• BIST 11139.9
  • Altın 2558.397
  • Dolar 33.0434
  • Euro 36.0143
  • Ankara 33 °C
  • İstanbul 33 °C
  • Bursa 35 °C
  • Antalya 38 °C
  • İzmir 42 °C

Kol nakli baraj sınavımızdı

Kol nakli baraj sınavımızdı
Üçlü organ naklinin kahramanı Prof. Ömer Özkan, "Uğur Acar 6 ay sonra yaz sıcağını hissedecek. Vücut yüzü reddederse ...

 


EN ZORU, YANIK YÜZE NAKİL: Yanık hastalarına yüz nakli yapmak çok daha zor. Damarlar ve üst sistem daha çok etkilenir ama bizim için sorun olmadı. Altı ay sonra sıcağı, soğuğu hissedecek. Eski yüzünde yanıklar nedeniyle hissettiğini zannetmiyorum.

AMELİYAT 9 SAATTE BİTTİ: Yüz nakli 9 saat sürdü. Kol ve bacak nakli ise 13 saati buldu. İki ayrı odada 3 ekip çalıştık. Dünya literatürüne baktık, yüz nakli genelde 14 saat sürmüş. Ahmet Kaya'nın yüzü dört dörtlük oturdu, yüzü vericiden ben aldığım için nereleri bağlayacağımı çok iyi biliyordum. Herkes çok hızlı davrandı. Kaya'nın kalbi durduktan dört saat sonra damarları Uğur'a bağlamış olduk. Bakanlık özel uçak tahsis etmeseydi yetişmemiz mümkün olmayacaktı. Hiçbir şey duymayacak şekilde nakile odaklandım. Çok fantastik bir şey yapıyorsunuz ama çok antrenmanlıydım."

'Yüz nakli gülse botoks papatyadır'
Prof Ömer Özkan, estetik cerrahiye bakışını anlatırken şunları söyledi: "Estetik cerrahinin her noktası çok önemlidir. Bugün yüz nakli yaptım diye diğer ameliyatları yapmayacağım anlamına gelmez. Biri için botoks değerlidir, bir başkası için yüz gerdirme çok önemlidir. Biri gülse öbürü papatya... Yani hepsi değerli. Uğur'un küçük dokunuşlara ihtiyacı olacağını zannetmiyorum ama olursa onu şımartırız."

Kanserli hastanın yüzü bağışlanmaz
"Bu günden sonra insanları organlarını daha rahat vereceğine inanıyorum. Hastanenin bahçesinde herkes elindeki bağış kartlarını bana gösteriyor. Yüzü, kolu, bacağı vermek kolay değil ama çok iyi bir adım attık, inanıyorum bundan sonra rutin şekilde bu ameliyatlar yapılabilecek. Diğer organlar için gerekli şartlar uyuyorsa o kişinin yüzü de bağışlanabilir. Herkesin yüzü nakil için kullanılabilir, yüzünde büyük bir yara olmaması tek şart. Kan grubu uyması da zorunluluk bunun dışında bulaşıcı hastalık taşımaması, kanser hastası olmaması gerekiyor. Biz ilk vericinin nedense yabancı olmasını bekliyorduk. Antalya'da yabancı vericiye de çok rastlıyoruz. Türk olunca işimiz kolaylaştı."

Karaciğer nakli kadar pahalı
"Yüz naklinin maddi boyutunu pek bilmiyorum. Parayı düşünecek halim olmadı. Üniversite de bakanlık da bütün imkânlarını seferber etti. Rutine binerse karaciğer naklinden daha pahalı olacağını zannetmiyorum. 150-200 bin lira civarında olur diye umuyorum."

ESRA TÜZÜN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7260 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim