• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Klimalara dikkat! Zatürre tehlikesi!

Klimalara dikkat! Zatürre tehlikesi!
Klimanın doğru kullanılmaması halinde insanların çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalabileceği bildirildi. Düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış seçilen klimaların astımı tetikleyebileceği,..

Medical Park Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ahmet Selvi, boğucu ve sıcak yaz günlerinin kurtarıcısı klimayı doğru kullanmama durumunda ortaya çıkabilecek sağlık problemleri hakkında bilgi verdi. Düzenli olarak bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış seçilen klimaların astımı tetikleyebileceği, zatürreye de sebep olabileceğini ifade eden Selvi, "Klimalar son derece faydalı aletler olmalarına rağmen doğru kullanılmadığında çok fazla sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Klima
sisteminde biriken ve çoğalan mantar, polen ve bakterilerin ev içindeki havayı yoğun bir şekilde kirletmesi söz konusu. Doğru kullanılmadığında klima, ilk önce solunum sistemi ve dolaşım sistemini etkiler. Kan damarlarında meydana gelen ani değişiklik kendimizi hasta hissetmemize sebep olur. Bu durum özellikle kronik kalp, akciğer ve şeker hastalığı olan yaşlı insanları daha çok etkiler" dedi.

KLİMANIN BAKIMINI YAPTIRIN
Bakımı kötü ve yetersiz yapılan klimaların, akut farenjit, nezle ve akut tonsilit gibi üst solunum yolu hastalıklarına sebep olduğunu belirten Selvi, kirli hava filtreleri, toz ve bakterilerin tekrar tekrar ev içi havasında sirkülasyona yol açtığını söyledi. Selvi, havası bu mikroorganizmalarla kirletilmiş bir ortamda zaman geçirmenin astım hastalarında bir atağın tetiklenmesine, alerjik rinitin alevlenmesine, burun, boğaz ve gözlerde tahriş hissi ve nezle benzeri hastalığa sebep olabileceğini anlattı.

Klimanın sebep olduğu bir diğer hastalığın lejyoner hastalığı olduğunu anlatan Selvi, şöyle konuştu: "Bu hastalık çok tehlikeli olabilen bir zatürree çeşididir. Sıcak, nemli ortamlarda ve su kaynaklarında yaşayabilen bir bakteri olan 'legionella' isimli bakteri bu hastalığa sebep olur. Bakımı yapılmayan klima sistemlerine yerleşen ve çoğalan bu bakteri, klima tarafından oda havasına dağılır. Bakteri içeren bu havanın solunmasıyla zatürree meydana gelir. Tipik olmayan (atipik) zatürree olarak da
adlandırılır. Adından anlaşılacağı gibi belirtiler genellikle tipik zatürreeden farklıdır. Sıklıkla mide bağırsak sistemine ait belirtiler ön plandadır; bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı görülebilir. Ayrıca kas ve eklemlerde ağrı ve ardından yüksek ateş gelişir. İlerleyen günlerde nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kanlı balgam görülebilir."

İhtiyaçtan daha büyük bir klimanın evi soğuttuğunu, sağlığı tehlikeye soktuğunu belirten uzmanlar, klimanın aylık bakımının yapılması ve filtrelerin tipine göre düzenli aralıklarla temizlenmesi gerektiğini söyledi. Boruların temizliğine de önem verilmesini isteyen uzmanlar, iç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkının altı dereceyi geçmemesi gerektiğini ifade etti. 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3689 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim