• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 9 °C

Kış hastalıklarına birebir!

Kış hastalıklarına birebir!
Uzmanlar kışın sütle hazırlanarak içilen salebin öksürüğe ve bronşit rahatsızlıklarına da iyi geldiğini bildirdi

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Kolukırık, yaz mevsiminin vazgeçilmez serinleticisi olan dondurmanın lezzet ve kıvamını veren salebin, sıcak sütle karıştırıp kullanıldığı soğuk kış günlerinin de en çok tercih edilen içeceklerinden biri olduğunu belirtti. Kolukırık, üzerine tarçın serpiştirilerek ceviz veya fındıkla süslenerek içilen salebin lezzeti yanında birçok faydası da bulunduğunu söyledi.

KABIZLIĞA KARŞI SALEP İÇİN

Salebin bağırsakların çalışmasını düzenlediğine ve kabızlığı önleyip sindirimi kolaylaştırdığına değinen Kolukırık, "Salep gibi müsilaj (suyla şişen maddeler) gibi her gıda, kabızlığı engeller. Salebin üzerine serpiştirilen tarçın, kan şekerini düzenler ve acıkmayı geciktirir. Sütle pişirilerek yapılan salep ise sütün içerdiği kalsiyum ve proteinin yararlı etkilerini taşır. Bu yüzden ara öğün olarak tercih edilebilir" dedi.

EVDE YAPILANI EN SAĞLIKLISI

Salebin evde yapıldığında daha sağlıklı olduğuna ve grip atmaya yardımcı bir etki oluşturduğunu belirten Uzman Cansu Kolukırık, "Kışın sütle hazırlanarak içilen salep, öksürüğe ve bronşit rahatsızlıklarına iyi gelir. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların, daha rahat atlatılmasına yardımcı olur. Hazır olarak tüketildiğinde enerji içeriği yüksek bir içecek olan salep, toz halinde evde alınıp yapılması ve üzerine tarçın eklenerek içilmesi en sağlıklısıdır" dedi.

TARÇINLI SALEP TOK TUTAR

Tarçın eklenerek içilen salebin tok tuttuğunu kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Cansu Kolukırık, "Salep, orkide bitkilerinin yumrularından elde edilir. Bu yumrular mevsimi geldiğinde toplanır ve toz haline getirilir. Kendimizi halsiz hissettiğimizde ve şişkinlik olduğunda içilecek bir fincan bol tarçınlı salep, tok tuttuğu gibi şişkinliği alacak ve vücuda enerji depolayacaktır" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3861 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim