıdığı düşünülen kişiler için ilaç kullanımının ise son çare olarak tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
"KAPALI ALANLARDA SİGARA YASAĞI KALP KRİZİ ORANLARINI DÜŞÜRECEK"
Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasının Türkiye'de kalp krizi oranlarını düşüreceğinden kesinlikle emin olduğunu söyleyen Tuzcu, bunun sonuçlarının birkaç yıl sonra alınabileceğini, bütün by-pass, stent, veya ilaç tedavilerinden daha etkin bir yöntem olduğunu söyledi. Tuzcu, insan vücudunun spor yapmadan beslenerek yaşamaya uygun dizayn edilmediğini belirterek; asansörlerin, yürüyen merdivenlerin ve motorlu araçların kullanıldığı yaşam tarzının belli ölçülerde değiştirilmesi gerekliliğine işaret etti. Tuzcu, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde yöneticilerin konuyu gündemde tutarak, öncelikle durum tespiti yapmalarını ve gerekli tedbirleri almalarını; insanların da kendi yaşamlarını, beslenmelerini düzenlemesi gerektiğini dile getirdi.
"DİYETLERDEKİ BESLENME ŞEKİLLERİNİN FAYDALI OLDUĞUNU KANITLAYAN ÇALIŞMA YOK"
Zayıflatmaya yönelik diyetlerde uygulanan beslenme şekillerinin hiçbirinin faydalı olduğunu kanıtlayan bir çalışma olmadığını söyleyen Tuzcu, Akdeniz türü beslenmenin en faydalı beslenme türü olduğunu tekrarladı.
"KİNDAR VE ŞÜPHECİ İNSANLARDA KALP RİSKİ YÜKSEK"
Tuzcu, kalp hastaları içinde kötü hislerle, husumetle dolu, şüpheci veya kindar insanların ölüm ve kalp krizi tekrarı riskinin diğerlerine göre daha yüksek olduğunu söyleyerek bununla ilgili yapılmış bilimsel çalışmaların olduğunu söyledi.
Prof. Tuzcu, kök hücre tedavisinde yol alındığını, umutlu olduğunu ancak henüz bir çözüm getirmediğini ifade etti.
Kolesterol ilaçlarını ne yapalım
Dünyaca ünlü kalp uzmanı Prof. Dr. Murat Tuzcu kolesterol tartışmalarına noktayı koydu ...Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek programına dünyaca tanınmış kalp ve damar ...
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 3032 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 18:38 - Sudan'da kolera salgınında ölenlerin sayısı 1000'i aştı
- 19:38 - UNRWA Komiseri Lazzarini'den Gazze'deki açlık ve kıtlığın önlenmesi için "siyasi irade" vurgusu
- 18:48 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine saldırısında iki sağlık görevlisi daha hayatını kaybetti
- 18:08 - Muğla'da, geleneksel Hint tıbbı Ayurveda'nın meraklılarının buluştuğu AYURFEST gerçekleştirildi
- 17:48 - Samsun'da "25. Ulusal Çocuk Forumu Çeyrek Asır Çocuk Buluşmaları" başladı
- 17:03 - Fas'ta doktorlar zam talebiyle üç gün grev yapma kararı aldı
- 15:23 - Uzmanından prematüre bebeklerin sağlıklı geleceği için uzun süreli takip önerisi
- 15:13 - İstanbul Dişhekimleri Odasınca Hataylı 10 bin öğrenciye sağlık taraması yapılacak
- 15:03 - Antalya'da 10. Avrasya Acil Tıp Kongresi ve 20. Türkiye Acil Tıp Kongresi yapıldı
- 15:03 - "Yenidoğan çetesi" davasının ilk duruşması sürüyor
- 14:33 - Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bildirici'den ağız ve diş sağlığına ilişkin açıklama
- 13:58 - Espiye Devlet Hastanesi'nde tatbikat gerçekleştirildi
- 13:53 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kan bağışı etkinliği düzenlendi
- 12:58 - Astım ve KOAH hastaları Çankırı'daki tuz mağarasındaki tedaviyle rahat nefes alıyor
- 12:53 - Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
- 12:43 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 6'sı sağlık çalışanı 15 kişi öldü
- 12:33 - Mardin'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 12:08 - "Yenidoğan çetesi" davasında 47 sanığın yargılanmasına başlandı
- 11:33 - Türk bilim insanları şeker ölçümünü pratik hale getiren tıbbi cihaz üretti
- 11:08 - İŞ'İN ÖTESİ - Sokakları yeni güne hazırlıyorlar
- 09:43 - Kalp krizi artık 20'li yaşlarda da görülebiliyor
- 04:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan Prof. Dr. Münci Kalayoğlu için taziye mesajı
- 23:53 - İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 2 sağlık çalışanı öldü
- 18:13 - Gazze'de ağrı kesicinin dahi bulunmadığı Kemal Advan Hastanesi'nde yaralılar ölümü bekliyor
- 17:53 - İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden 13 yaşındaki çocuğun HIV virüsü nedeniyle ölmesine ilişkin açıklama:
- 17:38 - Sağlık çalışanları, Gazze'ye "tıbbi koridor" açılması talebiyle yürüdü
- 17:23 - Bingöl'de trafik kazasında yaşamını yitiren gencin organları 4 kişiye umut oldu
- 16:03 - Tekirdağ'da hemşire evinde ölü bulundu
- 15:48 - AstraZeneca'dan "Ten Tene Temasla Hayata Sarılsın" projesine destek
- 15:43 - Türk Eczacılar Birliği'nden sağlık ürünlerinin eczane dışında satılmasına ilişkin açıklama:
- 15:33 - Tayfur Havutçu'nun sağlık durumu
- 15:18 - Lübnan Sağlık Bakanlığı: İsrail 2 sağlık görevlisini doğrudan hedef alarak öldürdü
- 15:03 - DSÖ, İsrail ordusunun Lübnan'da sivil savunma merkezine yaptığı saldırıyı kınadı
- 14:33 - Türk Kızılay'dan kan bağışı ve HIV iddialarına ilişkin açıklama:
- 13:33 - Küresel sağlık liderleri "antimikrobiyal dirence" karşı Suudi Arabistan'da bir araya geliyor
- 12:53 - Hakkari'de Dünya Prematüre Günü etkinliği düzenlendi
- 11:58 - Hindistan'da hastanede çıkan yangında 10 bebek öldü
- 11:48 - Atatürk Üniversitesi'nde "Nanoteknoloji, Nanotıp ve Omiks" konferansı
- 11:38 - Ordu'da öğretmen çiftin prematüre ikizleri 16. ayına girdi
- 11:38 - 620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim