• BIST 9668.1
  • Altın 2730.77
  • Dolar 33.9995
  • Euro 37.8331
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Bursa 30 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 33 °C

Kızılhaç, Afrika'da M çiçeğiyle mücadele için acil yardım kampanyası başlattı

Kızılhaç, Afrika'da M çiçeğiyle mücadele için acil yardım kampanyası başlattı
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), Afrika ülkelerinde M çiçeği (mpox) virüsüyle mücadele için 40 milyon İsviçre frangı toplamak üzere acil yardım kampanyası başlattıklarını bildirdi.

IFRC Acil Durumlar Halk Sağlığı Kıdemli Görevlisi ve Acil Durum Operasyonları Başkanı Gwen Eamer ve Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü (DSÖ) Tarik Jasarevic, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında M çiçeği virüsüne dair değerlendirmelerde bulundu.

IFRC ve ortaklarının bu gibi hastalıklara yönelik hazırlıklarını yıllardır sürdürdüğünü belirten Eamer, "Ancak bu salgının ölçeği sınırlarımızı sınıyor. Acilen daha fazla kaynağa ihtiyacımız var. Bu nedenle 40 milyon İsviçre frangı tutarında acil yardım çağrısı başlattık." dedi.

Eamer, toplanan yardımların M çiçeği virüsünün aktif olduğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Burundi gibi ülkelerin yanı sıra salgının yeni türü "klad 1b" vakalarının görüldüğü veya görülme riski bulunan Afrika ülkelerinin salgınla mücadelesi için kullanılacağını belirtti.

Virüsle mücadelede gelecekle ilgili adımlar atmayı planladıklarını kaydeden Eamer, "Afrika genelindeki topluluklarda uzun vadeli dayanıklılık oluşturmak istiyoruz. Buna aşılara ve destekleyici bakıma erişimin sağlanması, testlerin artırılması ve bu hastalıkla ilgili insanların dışlanmasının ele alınması da dahil. M çiçeği virüsü, orantısız bir şekilde en dışlanmış ve savunmasız olanları etkiliyor." dedi.

Eamer, M çiçeği ile mücadelede IFRC'nin uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, 40 milyon İsviçre frangı tutarındaki yardım çağrısıyla 30 milyon kişiye ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

- "Virüsün gelişimini anlamamız gerekiyor"

DSÖ Sözcüsü Jasarevic, AA muhabirinin, "Dünya genelinde virüsle ilgili yükselen bazı korkular var. Endişeli olmak için neden görüyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken yaşanan endişe nedeniyle M çiçeği virüsünü "uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu" olarak ilan ettiklerini hatırlattı.

Jasarevic, virüsün "klad 1b" adlı yeni türünün hızla yayıldığını ve bunun için hızlı eylemde bulunmak gerektiğine dikkati çekerek, "M çiçeğinin yakın temasla bulaştığını biliyoruz ancak yine de yeni türün bulaşma tarzını daha iyi anlamalıyız. Virüsün gelişimini anlamamız gerekiyor." dedi.

Ülkelerin virüsün sınırlarında görülmesi halinde hazır bulunmaları gerektiğinin altını çizen Jasarevic, kimin enfekte olduğu veya enfekte kişinin virüsü başkasına bulaştırmadığından emin olmak için önlem alınmasının bulaşma zincirini anlamak açısından da önem taşıyacağını bildirdi.

- M çiçeği virüsü

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek, en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs, genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 121 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim