• BIST 9739.72
  • Altın 3074.11
  • Dolar 35.4547
  • Euro 36.5159
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 8 °C

KOAH hastalığında erken tanı önemli

KOAH hastalığında erken tanı önemli
Düzce Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman Dr. Suat Konuk, KOAH hastalığının ilerlemesinin durdurulması için erken tanının önemli olduğunu söyledi.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzman Dr. Suat Konuk, "KOAH'lı hastanın her yıl 2.5 milyonu ölmekte ve bu rakamın önümüzdeki yıllarda daha da artması beklenmektedir. Uzun süre sigara içiminin, çevresel kökenli gaz ve partiküllerin solunum yollarına uzun sürede etkisinin yol açtığı hastalık, akciğer fonksiyonlarında yüzde 50 kayıp olana kadar ciddi hiçbir belirti vermemektedir. Bu durum, mevcut hastaların sadece yüzde25'inin sağlık kuruluşlarınca bilinmesine yol açmaktadır. Hekimlerin, hastalığın erken tanısı ve etkin tedavisi konusunda yeterli duyarlılığa sahip olmamaları ve KOAH'lı hastaların düşük sosyokültürel koşullardaki yaşlı ve yoksul hastalar oluşu, hastalığın uzun süredir ihmal edilmesine yol açmıştır" dedi.

Türkiye'de 3 milyona yakın KOAH hastası olduğunu ifade eden Uzman Dr. Suat Konuk, "Sağlık Bakanlığının 1997 verilerine göre bu hastaların her yıl 127 bini hastanelere yatırılmakta ve bin 460'ı hastanelerde ölmektedir. KOAH, 1990`da tüm dünyada en sık görülen 6. ölüm nedeniyken, 2020`de 3. sıraya yükselmesi beklenmektedir. Ülkemizde sigara içme alışkanlıklarının giderek yaygınlaşması, KOAH tanısının temelini oluşturan solunum fonksiyon testlerin sağlık kuruluşlarımızda yok denecek kadar az kullanılması, hastalığın tanı ve tedavisi konusunda gözlenen ciddi yetersizlikler, KOAH'ın Türkiye açısından da ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu düşündürmektedir" şeklinde konuştu.

KOAH hastalığının tüm dünyada ciddi boyutlarda ekonomik ve sosyal yük oluşturduğuna dikkat çeken Konuk, erken tanının bu hastalık için önemli olduğunu söyledi.

Dr. Konuk, "Temel hedef, hastalığın erken dönemde tanısı ve etkin bir şekilde tedavi edilmesidir. Erken tanı ile hastaların sigarayı bırakmaları ve zararlı mesleki ortamdan uzaklaşmaları sağlanabilir ve böylece hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Etkin bir tedaviyle de hastaların semptomları, hastalığın alevlenme sıklığı azaltılabilir ve yaşam kalitesi yükseltilebilir.

Göğüs Hastalıkları uzmanlarınca başlatılacak ilaç tedavisi nefes darlığı yakınmasını hafifletecek şekilde bir veya birden fazla hava yollarını genişletici ilaç olarak verilmektedir. Tedavinin izlenmesinde düzenli kontrollere gidilmesi gerekmektedir. Bilinmelidir ki KOAH açısından çaresiz değiliz" diye konuştu.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim