• BIST 10026.53
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 11 °C

Klimalı hayat kabus olmasın

Klimalı hayat kabus olmasın
TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İlter Çelik, Türkiye'de klima kullanımı çok yaygın olduğunu belirterek, "Toplumumuzun büyük bir kesiminde klima ve klima kullanımıyla ilgili yeterli bir bilinç yok" dedi...

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İlter Çelik, Türkiye'de klima kullanımı çok yaygın olduğunu belirterek, "Toplumumuzun büyük bir kesiminde klima ve klima kullanımıyla ilgili yeterli bir bilinç yok" dedi. Yanlış klima kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat Çelik, klimanın hayatı kabusa çevirmemesi için kullanıcıları uyardı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı İlter Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda bilim insanlarının üzerinde durduğu küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan aşırı sıcaklarda vatandaşların başvurduğu en önemli araçların klimalar olduğunu söyledi. Çelik, "Ülkemiz, hemen hemen her bölgesinde klimaya ihtiyaç duyulan bir ülke. Evlerde, işyerlerinde ve arabalarda sürekli klima kullanıyoruz. Fakat bilinçsiz kullanıldığında sağladığı fayda kadar zarar da veriyor. Toplumumuzun büyük bir kesiminde klima ve klima kullanımıyla ilgili yeterli bir bilinç yok" dedi.


Klima seçimine dikkat
Çelik, açıklamasında klima alırken dikkat edilmesi gereken noktalara da işaret ederek, "Öncelikle klima kapasitesi seçimini mutlaka yetkili bir Makina Mühendisi yapmalıdır. Gereğinden fazla kapasitede seçilmiş klima cihazı 'dur-kalk' lardan dolayı daha fazla elektrik sarfiyatına ve ilk kurulum esnasında daha fazla para ödenmesine neden olacaktır. Ayrıca klima alırken öncelikle klimanın verimliliğine bakılmalıdır. Klimanın verimini belirleyen faktör COP değeridir. Bu değer bütün klimaların etiketlerinde mevcuttur. COP değeri klimada ne kadar büyükse o klima o kadar verimli çalışıyor demektir. Alacağınız klimaların mutlaka ulusal ve uluslararası standartlara uygunluk belgeleri olmalıdır" dedi.
Çelik, yanlış klima kullanımın ciddi sağlık sorunlarına yolacağını da belirterek, şunları söyledi:

"Isıtma veya soğutma bakımından yanlış sıcaklık değerlerinde çalışan, iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içerisinde uygun olmayan hava akımları yaratan klima cihazları sağlık açısından ciddi riskler yaratabilir. Ayrıca taze hava transferi olmayan klima sistemlerinde ortama taze hava girişi olmadığından dolayı ortamın iç hava kalitesi kolaylıkla bozulur. Bu nedenle, kalp, astım gibi hastalıkları olanların bu ortamlarda uzun süre kalmaları tehlikeli olabilir. Klima bir konfor aracıdır, doğru kullanıldığında sağlıklı bir yaşam ortamı oluşmasını sağlar. Özellikle iş ve alışveriş merkezi yönetimleri, işletme masrafını düşürmek amacıyla taze hava oranlarını Yetkili Mühendisler tarafından hesaplanan standardın altına düşürmemelidir. Bu durumda, sürekli aynı kirli hava dolaştırılmış olacağından, sağlığı tehdit eden sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir."


Ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor
Klima cihazlarının iç ve dış ortamda değişik hava şartlarına maruz kalan cihazlar olduğuna dikkat çeken Çelik, "Cihazların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenmeler, cihaz performansında düşüklüğe neden olur. Ayrıca, cihaz içerisindeki soğutucu gazın işletme basıncında mevsime göre düzeltme yapılması gerekir. Bu nedenle klima cihazlarında yılda iki sefer bakım yapılması son derece önemlidir. Bakımı yapılmayan klimalar verimi düşecek, enerji sarfiyatı artacaktır" diye konuştu.

Çelik, klima kullanımında şu noktalara dikkat çekti:
"Ortamın tozluluk derecesine göre filtre temizlik işareti yandığında duvar tipi ve multi sistem klima cihazlarının filtreleri 15 günde bir, tavan tipi klima cihazlarının filtreleri ise yılda bir kez temizlenmelidir. Bu süreler ortamın tozluluk derecesine göre değişebilir. Split ve Multi tip klima cihazlarının ön tarafında yer alan ve havayı temizleyen elektrostatik filtreyi her 3 ayda bir değiştirmelisiniz. Zamanında değiştirilmeyen filtrelerin, sağlığınızı tehdit edebileceğini, özellikle bundan çocukların ve yaşlıların daha çok etkileneceğini unutmayın. Sağlık açısından özellikle; Klimanın sıcaklık ayarı 23 derecenin altına getirilmemeli, nem düzeyi yüzde 50 olmalı, klimanın önünde terli oturulmamalı, araç klimaları yüze ve göğse değil, ön cama doğru olmalıdır."

Çelik, terli sıcak havadan klimalı ortama girince vücuda aniden buharlaşma meydana geldiğini belirtti. Çelik "Bu da bel ve boyun kaslarında tutulma ve ağrıya neden olur. Özellikle çocuklar ve yaşlılar aniden soğuk ortama girince vücut dirençleri düşer. Bu da hastalanmalarını kolaylaştırır. Yine, işyerleri ve alışveriş merkezleri gibi büyük mekanlarda aynı havanın sürekli dolaştırılmasından dolayı ağız kuruluğu, göz sulanması ve burun tıkanıklığı gibi etkiler ortaya çıkar. Temizliği yapılmayan havalandırma sistemleri enfeksiyon hastalıklarına yol açar" dedi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2651 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim