Gazlı içeceklere kızıl rengi veren 4-Mel isimli kimyasal maddenin kanserojen içerdiği iddia edildi. Bu madde artık ABD’deki kolalarda kullanılmayacak. Ancak Türkiye ve Avrupa'da eski formülle satılmaya devam edilecek.
ABD’de yayımlanan dünyaca ünlü bilim dergisi Tech Times’da yer alan “Suni renklendirme yapan 4-methylimidazole (4-Mel) potansiyel olarak kanser yapıcı bir kimyasal içeriyor” makalesi bilim ve gıda dünyasını birbirine kattı. İki yıl önce yayınlanan makalenin ardından konu üzerine eğilen Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Çevre ve Sağlık Bilimleri Ulusal Akademisi ‘karamel’ adı da verilen bu kimyasalın potansiyel olarak kansere yol açabileceğini belirtti.
"ASLA TEHLİKELİ BİR ŞEY SATMADIK"
California Eyaleti ise 29 mikrogram 4-Mel içeren tüm yiyecek ve içeceklerin üzerine kanser riski uyarısı bulunması gerektiğini öngören bir yasa çıkardı. Ürünlerinin üzerinde herhangi bir uyarı ibaresi bulundurmayı reddeden Coca Cola, ABD pazarındaki ürünlerinin içeriğindeki karamelin çekileceğini duyurdu. Ancak Avrupa Yemek Güvenliği Otoritesi ‘karamelin’ herhangi bir tehlike oluşturmadığına kanaat getirdi.
ABD’de kansere yol açtığı gerekçesini bilimsel olarak temelsiz bulan Coca Cola, “Biz yıllardır formülümüzü zamana göre değiştirdik. Ancak asla tehlikeli bir şey satmadık. Satmayacağız” dedi. 1886 yılında üretilen ilk Coca Cola kokain içeriyordu. Onun yerine 1904’te kafein konularak 1985 yılına kadar aynı içerik kullanıldı. Şirketin son 29 yıldır tadını daha şekerli yapan bir kimyasal kullanıldığı biliniyor.